krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ovadba računovodkinje

6980  11.09.2005 - 16:35h / Ostalo / Avtor: Marjana / 304 / 47

Ja, zdej mi je pa dost... Zamenjala sem racunovodkinjo, ker mi je prejsnja delala porocila 5 min preden ga je bilo treba oddati. Ce sem jo klicala ob 19h me je nekam poslala (direktno v k.....) in rekla naj ne bomo tecni.... Sedaj sem zamenjala racunovodkinjo in nova mi pravi, da je katastrofa z starim stanjem ... 1/2 racunov manjka, je pa v nasi knjigi tudi nekaj knjizb, ki nikoli niso bile nase...

Vljudno (preden si izpulim zadnji las) prosim za nasvet...

Marjana

P.S.: prejsnjo racunovodkinjo smo spoznali ravno na tem forumu!!!

tita - 12.09.2005 - 07:12

Pol pa zadnji cajt, da nehate brati ta forum.

mike - 12.09.2005 - 07:23

Ta forum je na žalost zbirališče računovodij in ne navadnih davkoplačevalcev.

mike - 12.09.2005 - 07:21

Pa ne mislit, da ste edini. Menjali smo ze 2 računovodkinji, ena slabša od druge. Sprotno delo jima je bilo španska vas. Ko pa je bil rok za oddajo pa sta obe v zadnjem trenutku nekaj popravljale na roko čeprav je bilo vse v programu. Pa saldakonti so bili tudi čista zmešnjava, dokler jih nismo začeli voditi sami s svojim programom. Po moje eksternemu računovodstvu ni za zaupat. Dokumentacijo morate imeti pri sebi, prav tako morajo voditi na vaš program tako, da lahko kadarkoli menjate servis. Na možnost ovadbe se ne bi zanašal, ker razen, če imate vse pisno je tu beseda proti besedi.

kocka - 12.09.2005 - 08:12

Če imate z bivšo računovodkinjo pogodbo, potem imate kakšno možnost tožbe, vendar morate dokazati nepravilnosti. Splošno znano je, da novi računovodja vedno pri bivšem najde število napak, ker hoče dokazati, da je on najboljši. Računovodje smo samo ljudje, ki včasih naredimo tudi kakšno napako. Ta klepetalnica nam je v veliko pomoč, saj lahko izmenjujemo mnjenja in dobimo veliko koristnih informacij. Kot računovodja pa lahko trdim, da s strankami, ki so vestne, redno prinašajo dokumente, se z nami posvetujejo nimamo težav. Žal pa obstojajo tudi taki, ki v zadnji minuti prinesejo vso solato v najlon vrečki in od nas pričakujejo, da v enem dnevu uredimo dokumentacijo in jim povemo kaj se v njihovem podjetju dogaja. Svetujem ti, da zadeve, ki jih od novega računovodja pričakuječ, definiraš v pogodbi.

kapra - 12.09.2005 - 16:29

Se pridružujem mnenju kocke.

hrček - 13.09.2005 - 17:29

Tudi jaz se moram oglasiti. Prebrala sem vaše komentarje in bi dodala naslednje :
1. glede izobraževanja
15 let že vodim računovodski servis, 15 let se izobražujem in čudim veleumom, ki pišejo našo zakonodajo, 15 let se učim : davki levo, davki desno, davki gor, davki dol... ko danes zaslutim spremembo zakonodaje, mi kar slabo postane, ko razmišljam, kako se bomo zopet mi iz prakse, "iz terena" ubadali z nelogičnimi zakonskimi zahtevami, ki dostikrat v praksi sploh niso izvedljive,...

po 15 letih pa sem se vpisala v šolo. In naj vam povem, končala sem že 1. letnik, ne glede na to koliko sem stara, sem presrečna, saj se moja obzorja širijo. Ko je šole konec imam nova znanja. Prej pa sem se vedno znova učila davke in ustrezne pravne norme in po 15 letih sem še vedno obvladala samo DAVKE, pazi že 50-ič (dobro tudi standarde....karikiram).

