krpan in druščina postani član

Naslov teme: kako z ribogojnico?

8574  15.11.2005 - 15:06h / Ostalo / Avtor: srečna / 128 / 7

Ali ima kdo izkušnje z ribogojnico? Ali se ribe tretirajo kot proizvodni material ali trgovsko blago? Je potrebno voditi ribe po komadu?

Matjaž K - 15.11.2005 - 15:16

Če se gojijo, gre za proizvodnjo (oz. vsaj evidentira s epo proizvodnem modelu).

Jaz bi uporabil tisto mersko enoto, po kateri se prodaja (predvidoma bo to kg).

Se pa zna zadeva hudo zakomplicirati. Idealen primer bi bil, da bi nekdo napolnil bazen z vodo, dal v njih mladice in jih hranil. Potemtakem bi bazen bil en delovni nalog oz. serija, vse stroške v zvezi s tem bazenom bi dali na ta DN, potem bi se vse ribe polovile, očistile in stehtale; vsi stoški po DN / "kilogramaža" rib = stroškovna cena za kg.


V praksi pa skoraj gotovo ne bo tako lahko. Verjento se bodo v bazen z že velikimi ribami dodajale mlade ipd. V tem primeru pri letni inventuri brez ocene "kilogramaže" ne bo šlo, vprašanje je tudi, kako v takem primeru "v bazen dane storške" razporejati na "ven vzete" "izdelke".

lp

srečna - 15.11.2005 - 19:02

Sem razmišljala, ker bodo mladice kupili, da bi jih kar po številu evidentirala. Pri prodaji, bo verjetno po kg pa bi se pisalo zraven število in bi tako razknjiževala ribe v bazenu.

Matjaž K - 15.11.2005 - 19:09

Osebno ne uporabil take zasnove.

lp

srečna - 15.11.2005 - 19:55

OK. Nabavim male ribice, verjetno mi jih ne bodo prodali po kg. ker so še čisto lahke. Dam jih v ribnik in jih zredim. Kaj jaz vem za koliko se bodo zredile, se mi pa zdi važno, da se ujema po številu, nekaj jih seveda pogine, drugače mi bo še kdo rekel, da sem jih prodajala na črno. Prodajale se bodo sproti, ne vse naenkrat. Inventure ne bom delala, ker se ne bom potapljala. Seveda bom hrano dala na delovni nalog skupaj z ribicami. Se mi zdi hecno in ne vem kako bo na to gledala davkarija.

Matjaž K - 16.11.2005 - 13:40

Dokončana proizvodnja se vedno evidentira po moreski enoti, po kateri se prodaja (pri proizvodnji pohištva tudi ne popsiujete oz. evidentirate po "plohih" ampak po kosih omar, postelj, stolov).

srečna - 16.11.2005 - 13:45

Saj ne bom vedela koliko kg so ribe težke dokler jih vseh ne prodam, poleg tega lahko kak kg prodam tudi mimo. Zanima me kako zagotoviti podatke da bodo vzdržale davčno.

Matjaž K - 17.11.2005 - 17:00

Kar se tiče nedokončane proizvodnje:

če bo bazen vedno poln nekaj z malimi nekaj z velikimi ribami, potem bo treba delati s približki oz. ocenami (kot ste že sami ugotovili; potapljanje ne pride v poštev).

Sicer pa: tudi če bi šli na "komade", vam to nič ne pomaga na dan 31.12., če ne veste koliko komadov je dejansko notri oz. koliko je kateri komad stroškovno vreden.

Oziroma, če malo razmislim, "komadna" rešitev je izvedljiva, v kolikor delate s koeficienti dokončanosti in normativi.

Primer:

npr. da je cikel vzgoje ene ribe 3 mesece. Če beležite koliko mladic je bilo kdaj danih v bazen, potem lahko stroške vzgoje pripisujete na naslednji način:

1.10. vloženo 100 mladic; to je delovni nalog 1 (DN 1)

2.-31.10. vsak dan 10 kg hrane; ker so v bazenu samo ribe iz DN 1 gredo vsi stroški na DN 1

1.11. vloženo nadaljnjih 100 mladic; to je DN 2

2.-30.11. vsak dan 25 kg hrane; ker so v bazenu ribe iz DN 1 in DN 2 je treba stroške razporediti na posamezni DN: ker so ribe iz DN 1 večje od rib iz DN 2, je treba na DN 1 pripisati več stroškov. Koliko več, to vam mora rejec povedati, koliko več 1 mesec stare ribe pojedo od mladic.

Ko ribe jemljete ven lahko predpostavite, da količinsko "praznite" najstarejši DN. Tiste ribe ki pa "pocrkajo" pa bodo tako ali tako priplavale na površino, in jih lahko (vsaj količinsko izknjižite; kar se vrednosti tiče je to problem natančno izračunati, ker bi morali narediti delni obračun, da bi vedeli koliko je npr. po 1. mesecu crknjena riba stroškovno vredna, da jo preknjižite na dejanski kalo; o problemih, ko večja riba poje malo ali ko se ptiči pridejo "pasti", pa raje ne bi pisal).

lp