krpan in druščina postani član

Naslov teme: PZDDV - plačana realizacija - katastrofa

9681  28.12.2005 - 12:28h / DDV / Avtor: Matjaž K / 134 / 13

Za razmislek:

spremembe in dopolnitve P-ZDDV iz UL z dne 23.12. 2005

148.b člen

(nastanek davčne obveznosti na podlagi prejetih plačil)

(4) Če davčni zavezanec prejme plačilo v drugih oblikah (v obliki pobota ali kompenzacije, odstopa ali cesije, nakazila ali asignacije, prevzema dolga), se šteje, da je dan prejema plačila dan, ko je terjatev poplačana po predpisih, ki urejajo te načine plačila.

Primer:
medsebojne terjatve in obveznosti so zapadle npr. 31.1. 2006. Pobotna izjava je podana 15.3. 2006. V skladu z Obligacijskim zakonikom se šteje, da je takrat, ko je podana pobotna izjava (in ne takrat, ko je izjava bila podana), pobot stekel z datumom, ko so stekli pogoji zanj, in to je 31.1. 2006.

=> kako naj ravna oz. kaj lahko doleti prejemnika plačila, ki obračunava DDV na podlagi poseben ureditve:
popravek DDV-O?
Zamudne obresti?
Davčni prekršek?

V glavnem (vsaj za mene) šlamastika "total".

lp

kocka - 28.12.2005 - 12:35

Vsem svojim strankam sem odsvetovala plačevanje DDV po plačani realizaciji. Za večino je bilo dovolj že to, da sem jim obljubila na ta račun povečanje plačila knjigovodskih storitev.

Ivan - 29.12.2005 - 07:56

kocka :
-------------------------------
Vsem svojim strankam sem odsvetovala plačevanje DDV po plačani realizaciji. Za večino je bilo dovolj že to, da sem jim obljubila na ta račun povečanje plačila knjigovodskih storitev.
---------------------------------------

Ja, to z zadnjim delom stavka kažete pa na izsiljevanje in čisto pravo "BANDO"

Pa brez zamere in vseeno lepe praznike!

Matjaž K - 29.12.2005 - 08:17

To ni nobeno izsiljevanje.

Plačana realizacija zahteva ločene evidence in to pomeni več dela. (argumenti, da saj je tako ali tako že vse v računalniku, to je "malo morgen" - ni tako enostavno oz. tisti del ki je enostaven, zahteva 200%-no redoljubnost in ažurnost v poslovanju)

Če ste vi pripravljeni več delati za enak denar, potem izvolite, jaz nisem (oz. sem strankam )vsja začasno) izbil iz glave ideje o plačani realizaciji).

Pa brez zamere.

lp

rovan - 29.12.2005 - 09:13

Ivan, vi ste verjetno eden tistih, za katere je računovodstvo prepisovanje podatkov in nujno zlo, ki ga plačujete. ZAnima me ,če ste vi res tako dober, da delate kar zastonj!! Pa brez zamere!

Matzjaž K - 29.12.2005 - 10:56

Da še malce pokomentiram:

knjigovodstvo je do določene mere res nujno zlo (predvsem davčni vidik: davčne obrauce je treba oddati in davek plačati, pa če hočemo ali nočemo - davčni sistem se dotika vsakega). Nad to določeno mero pa je koristen pripomoček, kajti:
- urejeni "papirji" zmanjšujejo verjetnost, da nas brdavsi "vsekajo"
- ustrezno zastavljen in ažuren sistem evidentiranja je pripomoček za poslovne odločitve

Na konce koncev pa je tudi knjigovodstvo v primežu osnovnih ekonomskih načel, tj. omejenost resursov, ponudba in povpraševanje, ...

lp

kača - 29.12.2005 - 18:27

Tale Ivan nam bo pa zastonj dodelal računalniške programe za plačano realizacijo ):

Matjaž K - 29.12.2005 - 20:06

Saj ni "kunšt" zadevo "vkup dobiti".