2.glede minimalnih tehničnih pogojev dela in minimalne stopnje izobrazbe pa se vsekakor strinjam, da jih je treba opredeliti in zakonsko omejiti, saj je treba nekako zaščititi naše uporabnike, ki v dobri veri, da če nekod opravlja računovodske storitve, pa že obvlada, zaupajo svoje poslovne knjige - bilokomu!!! Tako kot frizerski salon ne morem kar odpreti, tako tudi računovodstvo ne morem opravljati kar doma za mizo in zraven še kosilo kuhati....

A si me predstavljate kot avtomehanika ???

Paula - 12.09.2005 - 08:50

Problemi, ki jih navajate, se običajno pojavljajo pri cenenih računovodstvih, kjer si nabašejo več strank, kot jih lahko ustrezno obdelajo, ker jim je cena pač edina konkurenčna prednost - žal največkrat tudi najmočnejša! Za takšno stanje je krivcev vsekakor več - od neurejene zakonodaje glede tega, kdo lahko sploh opravlja tovrstne storitve, do naročnikov, ki ne znajo ceniti računovodskih storitev.

To, da zunanjemu računovodstvu ni za zaupati, pa je tudi povsem neprimerna izjava, ker po dveh slabih izkušnjah še ne morete posplošiti na celotno ponudbo! Marsikdaj je zunanje računovodstvo dosti bolj kakovostno od internega, ker več ljudi več ve in ima več izkušenj, kar pa je ob nejasni zakonodaji pri nas še kako pomembno!

LP

MARTIN KRPAN - 12.09.2005 - 13:15

Paula, ni kaj za dodat.

BOBUS - 12.09.2005 - 08:19

"Ce sem jo klicala ob 19h me je nekam poslala"
Zakaj ob 19h, če ste tako redoljubna? Torej vi delate vse zadnjo minuto, kar predstavljam si poslovanje z vami. Ne veste kaj bi rada, računovodja pa naj to naredi takoj.
Zamenjajte filozofijo!

nike - 12.09.2005 - 08:25

Menim , da je to rezultat dela s srednješolskimi računovodji.

RIKA - 12.09.2005 - 08:47

Točno to, ne delajte z računovodji s srednješolsko izobrazbo! Izjem je zelo zelo malo, seveda.

mk - 12.09.2005 - 09:00

Od kdaj pa pomeni srednješolska izobrazba neznanje. Tudi ko končate faks recimo ekonomski se zgubite v dejanskem delu, imam prakso s takimi gospodičnami, ki dejansko ne znajo poknjižit niti računa dobavitelja kaj šele leasing!.Vedno jih vpelje v delo nekdo z znanjem pa kakršnjokoli izobrazbo ima.

Da ne bo pomote, tudi sama imam višjo izobr.pa me je uvajala v delo gospa z nižjo izobrazbo zato pa z znanjem.Hvala Martini.

- 12.09.2005 - 09:05

Se strinjam glede izobrazbe, povprašajte po izobrazbi. Tudi falirani študentje, gostinci, prevozniki opravljajo računovodske storitve. Verjetno si ravno ti najbolj prizadevajo, da bi se podelile licence za računovoske storitve. Najprej ustrezna izobrazba -ekonomska in izkušnje, nato pa licenca. Kako naj faliran študent ve, kaj je debet in kaj kredit?

- 12.09.2005 - 09:13

Pridružujem se mnjenjema Nike in Rike in ne mk!

An - 12.09.2005 - 10:24


Na šoli sem imela priložnost učiti se skupaj z gospami, ki so končale višjo ekonomsko šolo ampak niso znale procentni račun.

Marijan - 12.09.2005 - 08:53

Ob 19ih, pravite ?

Malo za hec in malo zares:

Vsak ima takšno računovodstvo, kot si ga zasluži. :)

lp

vija - 12.09.2005 - 09:03

Glede srednješolskih računovodij: Če delaš zadnjo minuto, za to ni pomembna izobrazba. To pomeni, da si tak človek. Lahko si pridobiš ne vem kakšno izobrazbo, še vedno boš delal zadnjo minuto. Tudi način komuniciranja ni povezan z izobrazbo. (če nekoga nekam pošlješ)
No pa lep pozdrav!

