krpan in druščina postani član

Naslov teme: dolgoročne rezervacije

9687  28.12.2005 - 13:13h / Ostalo / Avtor: konto / 136 / 3

Samostojni podjetnik izdeluje stroje za tekstilno industrijo (krojilni stroji).Ker je možnost, da se stroji v garancijski dobi tudi pokvarijo jih je potrebno popraviti. Zanima me ali lahko na ta račun s.p. oblikuje v letošnjem letu dolgoročno rezervacijo in kako je sedaj z davčnim priznanjem te rezevacije.

Matjaž K - 28.12.2005 - 14:05

Poslovne knjige:
Lahko (oz. po SRS je celo treba)

Davčni obračun:
oblikovanje dolg. rezervacij ni priznano (tako rezervacij P kot rezervacij O).

Še vedno pa obstaja nejasnost, ali se za potrebe obdavčitve kot rezervacije štejejo tudi PČR (ZDDPO-1, katerega določbe glede P in O se uporabljajo tudi za zasebnike, govori samo o rezervacijah - po SRS-jih so (dolgoročne) rezervacije dolgoročne časovne razmejitve; PČR-i imajo ločen standard, in so so opredeljeni kot kratkoročne časovne razmejitve;
ZDavP-1 določa da ekonomska vsebina pred formalno obliko,

po vsebini stvari bi tudi oblikovanje PČR-ov bilo davčno nepriznano;

vendar (če to napovrh); ZDDPo-1 govori o rezervacijah. Če bi hoteli zajeti PČR bi moralo to izrecno napisati; ke rp aniso je zakon nejasen in tukaj (vsaj moje mnenje je tako) noben ZDavP-1 z načelom vsebine pre dobliko ne more popravljati materialnega predpisa. Kakorkoli že, četudi prihodko na podlagi SRS odložite na kratkoročne ČR, zna zadeva "pasti" čeprava v osnovi (teoretično) "sedi", tj. da PČR-i niso (dolgoročne) rezervacije.)

Pa še dodatno napovrh: osebno sem o tem precej predebatiral z davčnimi svetovalci ter revizorji, in vsak ima o tem drugačno mnenje.

lp

konto - 29.12.2005 - 07:31

Matjaž hvala za odgovor.Če prav razumem oblikovanje rezervacij ne vpiva na davčno osnovo (zmanjšanje). V našem primeru, bi samostojni podjetnik oblikoval dolgoročno rezervacijo za popravila v garancijskem roku in za nek določen znesek zmanjšal prihodke in (kot760) in oblikoval rezervacijo (96o), vendar to zmanjšanje prihodkov ne bi vplivalo na zmanšanje davčne osnove. Ko pa bi prišlo do popravil od zunanjih serviserjev ali pa bi popravilo opravil sam s.p. pa bi zmanjšali rezervacijo in prenesli v prihodke, sedaj pa ti prihodki ne bi povečevali dačvne osnove. Ali prav razmišljam.

Matjaž K - 29.12.2005 - 08:11

Pravilno.

Oblikovanje rezervacije prihodkov ni priznano, ko pa boste v naslednjih letih to rezervacijo črpali (prenašali iz 96 na 76), pa boste te prihodke izločili iz davčne osnove (ker je "zadeva" že bila obdavčena).

lp