krpan in druščina postani član

Naslov teme: Reprezentanca in blagajniški računi

9588  22.12.2005 - 11:09h / DDV / Avtor: ALDO / 76 / 3

Spoštovani!
Direktor je šel v Italijo in kupil nekaj panetonov za obdaritev naših strank, ker so tam bolj poceni. Račun, ki ga je prinesel je brez naziva našega podjetja z obračunanim it. DDV-jem. Jaz račun poknjižim na strošek reprezentance in obv. do vračila denarja direktorju(417/255). Ali tak račun vpišem tudi v knjigo DDV in če kako?
Kaj pa naredim z enakim računom slovenskega dobavitelja, ki zopet nima naziva podjetja? ( in sicer je kupil steklenice za vino-isto reprezentanca)?.
Ali mi lahko kdo svetuje, kako vi to rešujete?
Jaz bi take račune ne vpisovala v knjigo DDV-ja. In če je bolje da tudi v glavno knjigo ne poklnjižim, tudi ne bom saj gre za majhne zneske. Vse skuopaj je cca. 10.000,00 sit.
Hvala že v naprej za pomoč in lepe praznike vsem vam !

Brigita - 22.12.2005 - 15:52

Če na računu ni razvidno, da je izdan vašemu podjetju, potem je to neustrezna knjigovodska listina in ta račun ne gre ne v GK, niti v knjigo DDV.

ALDO - 22.12.2005 - 18:54

Kaj pa potem računi za cestnino, parkirnino, koleke, ki jih kupimo v trafiki?
Ali pa račun z gorivo plačan s poslovno kartico, vandar na njem ni zapisana naša firma, ker tega na Italijanskih bencinskih pumpah -malih ne morejo narediti, ker jim program za izpis računov ne dopušča.
Potem vse take blagajniške račune moram vržt ven?
Kaj mi svetujete, vsaj za te zgoraj naštete; kako vi to rešujete?
Hvala še enkrat.

sabina - 23.12.2005 - 06:48

Za naštete račune (parkirnine, cestnine, gorivo...) je račun brez naslova priloga potnemu nalogu in je prav, da nimajo naslova. Isto velja npr.za račune hotelov na službrnih poteh.
Za kolke pa mislim, da bi morali vztrajati, da se račun napiše z naslovom podjetja. Če si siten, račun vedno dobiš.