PINA - 12.09.2005 - 09:23

Mene je tudi en komitent klical ob 19,30.Ravno poslala ga nisem nikamor,lepo sem mu rekla naj ko bo ponovno klical naj pokliče v času uradovnih ur med 8,oo in 16,00 ma to ni nič zaleglo.Vstrajno me je klical domov v času trajanja dnevnika.Končno je meni bilo vsega dovolj in sem stranko odslovila.

ian - 12.09.2005 - 10:40

Dragi moji,
domača številka je sveta.
Stranke poznajo službeni telefon, mobitel, elektronski naslov in še faks, da komunicirajo s servisom do "kristjanske" ure. Pri nas je to od 7,00 do 17,00.
Kar se tiče izobrazbe pa naslednje:
če imaš izobrazbo in še izkušnje, je idealno
če imaš srednjo in iskušnje, je dobro
če imač mizobrazbo brez izkušenj, je gorje.
Pravijo, da je servisov ogromno. Torej izbirajte. Poslušajte, kaj vam povejo stranke, ki so že v servisu, katerega želite tudi vi.
Ste dobili vprašalnik GZS o določbi, ki je sedaj v predlogu zakona o računovodski dejavnosti ni, da bi se "srednjim" z delovnimi izkušnjami avtomatsko priznal ta pogoj?
Res je, da se vsak loti računovodstva, običajno je to poceni servis. Vendar, pomislite, v servisih delajo mravljice iz starih računovodskih šol, s srednjo izobrazbo in znanjem, da dol padeš, ki so si ga pridobile s 15-20-25 letnimi izkušnjami. Naj ostanejo zdaj brez službe, ker ne bodo imele licenc?
pa lep dan

RIKA - 12.09.2005 - 11:12

Dragi Ian, če so tako naj naj pa naj še naredijo tisto šolo v parih letih, a ne! Za njih bo to mala malica, ker zadevo že obvladajo - šolnina jim bo priznana kot davčni odbitek, nam pa ni bila in tudi let imamo zato premalo.
Če ima nekdo 25 let izkušenj, ta seveda še ni zrel za počitek oz. za upokojenko?

lp, Rika

Matjaž K - 12.09.2005 - 11:49

Vprašanje je, kaj je to visokošolska izobrazca: imamo visokošolski strokovni in visokošolski univerzitetni.

Unoverzitetnega moraš biti hudo priden, da ga zaključiš v petih letih (sploh pri izrednem študiju).

Sicer pa GZS še ni razkrila, kdo in koliko bo pokasiral za izobraževanje za licenc ein koliko bo samo opravljanje izpita za liceno stalo.

Tukaj se i (kot sem že nekajkrat napisal) zdi bedno, da se bo poslušalo osebe, ki smo jih že x-krat poslušali na faksu, seminarjih, izobraževanjih in brali v strokovnih revijah.

Na koncu pa še to, kar ve vsaka kuharica:
če sestavine (stranka, papirji) niso kvalitetne tudi izdelek (letno poročilo) ni užiten.

lunca - 12.09.2005 - 12:42

Matjaž, popolnoma se strinjam s teboj.

Sploh pa, ko sem brala odgovore na to temo, je bilo kar nekaj napisanega o izobrazbi, izkukšnjah, strankah,...

samo svoje mnenje bi še dodala: ali ima kdo srednjo izobrazbo, višjo ali visoko - ni odločilno, odločilno je to, koliko znaš (ali si si pridobil znanje z izkušnjami ali v šoli)in koliko odgovorno jemlješ svoje delo.

Seveda je na drugi strani tudi vprašanje, kako vede stranka. Imaš takšne in drugačne (ki se držijo reda in tiste, ki se ga ne).

To se lahko reši s pogodbo, kjer se mora natančno definirati obveznosti in pravice računovodje, ki opravlja storitev in na drugi strani tudi stranke.

Pa lep pozdrav vsem s srednješolsko in višjo izobrazbo. Pa napišite še kaj.

PINA - 12.09.2005 - 12:42

Sama sem redno študirala in tudi v roku končala.Vseeno se mi zdi malo prehudo pošiljati študirati delavke ki imajo 25 let delovne dobe.(to pomeni da so sedaj stare cca 45 let)Ko bi končale študij bi imele vsaj 53 let.Tak predlog se mi zdi skrajnje neživljenski in nehuman.

