krpan in druščina postani član

Naslov teme: REK obrazec za AH

9459  17.12.2005 - 16:22h / Drugi davki in takse / Avtor: Jerry / 97 / 11

Pozdrav

Morda kdo ve, kako avtorju kot s.p. nakažem avtorski honorar? Vsako leto mu decembra nakažem za delo, ki ga je zame delal preko leta 500.000 SIT. On je umetnik in ima olajšavo, tako da je olajšava zanj še vedno 40% in ne 10%.

Edino kar ne vem, je kateri REK obrazec zdaj uporabiti - 2a, 1d ali 3a? Drugo je menda vse isto, njemu nakažem neto znesek, davkariji davek, le REK je treba poslati na DURS, kako pa je z zavodom za zaposlovanje pa ne vem, lansko leto sem moral še tja poslati... Ti rek obrazci... eden je za neodvisno razmerje, drugi za odvisno, eden za prenos materialnih pravic, kaj pa vem... Odvisno razmerje. Kot umetnik riše risbe za mene, a je to odvisno ali neodvisno?

Hvala in lep pozdrav

Jerry

Matjaž K - 17.12.2005 - 17:33

V kolikor opravlja dejavnost (vprašajte ga če je pri DURS registriran kot fizična oseba, ki dosega dohodek z opravljanjem dejavnosti), potem vam mora
izdati račun + predložiti izjavi, da mu je odobrena uporaba normiranih odhodkov (25%) + da mu je odobrena posebna osebna olajšava (15% od prihodkov). REK je REK2a.

Če pa ni registriran pa se že zaplete:
če dela neodvisno (in dosti) bi moral biti registriran;
če dela neodvisno (in občasno/bolj malo) ne rabi biti registriran, je pa to vseeno dohodek iz dejavnosti, vendar ne dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti ampak dohodek, dosežen s posameznim poslom.
(v obeh primrih REK2a)

Če pa dela odvisno je REK1d; lahko tudi 3a.

Osebno sem mnenja, da REK2a prid ev poštev, kadar nekdo neko "vatorsko zadevo" proda nekomu samo enkrat oz. ne dela "avtorskih zadev" ponavljajoče.

lp

Jerry - 17.12.2005 - 17:58

Matjaž hvala za pojasnilo... Situacija je res zapletena s temi REK-i, sem gledal tudi tvoje prejšnje odgovore, samo nikoli mi pa ni do konca jasno :-(((

Ta človek opravlja dejavnost, izstavil mi je račun za to kar je delal čez leto (vsako leto imava tako) in tudi dal mi bo dve izjavi, da ima 40% (verjeto ti dve ki jih navajate - za 25% in za dodatne olajšave)...

Torej zanj je verjetno res pravi obrazec REK2a. Težava je le v tem, ker oddaja tega obrazca po e-dursu ne pride v poštev, ker tam je normiran strošek 25% in ga ne morem spremeniti :-((( Torej lahko edino sprintam in ročno napišem 40%...

Imam pa še drugega, ki mi dela avtorsko čez leto... Gre za upokojenko, ki edino meni piše neka besedila (torej avtorski hororar od pisane besede oz. člankov ali kako bi rekli)... Ta upokojenka ni registrirana, ima penzijo in tisto kar ji nakažem enkrat letno... Kateri obrazec bi pa tukaj uporabil? In še večji problem. Ali je upravičena do 10% olajšave ali ne? V enem starih odgovorov sem prebral, da če nisi registriran tisto do 3.9 mil. da potem ti ne pripada. Ona seveda vse skupaj nima 3.9 milijona in 100% ni registrirana... Če mi lahko pomagaš katera olajšava in kateri rek bi bil zanjo, ti bom zelo hvaležen...

Kmalu še fizične osebe ne bodo mogle dohodnine napovedati, če bo šlo tako naprej...

jerry

Matjaž K - 17.12.2005 - 18:24

Tudi meni (še vedno) ni vse jasno. Glavno da je (???) piscem ZDOH-1 vse jasno.

Ja, upokojenka:

Opcije:
REK 1d z 10% NO (v kolikor dela odvisno)

REK2a z 10% NO (kot dohodek dosežen s posameznim poslom) (v kolikor dela neodvisno in "tu pa tam")

REK3a z 10% NO (kot "klasični AH")

Jerry - 17.12.2005 - 20:01

Hvala lepa za pojasnila... Jaz te razlike med odvisnim delom in neodvisnim sploh ne razumem dobro. A sklepam, da če nekdo piše zame strokovne članke, potem je to odvisno razmerje, ker je odvisem od mene oz. mu jaz povem kaj naj piše (tematiko)... Neodvisno je zame če napišeš knjigo in jo daš založniku. Saj je nisi napisal v odvisnosti od njega... Tudi slikar, ki je meni risal, je risal odvisno verjetno, saj sem mu naročal posamezne risbice glee na vsebino...

