krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prevrednotenje delnic v l. 2006

9412  15.12.2005 - 10:57h / DDPO / Avtor: RIKA / 81 / 2

Zanima me, ali je s 1.1.2006 treba prevrednotiti delnice, ki jih imamo za prodajo na borzni tečaj.

če da, ali je ta presežek iz prevrednotenja obdavčen z davkom od dobička p.o.??? Kot jaz razumem 11.a člen ZDDPO-1B, se ta nanaša samo na splošni prevrednotovalni popravek kapitala in ne na presežke iz prevrednotenja, imam prav?

Kako torej te presežke spraviti v osnovni kapital brez davka?

lp, Rika

Anita - 15.12.2005 - 16:11

Finančne naložbe se bodo razvrščale v 4 skupine

V kolikor boste finančno nalozbo (delnice) razvrstili v 4.skupino (za prodajo razpoložljiva finančna sredstva)boste prevrednotenje peljali preko kapitala in ne preko poslovnega izida. V poslovni izid bo šlo, ko boste te delnice prodali. Ko boste finančne naložbe enkrat pripoznali v eno izmed štirih skupin pa mora tam ostati ves čas - nimamo možnosti prestavljanja.

Prevrednotenje za prodajo razpoložljivih sredstev je po pošteni vrednosti ( v vašem primeru borzna cena ). Pošteno vrednost boste morali ugotavljati vsako leto.


Pa še nekaj splošni prevrednotovalni popravek kapitala ne bi smel biti obdavčen (oblikovan zaradi nekdanjih revalorizacij kapitala-da se je ohranjala vrednost, kar ste že nekoč iz 28 skupine peljali na poslovni izid). Ne vem zakaj davčni svetovalci na seminarjih razlagajo, da bo to obdavčeno ( bila bi dvojna obdavčitev - razmislite!)

LP, Anita

RIKA - 15.12.2005 - 20:21

Anita, hvala!

Na žalost torej odpadejo moje grešne misli, da bi presežke kar izplačevali npr. na TRR lastniku firme - seveda brez davka, ...