RIKA - 12.09.2005 - 13:17

Smo v kapitalizmu,kjer se s humanitarnostjo ukvarjajo na žalost le Rdeči križi, Karitasi, ... pa še te organizacije včasih skrenejo s svoje poti.

Delavke niso in ne bodo v karkoli prisiljene, lahko se znajdejo na 1001 način! Ste že slišali za solidarnost v krogu naše branže?

ian - 13.09.2005 - 08:26

Draga Rika, z mojim magisterijem se ne gre hvaliti. Oziroma z vso mojo izobrazbo pridobljeno ob delu. Tudi moja šolnina je šla iz mojega žepa.
Kar želim povedati je:
-100% podpiram vsakega, ki se odloči za študij
-če zaposlim delavko s srednjo šolo, se vsede in dela
-če zaposlim diplomantko,... najprej ji moram pokazat kakšne vrste faktur sploh obstajajo, kaj je temeljnica, jo naučiti obračun obresti,... ji povedati, da šef v pisarni že obstaja in se to jaz, ji povedati, da obstajajo tudi dolžnosti, ne samo pravice....
V naši pisarni dajemo prednost zaposlitvi tistim z izobrazbo, ne glede na ostalo.
Hočem samo povedati, da ljudi, ki pač zaradi tega in onega niso doštudirali, ne moremo metati v smeti. Nekdo je v teh odgovorih omenil
najbogatejšega faliranega študenta na naši Zemljici ...
pa leo dan

- 12.09.2005 - 13:09

Debate o tem sploh ne bi bilo, če se ne bi nekje pojavil predlog ali osnutek zakona o računovodenju. Tako pa debata mora biti! G. Matjaž ali ste vsaj vi dali kam kakršnekoli pripombe?

Janez - 12.09.2005 - 13:27

Glede izobrazbe, dragi moji. Grem stavit, da je veliko več boljših računovodij s srednjo šolo in dolgoletnimi izkušnjami (govorim za take, ki imajo to delo radi in se vsak ljubi dan izobražujejo in spremljajo spremembe in zakonodajo)kot pa tistih, ki so visokoizobraženi, pa ne mislijo o ničemer drugem kot o tem, da so zelo pomembni.
Upam si trditi in vem, da imam prav, da je moje znanje iz računovodenja po sedemindvajsetih letih dovolj veliko, da se poprimem z vsakim visoko izobraženim računovodjem.
Da bi pri 50 letih šel nazaj v šolo mi pa res ne pride na pamet, čeprav še imam kar nekaj let do upokojitve.
Sotrpini lep pozdrav in brez zamere.

Marijan - 12.09.2005 - 13:36

Pri nas bi mnogi prepovedali delo Bil Gatesu, revež je namreč faliran študent.

Napuh Janez, napuh.

lp

RIKA - 12.09.2005 - 13:53

Predlagaj in spelji ukinitev vseh višjih, visokih šol v RS. Se čisto strinjam, bo ceneje za vse! Samo ne vem, kam bomo z denarjem, z učitelji, z veličastnimi stavbami, ...???

Marijan - 12.09.2005 - 14:26

RIKA :
-------------------------------
Predlagaj in spelji ukinitev vseh višjih, visokih šol v RS. Se čisto strinjam, bo ceneje za vse! Samo ne vem, kam bomo z denarjem, z učitelji, z veličastnimi stavbami, ...???
------------------

Zakaj bi to predlagal ? Jaz nisem zagovarjal prepovedi, regulacijo. Mislim, da je trg tisti, ki naj uredi zadeve in ne licence ipd.

Država naj poskrbi samo za enake pogoje za vse.

lp

MajaMaja - 12.09.2005 - 23:29

Žal pozabljate, da se človek lahko uči sam (znanstveno delo) ali pa mu vse zorganizira uradna ustanova. Fakulteta pa traja samo štiri leta in še to z dolgimi počitnicami, veliko študentskih žurov in brez vsake primerne prakse - zato doslej še nisem uspela zaposliti diplomiranega ekonomista, ki bi se z znanjem vsaj približno lahko primerjal z računovodkinjo s srednjo izobrazbo z 10 leti izkušenj in izobraževanja.

