krpan in druščina postani član

Naslov teme: PROIZVODNJA VINA ZA PRODAJO -

7576  04.10.2005 - 09:13h / Drugi davki in takse / Avtor: VINOGRADNIK / 375 / 22

Po pojasnilu DURSA št. 42401-99/2005 z dne 16.5.2005 v osnovno kmetijsko dejavnost Zakon o dohodnini v 57.členu vključuje v 3. točki,citiram: " pridelavo grozdja in proizvodnjo vina iz lasntega pridelka, razen proizvodnje vina za prodajo".

V nadaljevanju pojasnila DURS navaja, da sodi pridelava vina za prodajo med Druge kmetijske dejavnosti. Fizična oseba, ki dosega dohodek iz druge kmetijske dejavnosti mora po določbah 44.člena Zakona o davčni službi predložiti prijavo za vpis v dačvni register . Način ugotovaljanja davčne osnove pa je enak kakor za druge zavezance, ki dosegajo dohodek dosežen z opralvjanjem dejavnosti, in sicer:

z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov,
z upoštevanjem normiranih odhodkov.


Ali to pomeni, da kmet, ki se ukvarja z osnovno kmetijsko dejavnostjo (vinogradništvom) in prodaja vino iz lastne proizvodnje, mora registrirani dopolnilno dejavnost na kmetiji v skladu s 44.členom Zakona o davčni službi in ob izdaji računa pravni osebi predložiti vso dokumentacijo o načinu ugotavljanja davčne osnove. (v mislih imam normirane stroške)

Matjaž K - 04.10.2005 - 09:59

DURS trdi, da je temu tako.

Mimogrede: taka razlaga oz. tako spisan ZDOH-1 vodi k (delni) dvojni obdavčitvi vaših dohodkov. Enkrat boste od grozdja obdavčeni po katastrskem dohodku, drugič pa preko cene vašega izdelka (le ta namreč tudi vsebuje grozdje).

lp

VINOGRADNIK - 04.10.2005 - 14:56

O DVOJNI OBDAVČITVI SEM TUDI SAMA RAZMIŠLJALA.

KAKO PA NAJ RAVNA PRAVNA OSEBA, KO DOBI RAČUN OD TEGA KMETA, KI MU PRODA.

ALI NAJ ZAHTEVAM REGISTRACIJO ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST, ALI MU NAJ PLAČAM RAČUN, KI GA JE ISTAVIL KOT KMET IZ OSNOVNE KMETIJSKE DEJAVNOSTI. ŽULI ME PREDVSEM OBRAČUN DOHODNINE, ČE GRE ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST IN NI DAL REGISTACIJE ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST PRODAJE VINA (VPRAŠANJE, ČE JO SPOLO IMA)? ŠE TO: KMET NA RAČUNU NAVAJA DA PO 1.TOČKA 45 ŽLENA ZDDV NI DAVČNI ZAVEZANEC ZA DDV.

Matjaž K - 05.10.2005 - 11:39

O DVOJNI OBDAVČITVI SEM TUDI SAMA RAZMIŠLJALA.

Dobro da je še nekdo zaznal ta problem (to je dokaz, da še nisem čisto "blesav").

KAKO PA NAJ RAVNA PRAVNA OSEBA, KO DOBI RAČUN OD TEGA KMETA, KI MU PRODA.

ALI NAJ ZAHTEVAM REGISTRACIJO ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST,

To ravno ne, bi pa se (če izhajamo iz predpostavke, da stališče DURS-a velja) kmet moral registrirati za dopolnilno dejavnost oz. kot fizična oseba, ki dosega dohodke z opravljanjem dejavnosti.

ALI MU NAJ PLAČAM RAČUN, KI GA JE ISTAVIL KOT KMET IZ OSNOVNE KMETIJSKE DEJAVNOSTI.

Izhajajoč iz pojansila DURS-a, to ni osnovna kmetijska dejavnost.

ŽULI ME PREDVSEM OBRAČUN DOHODNINE, ČE GRE ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST IN NI DAL REGISTACIJE ZA DOPOLNILNO DEJAVNOST PRODAJE VINA (VPRAŠANJE, ČE JO SPLOH IMA)?