Upokojenki bom torej poslal REK 1d, ta umetnik mora pa potem dobiti po 2a če jaz to prav razumem... Durs med 1d, 2a in 3a dvomim da bo razlikoval, če nihče ne ve 100% kaj je kašno razmerje.

Vsa lta 6em izpolnjeval enako za upokojenko in umetnika in je bil za oba le en in isti REK. Res lahko rečem da gre iz manj v bolj zapleteno. Glede na to da sem mini s.p. so take stvari precej obremenjujoče :-( Kaj čem.

Matjaž K - 17.12.2005 - 20:15

Osebno podanega naročila ne jemljem kot dokaz odvisnosti. (nenazadnje tudi največje korporativni neodvisneži "šibajo" med sabo naročilnice in zahteve in specifikacije ipd).

V glavnem:
bolj ko nekdo dela pri naročniku, na njegovi opremi, pod njegovim nadzorom, v fiksnem oz. vnaprej določenem delovnem času, bolj je odvisen.

Za upokojenko bo bodisi REK1d (če dela odvisno) oz. 2a (če dela neodvisno). Za umetnika bo definitivno 2a.

Da, prej je bilo manj administrazivno obremenjujoče.

lp

"Protipol" odvisnosti pa je neodvisnost.

Jerry - 17.12.2005 - 20:56

Spoštovani Matjaž. Ali 3a pa ne pride v poštev, glede na to da bosta oba prodala materialne avtorske pravice kot je navedeno v definiciji ene od podgrup REK 3a?

Ja, po tej definiciji pa oba delata neodvisno prav gotovo. Doma, na svoji opremi, kadar pač želita.

Ali so morda kje navedeni novi sklici ki jih moram uporabiti pri nakazilu na DURS? Včasih je bil sklic moja davčna in -206, torej enak kot akontacija dohodnine, pa sem prepričan, da so zakomplicirali tudi to...

Jerry - 17.12.2005 - 21:00

Čeprav je ena tehnična težava. REK2a ima pri vrsti dohodka: zavezanci ki imajo NO le možnost 25% olajšave... 10% najdem le pri vrsti dohodka: 1204 - dohodek, dosežen s posameznim poslom. To bi moral potem za upokojenko uporabiti...

Matjaž K - 17.12.2005 - 21:12

Računi in sklici za zasebnike so enaki (206 je OK, upam da razpolagate tudi s "kontrolko", tj. številko za 206 -> sklic je namreč: 09 vaša dš-206k)

Če menite da upokojenka dela neodvisno, potem je dohodek, dosežen s posameznim poslom. Pazite pa nekaj: pri 2a (in tudi pri 1d) so pri posameznem poslu (pavšalni) prispevki za ZZ in PIZ, pri REK1d tudi davek na določene prejemke, pri 3a ("klasični AH") pa tega ni.

lp

Jerry - 17.12.2005 - 21:35

Ufff... Ja to o kontroli to vem, je bilo že nekaj let tako... Glede teh REK pa :-(((

Če vzamem za upokojenko REK 3A: 1036 - Dohodek iz prenosa materialne avtorske pravice in materialne pravice izvajalca (10% norm.str.)

Potem mi edavki odprejo obrazec, kjer so normirani stroški 10%, torej OK in je le 25% dajatev, torej OK...

Pri 1d, katerega sem najprej izpolnil za upokojenko, so res prispevki za socialno varnost, ampak če izberem vrsta dela: 1113 - Dohodek za stvaritev avtorskega dela, dohodek za izvedbo avtorskega ali folklornega dela, potem je to okno zatemnjeno, nič ni notri, torej ne plačam nič za socialno varnost.

Tudi rek 2a pri dohodku: 1023 - Dohodek iz dejavnosti – zavezanci, katerim se davčna osnova ugotavlja z upoštevanjem norm. odh. (3. in 4. odst. 34. čl. ZDoh-1) ima to počrnjeno, tako da se ne plačuje ZZ in PIZ...

Upokojenko lahko torej brez težav naredim na 1d ali 3a. Če prav razumem je 1d za odvisno razmerje, 3a pa za neodvisno?

Z umetnikom bo pa težje, ker obrazec na edavki 2a vsebuje le 25% pavšal, tistih dodatnih 15% pa nimam kam vpisati :-(

Pozdrav

Matjaž K - 18.12.2005 - 10:12

Če je zatemnjeno, OK.

Odvisno 1d
Neodvisno-posamezni posel: 2a

LP

Jerry - 18.12.2005 - 13:58

V bistvu je neodvisno. Samo obrazec REK 2a ima le 25% olajšavo, nikakor ne dobim 10% ven. Bom pa oddal 1d, kaj naj :-(( Kdo bo pa dokazal ali je na mojem računalniku delala ali na svojem?!