Sem pa tudi jaz za licence in preizkuse, saj se od računovodje v praksi pričakuje znanje davčnega svetovalca, pravnika in računovodje, zato bi tri fakultete komaj zadoščale in le redki si s stalnim izobraževanjem vse to znanje uspejo resnično pridobiti. In manj ko ima nekdo znanja, več si upa, ker ne ve, kaj vse mu manjka.

Problem pa so res cene. Če bi vsi plačevali pošteno, potem bi lahko tudi računovodje delali samo po osem ur na dan in vse bi bilo narejeno točno in pravočasno. Ker pa škrtarijo do onemoglosti, tako da v najboljšem primeru plačajo polovico porabljenega časa, se to nekje mora poznati: potem se dela cele dneve in utrujenost zahteva davek v napakah. Ni časa za kontrole, ni časa za sprotna razčiščevanja in bilance, obračuni se oddajajo ob polnoči.

Ampak eno logiko bi pa tudi podjetniki lahko dojeli: če plačujejo premalo, približno enako premalo plačujejo tudi ostale stranke iste računovodkinje. Torej si lahko za knjiženje njihovih dokumentov namesto 20 ur vzame samo 10 ur - kar pa pomeni v največji naglici podelati najnujnejše, za razčiščevanja in bilance pa vedno zmanjka časa. Je na vrsti že naslednji Skopuh, ki prav tako glasno zahteva tvoj čas, čeprav ga ni plačal.

RIKA - 13.09.2005 - 09:54

Glede na povedano, se strinjate, da je pogoj za pristop k licenci končana osnovna šola, ki pa jo ima vsak? Ostala znanja za računovodjo so pa lahko od talenta za številke, priučitve pri očetu do doktorja znanosti ... poleg seveda veselja do tega mučnega dela.

Licenca pa bo v končni fazi le podražila naše storitve! Kdo pa bo preverjal te licence, obrtniki gledajo le na ceno in jih licence ne bodo prav nič zanimale.

Moje skromno mnenje je, da računovodstvo ni javni servis, ki bi ga morale urejati licence. Posledično sicer lahko pričakujemo več reda v naslednjih 100 letih, vendar je največji javni nadzor nad servisi DURS, tega pa že imamo in je v tem pogledu brezplačen. Licenc ni treba, določiti je potrebno minimalno formalno izobrazbo za računovodjo, ostalo bo uredil TRG!



Marijan - 13.09.2005 - 10:15


Moje skromno mnenje je, da računovodstvo ni javni servis, ki bi ga morale urejati licence. Posledično sicer lahko pričakujemo več reda v naslednjih 100 letih, vendar je največji javni nadzor nad servisi DURS, tega pa že imamo in je v tem pogledu brezplačen. Licenc ni treba, določiti je potrebno minimalno formalno izobrazbo za računovodjo, ostalo bo uredil TRG!

------------------

Podpišem. Razen, da ne vidim razlogov za določanje minimalne izobrazbe. Tudi to lahko uredi trg. Država mora samo skrbeti za "licenco" na ta način, da bo sproti, pošteno in vedno znova preverjala poslovanje podjetij. Licence, certifikati ipd. so skoraj vedno le način, da se omeji konkurenca in zagotovi privilegiran položaj.

O tem, kaj pogosto počnejo "licencirani, zapriseženi, pooblaščeni, certificirani ipd." in kdo jim v bistvu dela ( nekaj imam celo dokumentirano ), pa raje ne bom.

lp


Bodec - 12.09.2005 - 17:14

Z Janezom se popolnoma strinjam.Imam že čez trideset let prakse v računovodstvu in niti slučajno ne mislim zdaj študirat. Vsa čast tistim, ki imajo visokošolsko izobrazbo, vendar to še ne pomeni, da vse znajo. Praksa je vseeno zelo pomembna, vendar imam občutek, da se jo zadnje čase kar malo preveč zanemarja. V zadnejm obdobju imam veliko kontaktov z osebami z visokošolsko izobrazbo, in to ne samo na našem področju, pa se vedno večkrat sprašujem, na kakšen način so do te izobrazbe prišli. Od nas pa zahtevajo, da smo doma v ekonomiji, pravu, matematiki, jezikih, pa še in še... Vendar penzjon je že blizu, potem pa samo še uživamo. LP!

x - 12.09.2005 - 20:25

Spoštovana kolega vsa čast vam za vaše delo, želim, da bomo vsi skupaj
prišli do penzije. Debata gre pri vaju v drugo smer. Strinjam pa se z mnenjem g. Matjaža.

