krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neizvedljiva kompenzacija - kaj sedaj ?

9663  28.12.2005 - 07:30h / Ostalo / Avtor: Tona / 91 / 5

Z podjetjem (recimo xyz) smo že v letu 2003 sklenili posel in se dogovorili za kompenzacijo. Izdelke smo jim dostavili in izdali fakture z oznako kompenzacija. Žal nam do danes še ni uspelo urediti te kompenzacije saj omenjeno podjetje še ni pričelo z poslom za katerega smo se dogovorili, da bomo kompenzirali, tako da res ne vem kaj naj storimo. Kaj bi naredili vi? Imate kakšen konkreten predlog?

Lep predpraznični pozdrav!
Tona

D.O. - 28.12.2005 - 10:42

Mi imamo podoben primer. Knjižili bomo narmalno fakturo, na letni obračun dali pod terjatve do kupcev. Ko bo realizirano pa razknjižili. Upam, da bomo naredili prav. Mogoče pa ima še kdp kakšno izkušnjo.
Lepe, zelo lepe praznike in mirno NOVO leto!
D.O.

Matjaž K - 28.12.2005 - 12:31

Dokler ne obstajajo (istovrste in zapadle) medsebojne terjatve in obveznosti se pobotna izjava niti ne more podati.

(-> Obligacijski zakonik:

Splošni pogoji

311. člen

Dolžnik lahko pobota terjatev, ki jo ima nasproti upniku, s tistim, kar ta terja od njega, če se obe terjatvi glasita na denar ali na druge nadomestne stvari iste vrste in iste kakovosti in če sta obe zapadli.
)

lp

Tona - 29.12.2005 - 08:01

Matjaž hvala za obrazložitev, čeprav je ne razumemo prav v celoti. Torej, dokler naš upnik ne odpre dejavnosti za katero smo se v začetku dogovorili za kompenzacijo le ta ne more biti izvedena? Ali prav razmišljam? Naj odpišemo dolg in se prenehamo ukvarjati s to kompenzacijo?

Matjaž K - 29.12.2005 - 08:21

Dokler vi njemu ne boste nekaj dolžni, se ne morete pogovarjati o kompenzaciji (ker ni podana osnovna predpostavka, tj. da ste drug drugemu nekaj zapadlo dolžni).

lp

Matjaž K - 29.12.2005 - 08:24

Da obrnem oz. poenostavim:

če imate vi do tega kupca kakršnokoli zapadlo obveznost, lahko vaš zapadlo terjatev do njega kompenzirate (podati pač morate pobotno izjavo).

Če pa nimate, potem pa:
a) zahtevajte plačilo na TRR
b) počakajte, da boste pri njemu kaj kupili in nato kompenzirajte
c) odpišite (če so podani pogoji za odpis)

lp