krpan in druščina postani član

Naslov teme: amortizacijske stopnje

5129  10.06.2005 - 13:07h / Ostalo / Avtor: živa / 129 / 5

Prosim za pomoč,

Društvo je imelo preteklo leto presežek prihodkov nad odhodki in je zato moralo plačati davek od dobička. Da se to ne bi ponovilo so se naši vrli funkcionarji odločili, da spremenijo amortizacijske stopnje, seveda navzgor in s tem vplivajo na rezultat. Do sedaj smo uporabljali minimalne stopnje odpisa. Zanima me če lahko samo v svojih aktih spremenimo in mirno obračunavamo amortizacijo po novo določenih stopnjah - seveda v mejah, ki jih dopušča zakon.
Hvala za odgovore in prijeten vikend vam želim.

Brigita - 10.06.2005 - 14:23

Če boste spreminjali amortizacijske stopnje za osnovna sredstva, ki jih že uporabljate in so se že amortizirale, potem bo celotna amortizacija davčno nepriznana, saj ZDDPO-1 priznava, kot davčno priznan strošek metodo enakomernega časovnega amortiziranja.

HUGGO - 10.06.2005 - 14:24

Sicer ne vem za kakšna OS gre, vendar popravljati am.stopnje zaradi izogiba dobička???
Drugo leto, če pride do izgube pa boste zopet popravljali stopnje, takrat navzdol. Amortizacijske stopnje niso sredstvo za korekturo rezultata poslovanja. Mislim, da to ni tako preprosto in enostavno kot so si zamislili vaši vrli funkcionarji.

Ema - 10.06.2005 - 15:33

Napisali ste, da je to društvo. Obdavčen je dobiček iz pridobitne dejavnosti, ne pa presežek.

jazz - 13.06.2005 - 12:41

Strinjam se z Emo. S kakšno pridobitno dejavnostjo se vaše društvo ukvarja? pa še: ali je bilo ustanovljeno z namenom opravljanja pridobitne dejavnosti? v tem primeru: kako ste se lahko registrirali kot društvo? Pa še takih. Posvetujte se malo. iz tistih dveh besed, ki ste jih napisali, gre sklepati, da delate narobe.

Darči - 12.06.2005 - 11:02

Jaz tega absolutno ne bi naredila...uporabljajo se stopnje, ki so se uporabljale od začetka amortiziranja določenega OS, nove se uporabljajo samo z nakupom novega OS. Če pa boste morali to narediti, ker bodo vaši vrli funkcionarji vztrajali, potem bi v sklepu zahtevala predvsem vse njihove podpise, narisane in napisane....