krpan in druščina postani član

Naslov teme: Gradbena situacija-NUJNO

9476  19.12.2005 - 10:34h / DDV / Avtor: MIMA / 178 / 1

Ali je lahko začasna gradbena situacija izstavljena za dva meseca skupaj, če ni mogoče oziroma pravočasno zagotoviti obračuna za en mesec?
Ali se izstavljene situacije štejejo po ZDDV - 19. člen, kot zaporedni obračuni - torej se lahko naredi obračun za določeno obdobje, ki ne sme biti daljši od enega leta?
Hvala za odgovor in LP.

Marijan - 20.12.2005 - 07:14

Zadevo je najboljše pogledati iz praktičnega zornega kota. Verjetno imate v konkretnem primeru v pogodbi dogovorjeno, da se situacije izstavljajo mesečno. A se je pripetilo kot pač v gradbeništvu običajno se, da se je zadeva mečkala med udeleženci potrjevanja situacije, mesec je bil hitro naokoli in operativci bi najbolj enostavno izstavili situacijo, ki bi vključevala dva meseca.
In kaj pametnega lahko naredite zdaj? Nič kaj dosti. Izstavite jo za dva meseca in pač tvegate, da vam Brdavs čez leto in dan ugotovi, da bi morali del DDVja, ki pripada prvemu delu, interno obračunati že mesec prej, saj je bila storitev kao takrat opravljena. In vam veselo obračuna zamudne obresti za pripadajoči del DDVja. Po svoje navedeno drži, vendar pa drži tudi to, da račun lahko izstavite šele takrat, ko je situacija potrjena s strani nadzora oz. investitorja. In če ni pravočasno? Ni računa, ni DDVja.

Posebnost se pojavi le konec leta, ko je potrebno takšne neobračunane storitve ovrednotiti v nedokončani proizvodnji, na kar so po mojih izkušnjah Brdavsi bolj občutljivi, kot pa na DDV.

Ima kdo še kakšne druge izkušnje oziroma mnenje?

LP