Zelo tehtno vprašanje.

ŠE TO: KMET NA RAČUNU NAVAJA DA PO 1.TOČKA 45 ŽLENA ZDDV NI DAVČNI ZAVEZANEC ZA DDV.

DDV je DDV, dohodnina je dohodnina.

Plačnik davka (izplačevalec) po ZDavP-1 sicer ni dolžan preverjati statusa izdajatelja računa (dejanski odhodki, normirani odhodki, ali opravlja dejavnost ali ne), vendar je to (glede na to, da če se izkaže da to je oz. bi morala biti dejavnost, da lahko DURS neplačan davčni odtegljaj "obesijo" na plačnika davka) priporočljivo.

V kolikor pa ima dejavnost in želi uveljavljati NO pa mora tajko ali tako izplačevalcu predložiti potrdilo o tem, da mu je bila dovoljena uporaba normiranih odhodkov.

lp

Matjaž K - 05.10.2005 - 11:55

Napisal sem:

"Plačnik davka (izplačevalec) po ZDavP-1 sicer ni dolžan preverjati statusa izdajatelja računa (dejanski odhodki, normirani odhodki, ali opravlja dejavnost ali ne), vendar je to (glede na to, da če se izkaže da to je oz. bi morala biti dejavnost, da lahko DURS neplačan davčni odtegljaj "obesijo" na plačnika davka) priporočljivo."

Ta del umikam in ga delno nadomeščam z (delom) odgovora, ki sem ga dal vinogradniku (pisano z malimi črkami).


"Plačnik davka (izplačevalec) po ZDavP-1 sicer ni dolžan preverjati statusa izdajatelja računa (dejanski odhodki, normirani odhodki, ali opravlja dejavnost ali ne), vendar je to (iz vidika interesa, da vse "štima") priporočljivo."


Kajti, če kmet nima priglašene dejavnosti, bi pa jo moral imeti priglašeno, pa se naj (bo moral) v primeru problemov kar sam zmeni z DURS-om. Tukaj sem namreč mnenja, da izplačevalca noben ne more bremeniti za kakšne premalo plačane dajatve, kajti če dejavnost ni priglašena potem tudi potrdilo o uporabi NO ni bilo izdano in posledično ne moremo govoriti o tem, da plačnik davka ni plačal davčnega odtegljaja. "

lp

Državljan - 05.10.2005 - 09:37

No, pa smo tam.
Kako delate v vinskih kleteh-podjetjih Primorci, Dolenjci , Štajerci , Prekmurci - Ljubljančani, Korošči?
Ali ločite odkup grozdja in odkup vina?
Ali ne delate še vedno le odkupne bloke , nakažete denar na TR (če je pavšalist še dodatne 4%DDV)in ga žal še vedno obravnavate kot odkup proizvodov osnovne kmetijske pridelave?.
Kako odkupujete vino od kmetov vsi slovenski gostilničarji in hotelirji pa kmečki turizmi , ki nimate dovolj lastnega vina?

Do sedaj menim , da se slovenski kmetje za prodajo vina še niso registrali kot zavezanci za dohodek iz dejavnosti , razen svetlih izjem .
Vemo pa ,da se enormne količine vina od kmetov proda vinskim kletem , predvsem pa gostincem - no, gostincem seveda bolj ali manj na črno , kar si naša država še vedno in najbolj zatiska oči in ušesa.
Naj pa sedaj stopi kmetijsko ministrstvo na plan in pove ali se morajo kmetje , ki proizvajajo vino za prodajo in ga nato prodajajo vino-le kdo ga pa sam spije ali ga vse proda kot grozdje , dejansko registrirati kot zavezanci za dohodek od dejavnosti -za dopolnilno dejavnost na kmetiji in izdajati davčno pravilne fakture ter voditi vse davčne evidence (voditi dejanske prihodke in odhodke oziroma normirane odhodke in odkupovalci nakazovati akontacijo dohodnine ).
Gotovo bi se moralo o tem kaj reči, površine so znane oz. vidne na foto posnetkih , poprečni pridelki , delež, ki je priznan za lastno porabo razliko davkarji ocenjujejo pri s.p. ali d,o,o, z oceno - pa smo tam .

