krpan in druščina postani član

Naslov teme: s.p. brez delovnega dovoljenja

9646  27.12.2005 - 12:40h / Ostalo / Avtor: Biša / 69 / 1

Po moji logiki s.p., ki ni naš državljan in še ni pridobil delovnega dovoljenja ne more izdajati fakture, ker še ne more delati, on pa trdi, da lahko, ker ima odprt s.p. !!! Kaj pa je pravilno???
Hvala in lp

Matjaž K - 27.12.2005 - 13:44

Zakon o zaposlovanju in delu tujcev /ZZDT/
(Ur.l. RS, št. 66/2000, 101/2005)

1. člen

Vsebina zakona

(1) S tem zakonom se določajo pogoji, pod katerimi se lahko tujec zaposli ali dela v Republiki Sloveniji, če z mednarodnimi sporazumi ni drugače določeno.
(2) Tujec je zaposlen v Republiki Sloveniji, kadar je na podlagi pogodbe o zaposlitvi v delovnem razmerju pri delodajalcu, ki ima sedež ali prebivališče v Republiki Sloveniji oziroma ima v skladu s tem zakonom status samozaposlene osebe.
...

10. člen

Osebno delovno dovoljenje
...
(4) Tujec, ki v skladu z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, namerava ustanoviti ali soustanoviti osebno gospodarsko družbo in na podlagi ustanoviteljskih pravic zastopati družbo, tujec, ki namerava dejavnost opravljati kot samostojni podjetnik posameznik, ali tujec, ki namerava opravljati samostojno poklicno dejavnost, mora za zastopanje družbe, za opravljanje dejavnosti kot samostojni podjetnik posameznik ali za opravljanje samostojne poklicne dejavnosti v skladu s tem zakonom pridobiti osebno delovno dovoljenje za samozaposlitev, z veljavnostjo enega leta od dneva pridobitve.
...


Zdaj pa tako:
če mene vprašate, če je ta s.p. že dosegal prihodke in odhodke mora sestaviti davčni obračun, je pa v prekšrku, ker dejavnosti ne bi smel opravljati.

Že ZGD določa, da se gospodarski subjekt sicer lahko registrira, vendra dejavnosti ne sme opravljati, dokler ne izpolni vseh pogojev za opravljanje dejavnosti (in osebnodovoljenje je eden takih pogojev).

lp