Najbolj pregledna je naslednja rešitev:
poleg "rednega" odlaganja dokumentov dodatno po en izvod izdanih in prejetih listin odlagaš po datumih plačila (zraven pa še dokumente o plačilu) in v tem zaporedju "naklofaš" v davčne knjige (pod prepostavko da so DDV knjige in poslovne knjige ločene, tj da se upoablja sistem davkartnega zajema).

Rešitev, da pa vse rešil z enkratnim zajemom, potem pa bi program, ko bi se v saldakontih (ali pač kje drugje) postavka na podlagi plačila zaprla, te plačane račune vrgel v I-RAČ in P-RAČ, to pa zahteva totalno disciplino pri plačevanju (če ne se je treba prej zafrkavati z razknjižbo stotina preveč/premalo plačanega zneska, da se o delnih in nedefiniranih plačilih ne pogovarjamo).

lp
P.S.
ni kušt, je pa definitivno več dela

- 30.12.2005 - 07:40

No, če smem pripomnit:

- pri tistih strankah, ki so že do sedaj redno dobivale izpiske odprtih postavk in so se plačila knjižila ažurno, pri teh ni dosti več dela, če sploh,

- pri malih strankah, kjer plačila knjižite cca. enkrat letno, pri tistih pa seveda je več dela, ker je čas fragmentiran in ni možno delat kampanjsko

Pač, servis lahko vzame to, kot izziv ali pa ne.

Matjaž K - 30.12.2005 - 09:52

Še nekaj na temo:


"- pri tistih strankah, ki so že do sedaj redno dobivale izpiske odprtih postavk in so se plačila knjižila ažurno, pri teh ni dosti več dela, če sploh,"

- ni več dela v kolikor so vsa plačila na 0,01 SIT natančna.

- v kolikor se "papirji" dodatno ne odlagajo še po datumu plačila, pa bo problem pri inšpiciranju oz. preverjanju I-RAČ in P-RAČ; ker bodo "papirji" za potrebe evidentiranja v poslovne knjige odloženi v drugačnem zaporedju, kot so vnešeni v I-RAČ in P-RAč in bo posledično "uh" listanja, kljukanja ipd.

lp

- 30.12.2005 - 10:14

Ja pa dobro, a nimate avtomatskega zapiranja parskih razlik?

Ne vem no kakšen program imate, ampak pri nas ne bo problemov.

Matjaž K - 30.12.2005 - 11:30

Nimam.

Ampak stotisnke izravanve še niso takšen problem, problem so delna plačila, pa plačila, pri katerih ne bo navedeno, na kateri račun se nanašajo.

lp

MARTIN KRPAN - 30.12.2005 - 12:35

Ko boste naredili prvi obračun po plačani realizaciji pri podjetniku, ki je v sistemu enostavnega knjigovodstva, ki ima pridobitve znotraj Skupnosti, izvoze, uvoze, notranji promet, hkrati pa še "kaj pametnega na dokumentih" (npr. blago ostane v naši lasti, dokler račun ni poravnan itd.), se "javite". Upam, da sploh veste, o čem govorim. Pa še malo improvizacije: delna prejeta in "dana" plačila. Uživajte, takšno izvajanje administracije meji na "sadomazohizem".

lili - 30.12.2005 - 15:59

jaz sem ta problem rešila - samo za eno stranko bo ta način obračunavanja ddv morda ekonomsko upravičen (odvisno od cene računov.storitev). Tej stranki sem to tudi pošteno povedala, obenem pa sem ji tudi razložila, da se jaz s tem ne bom ukvarjala, zato se z novim letom sporazumno razhajamo. In prav vseeno mi je, če bi šle vse stranke na ta sistem - jaz se s tem definitivno ne bom ukvarjala, četudi zaprem svojo dejavnost.

Primer : račun, na katerem so oproščene nabave, 8.5 % in 20 % ddv. Od tega delno vstopni in delno neodbitni . Delno plačan, delno kompenziran, asigniran ali bogve kaj še. Pri 100% urejeni dokumentaciji morda še nekako, sicer pa....NE, HVALA.