krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pravnomočnost odločbe ZPIZ !

1441  14.05.2001 - 21:31h / Ostalo / Avtor: D. / 972 / 3

ZPIZ nam je poslal odločbo o invalidnosti I. kategorije za našega delavca, datirana je na 7.5.2001. Z dnem pravnomočnosti odločbe smo dolžni delavca odjaviti iz delovnega razmerja. Nikjer na odločbi pa ni navedeno, kdaj postane odločba pravnomočna. Edini navedeni rok je 15 dni za pritožbo.

Ker se držijo uradnih ur in so do srede nedosegljivi, mene pa zanima, kdaj je ta dan, prosim za pomoč!

hvala d

mp - 14.05.2001 - 22:45

Na odločbi mora pisati s katerim dnem je odločba postala pravnomočna - poseben žig (vsaj v našem primeru je bilo tako). Je pa bilo med datumom odločbe oz. dnem, ko je komisija ugotovila invalidnost in datumom pravnomočnosti cca 1,5 meseca razlike (možnost pritožbe, referentka na zpizu na bolovanju, strojepiska na dopustu-take banalne vzroke so naštevali na zpizu v zagovor za tak zamik).

HM - 15.05.2001 - 10:32

Najbrz je bila odlocba izdana po Zakonu o splošnem upravnem postopku. V ZUP piše kdaj postanejo odločbe pravnomocne.
Ce NE bo vlozena pritozba, bo ostala odločba dokoncna ter tudi pravnomocna po poteku 15 dnevnega roka za pritozbo (rok začne teči naslednji dan po prejemu odločbe).
Odlocba ne bo postala pravnomocna zaradi in z dnem stampiljke o pravnomocnosti, ampak takrat, ko so izpolnjeni zakonski pogoji (praviloma gre za vprašanje o (ne)možnosti vložitve pritozbe in tozbe).
Ce BO pritozba vlozena, pozneje pa po možnosti vlozena tudi tozba na delovno in socialno sodišce, se bo zadeva glede pravnomocnosti malce podaljšala.

HM

prepelica - 16.05.2001 - 07:29

po mojih izkušnjah dokler ni pravnomočna pritožba jo ZPIS sploh ne pošlje delodajalcu, se pravi, odločba je pranomočna