krpan in druščina postani član

Naslov teme: naslov s.p.

9651  27.12.2005 - 13:53h / Ostalo / Avtor: tinca / 74 / 1

Zgodba je takšna: za stranko smo s.p.-ju, za katerega je opravil delo napisali račun z nazivom s.p.-ja npr. "skok jaka". Račun so zavrnili, da je potrebno popraviti naslov in pritisnili svoj žig, na katerem je naziv "jaka skok". Njihovi izdani računi(imamo jih pri drugih strankah)se glasijo na "skok jaka", žig pa na "jaka skok", torej ??? Kaj hočejo? Žig itak ni obvezna sestavina računa, se pravi, da se oni predstavljajo pod "skok jaka" in je račun pravilno napisan. Kaj menite?

Matjaž K - 27.12.2005 - 17:25

Glede žiga se strinjam.

Glede navedbe firme pa velja, da je treba navesti takšno firmo (bodisi "dolgo" bodisi skrajšano), kot je navedena pri organu vpisa oz. kakršna je registrirana. Registrirana pa ne more biti drugačna, kot je to predpisano z ZGD, in ta zahteva naslednje podatke (ali je to tudi obvezni vrstni red glejte moje razmišljanje malce nižje):

označna dejavnosti
morebitne dodatne sestavine
ime
priimek
znaka s.p.


->
Posebne določbe o podjetniku
73. člen

(1) Firma podjetnika vsebuje poleg označbe dejavnosti (12. člen) in morebitnih dodatnih sestavin (13. člen) tudi ime in priimek podjetnika ter skrajšano označbo, da gre za samostojnega podjetnika (s.p.).
(2) Podjetnik lahko uporablja tudi skrajšano firmo, ki vsebuje vsaj njegovo ime, priimek in označbo s.p.

Še eno razmišljanje glede vrstnega reda:
če smo dlakocepski je treba firmo "strukturirati" točno v takšnem vrstnem redu, kot je to zapisano v ZGD (pri skrajšani firmi bi to bilo Jaka KSok s.p.).

Iz izkušenj pa vem, da, vsaj kar se dejavnosti in imaginativnega dela firme tiče, vsak organ (tako AJPES kot DURS) vrstni red obrnejo po svoje.

lp