krpan in druščina postani član

Naslov teme: tanka kapitalizacija

9392  14.12.2005 - 20:40h / Ostalo / Avtor: LARA / 145 / 1

Citiram ZDDPO:

"25. člen

(obresti od presežka posojil)

(1) Kot odhodek se ne priznajo obresti od posojil, razen pri posojilojemalcih bankah in zavarovalnicah, ki so prejeta od delničarja oziroma družbenika, ki ima kadarkoli v davčnem obdobju neposredno ali posredno v lasti najmanj 25% delnic ali deležev v kapitalu ali glasovalnih pravic v zavezancu, če kadarkoli v davčnem obdobju ta posojila presegajo štirikratnik zneska deleža tega delničarja oziroma družbenika v kapitalu zavezanca (v nadaljnjem besedilu: presežek posojil), ugotovljene glede na znesek in obdobje trajanja presežka posojil v davčnem obdobju.
(2) Za posojila delničarja oziroma družbenika po prvem odstavku tega člena se štejejo tudi posojila tretjih oseb, za katera jamči ta delničar oziroma družbenik, in posojila banke, če so dana v zvezi z depozitom tega delničarja oziroma družbenika v tej banki.
(3) Znesek deleža delničarja oziroma družbenika v kapitalu prejemnika posojila se določi za davčno obdobje kot povprečje na podlagi stanja vplačanega kapitala, prenesenega čistega dobička in rezerv na zadnji dan vsakega meseca v davčnem obdobju. "

Vprašanja:

Ali je potrebno pri tanki kapitalizaciji mesečna izdelava bilanc, da ugotoviš presežek posojila, glede na 3.točko 25.člena ZDDPO ?

Kako si razlagate pojem " preneseni čisti dobiček" ? Ali je to mišljen dobiček npr.prejšnega meseca + dobiček tekočega meseca + stanje na dan 01.01. ( OTV )?

Ali se izračunavajo presežki za vsako posojilo prejeto letos posebej ali se izračuna za vsoto vseh prejetih posojil ? Kaj pa saldi najetih posojil na dan 01.01.2005 ( ali se upoštevajo pri izračunih) ?


Hvala za vašo pomoč in vaša mnenja.

LARA

JOŽE - 19.12.2005 - 09:55

Inštitut tanke kapitalizacija mi ni poznan in ga kot takega ne obravnava noben predpis.Preneseni čisti dobiček je menda poznana postavka v bilanci in se ga ugotavlja praviloma na letnem nivoju razen pri povečanju os. kapitala iz dobička, ki pa ni več aktualno zaradi spremenjene davčne zakonodaje.