Matjaž K - 05.10.2005 - 11:33

Se popolnoma strinjam.

Morda samo še razmišljanje: mnenja sem, da državni organi pojma nimajo, da na tem področju obstaja dohodninski problem dvojne obdavčitve.

lp

vinogradnik - 05.10.2005 - 11:34

Kot pravna oseba, zavezanec za DDV smo prejeli račun od kmeta za nakup vina (butelj). Po zakonu o DDV po 1.točki 45.člena ne plačuje DDV. Sedaj pa ne vem kako naj mu nakažen znesek računa, saj bi po pojasnilu DURSA za izdani račun moral imeti registrirano dopolnilno dejavnost in na računu to tudi navesti. V primeru, da je pavšalist bi mu pač obračunali dohodnino in DURSU predložili REK, tako kot to zahteva Zakon. Res ne vam kaj naj naredim.,

Matjaž K - 05.10.2005 - 11:53

Moje stališče, kako to rešiti oz. zagovarjati v praksi:

1. poklicati prodajalca in ga vprašati, če ima priglašeno dejavnost

2. če jo ima, ali vprašati, ali mu je bila odobrena uporaba normiranih odhodkov (NO)

3. če NO = da, zahtevati potrdilo o tem, da je DURS dovolil uporabo NO

4. če ima dejavnost, nima pa odobren euporabe NO, potem ni dileme, da se račun plača v bruto znesku in "finito".

5. če nima dejavnosti, ampak bi pa jo moral imeti priglašeno, pa se naj (bo moral) v primeru probleomov kar sam zmeni z DURS-om. Tukaj sem namreč mnenja, da izplačevalca noben ne more bremeniti za kakšne premalo plačane dajatve, kajti če dejavnost ni priglašena potem tudi potrdilo o uporabi NO ni bilo izdao in posledično ne moremo govoriti o tem, da plačnik davka ni plačal davčnega odtegljaja.

lp

Državljan - 05.10.2005 - 12:39

Če, prav razumem, v primeru , da kmet opravlja dejavnost z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov potem izda kmet fakturo pravi osebi kot bilo kateri s.p. in mi jo plačamo (zanima nas samo količina,cena,znesek in morebitni DDV).
- v primeru upoštevanja normiranih odhodkov pa izpolnemo obrazec REK 2a , plačamo znesek po odtegljaju kmetu, davčni odtegljaj pa skupaj z obrazcem REK 2a na DURS
Ali razmišljam pravilno?

Matjaž K - 05.10.2005 - 13:09

Popolnoma pravilno.

Dodajam samo naslednje:

v primeru dejavnost+NO pazite na to, da vam bo ta oseba-kmet predložilo potrdilo DURS-a, da mu je bila odobrena uporaba NO (pa račun tudi mora biti!! - dejstvo da nekdo na dejavnosti uveljavlja NO ga še ne odvezuje od obveznosti izdajanja računov - pa tudi vam je vinteresu, da imate verodostojno KV listino).

lp

vinogradnik - 05.10.2005 - 13:39

HVALA ZA ODGOVORE

Matjaž K - 05.10.2005 - 13:47

Ni kaj.

lp

p.s.
V kolikor imate kakšno litrco rdečega se priporočam.

Državljan - 05.10.2005 - 13:52

Mi do tod, sedaj so pa na vrsti kmetje, kmetijski svetovalci s področja ekonomike , ministrstvo za kmetijstvo , gostinci .......saj je vendar kmetijstvo žgoča politična problematika , čudno , da nihče na to ni opozoril- in kaj iz tega sledi ...?

Matjaž K - 05.10.2005 - 14:43

Možnost 1: da nihče (razen nas) nima pojma (OK, da ne bomo delali krivice - izjeme, beri kmetovalci "s pojmom" , tudi obstajajo)


Maožnost 2: da jim je vseeno, ker so tako ali tako "pirklopljeni" na proračunska sredstva (ali pa na sivo ekonomijo; spet OK, da ne bomo delali krivice - izjeme, beri pošteni kmetovalci, tudi obstajajo)

lp

Sonja - 05.10.2005 - 14:46

Še ena stvar, prodaja vina pri kmetih na domu fizičnim osebam-kaj pa to neraziskano področje?

