krpan in druščina postani član

Naslov teme: PREFAKTURIRANJE

7505  29.09.2005 - 14:30h / DDV / Avtor: LINA / 1140 / 8

Tuje podjetje nam je izdalo račun za opravljeno storitev v tujini,brez DDV.
Mi pa moramo del stroškov za te storitve prefakturirati drugemu slovenskemu podjetju,ki je davčni zavezanec.Ali moramo v tem primeru slovenskemu podjetju izdati račun z DDV-jem.


Hvala in lep pozdrav.

TeVe - 29.09.2005 - 21:38

Če prefakturirate, potem ne. Upam da veste, kaj je prefakturiranje. Račun mora biti naslovljen na tega drugega, vi pa ste samo prejemnik in plačnik. Stroški se vas ne tičejo in jih imate na prehodnih kontih.

pia - 30.09.2005 - 07:25

vsako prefakturiranje je obdavčeno z 20 % ddv

zzz - 30.09.2005 - 07:39

to pa ni res - če vi prefakturirate storitev, ki je oproščena ali neobdavčena ne morete zaračunati 20% ddv - tudi če zaračunavate storitev z 8,5% prefakturirate 8,5% - TeVe ima prav!

lidija - 30.09.2005 - 07:56

Tudi ZZZ nima prav. Prejeli smo račun za storitve, ki so oproščene po 16.točki 26. člena ZDDV. Ob prefakturiranju nismo zaračunali DDV in smo se sklicelavli na ta člen. (nismo imeli vhodne davka in tudi ne izhodnega)
ob inšpekcijskem pregledu nam je bilo tolmačeno, da bi ddv morali obračunati (20%), ker sami nismo registrirani za takšno dejavnost.

zzz - 30.09.2005 - 08:22

ne vem kaj naj rečem na vašo izkušnjo - ravnokar sem na enem drugem forumu zasledila, da so imeli pravtako inšekcijo (inšpektorica si je ogledala račun za telefonske storitve, ki je bil prefakturiran na drugo podjetje) inšpektorica ni imela nobenih pripomb saj sta bila osnova in ddv ob prefakturiranju enaka in se ob prefakturiranju nista spreminjala (pa tudi firma ni bila registrirana za opravljanje telekomunkacijskih storitev)- tudi mi nimamo nobenih težav pri prefakturiranju pa že leta spremljamo in delamo na tak način - a ste oz. je mogoče ta inšpektor pomislil, da ste vi naročili storitev za nekoga drugega ravno iz razloga, ker vi niste registrirani za to dejavnost v katero spada storitev, storitev sama pa je mogoče v sklopu večje storitve za naročnika - vem da je lahko več razlogov , vendar mislim, da se lahko kdaj tudi inšektorji zmotijo , prav tako pa tudi mi

PIKA - 30.09.2005 - 10:27

Pridala bi še svojo izkušnjo. Tudi mi smo svojim najemnikom poslovnih prostorov prefakturirali del stroškov vode, elektrike itd. Prefakturirane stroške smo knjižili na razmejitve. Pri prejetih računih si za del stroškov, ki smo jih prefakturirali DDV nismo odbijali, ko smo izdali račune, DDV nismo zaračunali. (glede na najemnino). Ko je prišla inšpekcija, je za vse tako izdane račune zaračunala 20% DDV.
Pritožili smo se, pa čakamo že drugo leto, pa ni nobenega odgovora.

zzz - 30.09.2005 - 11:28

če vas prav razumem si vstopnega ddv niste upoštevali - izstopnega pa niste zaračunali - v tem primeru bi rekla da je inšpekcija imela prav - če ste dobili račune za elektriko itd. z ddv morate tud vi te račune prefakturirati z ddv , ne glede na to da si vi vstopnega ddv ne upoštevate

Tara - 04.10.2005 - 09:12

Tudi mi imamo najemnike. Vse, kar jim prefakturiramo (vodo, elektriko itd) je obdavčeno z 20% DDV, ker smo zavezanci - ne glede na to, kakšno stopnja je na vhodnem računu. Zato, ker mi nismo registrirani za to dejavnost. Obračunamo si vstopni DDV, izstopni vedno 20%. Prefakturirane zneske pa evedentiramo preko razmejitev. Tako je gotovo pravilno.

Zato mislim - na osnovno vprašanje - da ne glede na to, da smo prejeli račun brez DDv ga slovenskemu kupcu moramo zaračunati. Saj mi bomo imeli izstopnega, slovenski kupec pa vstopnega - zadeva zaključena.
lp