Robert68 - 12.09.2005 - 13:28

Kodeks poklicna etika računovodje 29.4.1995 točka 3.1.1.
Že 10 let nazaj se je predvidevala 6. st. izobrazbe za vodje računovodskega servisa. Kdor se je hotel izobraževati, je svoje znanje poleg "samoizobraževanja" v praksi, lahko tudi izobraževal na fakulteti in dosegel željeno izobrazbo. Zdi se mi, da je bila lani raziskava v IKSu, kjer naj bi imelo več kot 50% rač. servisov oz. zaposlenih v njih VII. st. izobrazbe.
Kaj si jaz predstavljam pod tem predlogom?
Višja strokovnost zaposlenih, višja cena storitev, manj ponudb pod ceno računovodske točke...
En razmislek - cena telefona, elektrike, vode, bencina...je enaka povsod po Sloveniji. Cene računovodskih storitev pa so ponekod smešno nizke.

kapra - 12.09.2005 - 16:33

Se pridružujem tudi temu mnjenju.

Marijan - 12.09.2005 - 17:00

"En razmislek - cena telefona, elektrike, vode, bencina...je enaka povsod po Sloveniji. Cene računovodskih storitev pa so ponekod smešno nizke. "

Jasno, kolega je navedel cene storitev/blaga, ki so pod nadzorom države.

Ne trdim, da so cene računovodskih storitev povsod i vedno taprave, ampak, to je trg.

Robert, bi vi to kar z dekretom, ali tako, kot je pri notarjih ?

lp

JOŽE - 12.09.2005 - 13:24

Potrebno je ugotoviti, ali ste sami izpolnili pogodbene obveznosti v smislu pravočasne dostave listin. Tudi servisi imajo svoj delovni čas kot notarji in odvetniki in ne morejo biti vedno na razpolago šlampastim podjetnikom.

rovan - 12.09.2005 - 23:27

Oprostite, 15 let vodim račun ovodski servis, imam srednješolsko izobrazbo in 36 let delovne dobe v računovodstvu!, vse spoštovanje visokoizobraženim - ekonomistom, toda praksa je tudi nekaj. Delo v servisu je urejeno, z vsako stranko imamo sklenjeno pogodbo, kjer so dogovorjene obveznosti ene in druge stranke. Klicati ob 19. uri in se razburjati zaradi neprijaznosti računovodkinje - hvala s takimi strankami se resnemu računovodji pa naj bo tudi samo srednješolsko izobražen ni potrebno ukvarjati. Seveda so situacije izredne ampak to vemo kdaj je to.Pa brez zamere!

luna - 13.09.2005 - 09:20

Veliko strank je, ki niso pripravljene plačati strokovnega in pravočasno opravljenega dela. Zato iščejo čimcenejše računovodstvo in pogovore o tem poslušam, kjerkoli sem. Stroka nima nima prave cene, niti ugleda. Govorim iz lastnih izkušenj, saj z dobrim delom ne morem zaslužiti niti približno tako dobro, kot dober avtomehanik ali frizer. Čeprav gre za stroko, ki zahteva veliko več znanja (izobrazbe) in veliko odgovornost za opravljeno delo. Ali ste že kdaj slišali, da bi si pravniki med sabo tako zbijali cene, pa zdravniki, pa gradbeni inženirji??? Včasih se mi zdi, da je res veliko Slovencljev v tej naši Sloveniji ... ali pa Butalcev ...