Sonja - 05.10.2005 - 14:46

Še ena stvar, prodaja vina pri kmetih na domu fizičnim osebam-kaj pa to neraziskano področje?

Matjaž K - 05.10.2005 - 16:13

V stroki mi temu rečemo - "brez računa, gotovinski"

klepetulja - 06.10.2005 - 22:59

Zanimiva debata - in ker iz ZDoH izhaja, da proizvodnja vina za prodajo ne šteje za osnovno kmetijsko dejavnost, potem pač pri nakupu vina vemo, da gre za dejavnost. Torej nam mora dobavitelj/kmet še pred izplačilom kupnine povedati, na kakšen način opravlja dejavnost (ali NO ali dejanski dohodek; je v sistemu DDV ali ni...). Za dvojno obdavčitev pa ne gre, ker si kmet pridelek osnovne kmetijske dejavnosti (grozdje) "odkupi" kot surovino za proizvodnjo vina. Ne nazadnje pa naj velja enaka obdavčitev za vse dejavnosti (razmejitev le teh pa izhaja tudi iz SKD -standardne klasifikacije dejavnosti)

Matjaž K - 07.10.2005 - 08:50

" "odkupi" kot surovino za proizvodnjo vina"

1. Če ima normirane odhodke to ne vpliva na davčno osnovo (ker so odhodki pač normirani). Tukaj definitvno pride do dvojne obdavčitve.

2. če pa ima dejanske odhodke, pa poglejte, kaj 37. čle ZDOH-1 določa glede glede prenosa stvarnega premoženja. Da pa bi si nekdo nekaj sam sebi prodal, to pa pravno ni možno.

lp

klepetulja - 07.10.2005 - 21:51

Matjaž K
glede normiranih odhodkov se strinjam, kar se tiče dvojne obdavčitve in ovrednotenja "vhodne "surovine pri obdavčitvi po dejanskih stroških pa ne, ker:
-pri izračunu KD (kat.dohodka -glej z. o izračunu KD)pri vinogradu ni zajet donos za prodajo vina, temveč "pridelava" grozdja ob hkratnem upoštevanju stroškov za to pridelavo;
- pri dopolnilni dejavnosti po dej. dohodku kmet "proda" grozdje svoji dejavnosti,od tod naprej pa veljajo enaka pravila kot pri s.p....Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za osebe, ki dosegajo dohodek z opravljanjem dejavnosti (Ur. l. RS, št. 130/2004)

lp



Matjaž K - 10.10.2005 - 08:31

"-pri izračunu KD (kat.dohodka -glej z. o izračunu KD)pri vinogradu ni zajet donos za prodajo vina, temveč "pridelava" grozdja ob hkratnem upoštevanju stroškov za to pridelavo;"

To že, ampak dohodek od "materije" vina (tj. grozje) je za davke upoštevan dvakrat: enkrat v KD, drugič pa v prihodkih dejavnosti (preko prodajne cene).

"- pri dopolnilni dejavnosti po dej. dohodku kmet "proda" grozdje svoji dejavnosti,od tod naprej pa veljajo enaka pravila kot pri s.p....Pravilnik o poslovnih knjigah in drugih davčnih evidencah za osebe, ki dosegajo dohodek z opravljanjem dejavnosti (Ur. l. RS, št. 130/2004)"

Če pa pravim, da ne more prodati. OZ je OZ. Sam se seboj ne morem skleniti prodajne pogodbe. Lahko samo naredim vnos stvarnega premoženja - kako pa se le-ta obravnava iz davčnega vidika, pa piše v 37. členu ZDOH-1.

lp

az - 07.10.2005 - 14:02

MATJAŽ,
PROSIM POŠLJITE MI NASLOV , DA VAM POŠLJEM KAKO FLAŠO CVIČKA (SI JO ZASLUŽITE, RES), Z VELIKIM VESELJEM, KER GA RAJE PODARIM KOT ŠTUDIRAM TO BUTASTO ZAKONODAJO.
A