krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davek na premoženje

8853  26.11.2005 - 13:53h / Drugi davki in takse / Avtor: Tanja / 136 / 4

Zanima me, ali naj bi davek od premoženja plačevali (hišo) vsi?
Vem, da obstajajo tiste izjeme in olajšave ... ampak načeloma naj bi jih vsi plačevali??
Ima kakšen vpliv na davčno stopnjo stalno in začasno prebivaliče oz., če tam sploh nihče ni prijavljen???

Matjaž K - 26.11.2005 - 14:44

Počakajmo na zakon.

JOŽE - 28.11.2005 - 09:39

Odvisno od občinskega odloka. Normativ za stanovanje brez plačila davka na premoženje je 160m2. V kolikor stanovanje ni zasedeno se ne odbija teh 160m2.

Tanja - 28.11.2005 - 12:09

Jaz sem poleti plačala davek na premoženje za hišo, v kateri ni noben prijavljen! Ali je to prav ali ne??

Največkrat dobim odgovor, da ta davek še ne obstaja!? Zato me zanima vaše mnenje!

Matjaž K - 28.11.2005 - 13:09

Sem napačno razumel vaše vprašanje - mislil sem, da vas zanima davek na premože je (oz. na posest nepremičnin), kakršnega nameravajo uvesti namesto NUSZ (in davka na premoženje po Zakonu o davkih občanov).

Zato dopolnjujem moj odgovor:

daveka na premoženje se plačuje na podlagi Zakona o davkih občanov (Ur. l. SRS, št. 36/88, Ur. l. RS, št. 48/90, 8/91-uradno p.b. in 7/93).

"copy-paset" s spletne strani DURS-a:

Splošno o davku
Davek od premoženja sodi v klasično obliko premoženjskih davkov.

Zavezanec
Davek od premoženja plačujejo fizične osebe, ki posedujejo stavbe, dele stavb, stanovanja in garaže, prostore za počitek oziroma rekreacijo in plovne objekte dolžine najmanj 8 metrov.

Zavezanec za davek od premoženja je lastnik oziroma uživalec. Zavezanec za davek na posest plovnega objekta je lastnik tega premoženja, pod pogojem, da ga ne uporablja za opravljanje dejavnosti.

Davek se plačuje ne glede na to, ali lastnik oziroma uživalec uporablja premoženje sam ali ga daje v najem.

Davčna osnova
Osnova za davek od premoženja je vrednost stavbe oziroma prostora za počitek oziroma rekreacijo, ugotovljena po merilih republiškega upravnega organa, pristojnega za stanovanjske zadeve, in na način, ki ga določi občinska skupščina.

Znižanje davčne osnove
Osnova za davek od premoženja na posest stavb se zniža za znesek, ki ustreza vrednosti 160 m2 stanovanjske površine, ugotovljene na način iz prejšnjega odstavka.

Pogoji za znižanje davčne osnove
Davčna osnova se zniža pod pogojem, da je lastnik ali njegovi ožji družinski člani oziroma uživalec v letu pred letom, za katero se davek odmerja, stalno bival v stanovanjskih prostorih. Enako se zniža davčna osnova tudi lastniku stavbe, dela stavbe oziroma stanovanja, v katerem biva imetnik stanovanjske pravice, kateremu je bilo stanovanje dodeljeno z odločbo.

Kdo se šteje za ožjega družinskega člana
Za ožje družinske člane se štejejo zakonec, otroci in posvojenci lastnika.

Solastnina
Če gre za solastništvo stavbe, se vrednost stanovanjske površine iz drugega odstavka tega člena deli v razmerju s solastniškimi deleži.


Več na temo ZDO in davek na premožnje pa lahko najdete na spletni strani DURS-a (pod Davki-Predpisi in pojasnil -> Davek od premoženja).

lp