UNA - 13.09.2005 - 12:35

Ob prebiranju vseh teh komentarjev se človek res zamisli.
Imam 20 let delovne dobe, vse v računovodstvu, tako da lahko rečem, da sem ga res podrobno spoznala in da znam delati. Pred dvajsetimi leti sem se zaposlila s končano VI. stopnjo izobrazbe. Delala sem enako kot ostali s srednjo izobrazbo. Ko sem pridobila nekaj let izkušenj (tj. bilo 6 let) sem zamenjala službo - na višji položaj v računovodstvu, in po 17 letih delovne dobe, sem službo zamenjala še tretjič - tudi tokrat na višje delovno mesto. Imam torej izkušnje, ob delu končujem VII. stopnjo - finance in računovodsto. Hočem reči, da se je že pred dvajsetimi leti dajalo prednosti tudi izobrazbi, zato tisti, ki jamrajo, da "pri toliko in toliko delovne dobe res ne grem več študirati" - prej bi o tem razmišljali. Seveda diplomant, ki se zaposli, nima izkušenj, pa jih bo sčasoma pridobil - tako kot jih je nekoč tisti s srednjo izobrazbo... Posledica nizke stopnje izobrazbe nekaterih računovodij pa je tudi plačilo - mislim plačilo računovodij na splošno. Svoj položaj si je pač treba izboriti - za to pa sta potrebni tako izkušnje kot tudi izobrazba!

Mare - 13.09.2005 - 13:22

Ne morem, da nebi še sam podal svoj komentar na vse tole.
Kakor berem, mislim, da vsak vleče na svoj mlin...tisti z izobrazbo in tisti "brez".
Moje mnenje : kot prvo mislim, da bi morala država že na štartu postaviti pogoje pod katerimi lahko nekdo odpre računovodski servis. Zdaj kot je je vsi smo odpirali pod pogoji kateri so takrat pač bili v veljavi.
Sam imam VI. stopnjo, mislim pa, da je računovodstvo panoga kjer so res potrebne izkušnje. Mislim tudi, da se nekdo brez ustreznega znanja lahko "šverca" samo do prvega inšpekcijskega pregleda potem pa zaradi kazni, ki so predpisane za nepravilno vodenje lahko tako ali tako zapre.
Skratka pomembne so izkušnje, če pa je zraven še izobrazba toliko boljše.
Zato tiste, ki so res že dolgo v tem poslu (20-30let) in če delajo kot je treba (v kar ne dvomim) pustimo do penzije novim servisom pa postavimo pogoje, ki bodo za vse enaki.
To je seveda samo moje skromno mnenje, pa lep pozdrav!

pika2 - 14.09.2005 - 09:15

Se strinjam z Maretom, izkušnje, izkušnje....Sicer pa tudi izkušeni računovodje delajo take klobasarije , da ni za povedat, kaj šele komu karte pokazat, ki so jih obdelali v preteklosti. Sama imam take izkušnje in to vedno z enim in istim servisom, od katerega stranke bežijo proč. papirji, ki jih prinesejo so katastrofa. Pa imajo tudi univerzitetno izobrazbo v tistem servisu in tudi več kot 20 let dela. Za jih tožit!
Novi servisi, ki so odpirajo pa naj le imajo po novem določene pogoje.

Sova - 13.09.2005 - 15:24

Nimam časa brati vsega, je pa zanimivo, moram ponovno postaviti vprašanje, na katerega mi še niste nič odgovorili, ampak ne vem, če je kdo napisal to kar velja za vso bit in žit človeštva: si ali pa nisi. Ni važna šola, poklic, izobrazba, če nisi človek, ki se pri svojem delu drži etičnega kodeksa, ki ga ima vsak poklic in vsako delo, napisanega ali nenapisanega, potem zame nisi nič in bi bilo bolje, da te živi družba, je manj škode.

od - 13.09.2005 - 17:13

Na forumu so, naj kolegi povedo, kar želijo povedati. A ste kdaj prebirali forum Financ, kaj vse si tam povedo, pa vsi preživijo, tudi etika.

Sova - 14.09.2005 - 10:38

Se opravičujem od, če sem bila napačno razumljena, nisem imela v mislih etike foruma, ampak etiko v poklicu, še posebej v poklicu računovodje.lp