krpan in druščina postani član

Naslov teme: Storno računa

227  24.07.2000 - 14:29h / Ostalo / Avtor: maca / 153 / 7

Pri uskladitvi stanja s kupcem smo ugotovili, da nam je decembra 99 upravičeno zavrnil en račun. Žal pa se je takrat ta pošta nekam izgubila oz. založila in tako smo šele zdaj ugotovili, da moramo račun stornirati.
Torej kupec računa sploh nima knjiženega in moramo stornirati samo za svojo evidenco. Torej vprašanji: ali gre ta storno v knjigo I-RAČ (predvidevam da), ali DDV lahko odštejemo?
Še nekaj me zanima iz vaših izkušenj: ali dacarji pri svojih pregledih kontrolirajo kako se ujemajo davčne knjige in glavna knjiga?

paula - 24.07.2000 - 18:21

Račun vsekakor stornirate tudi v knjigi I-RAČ in zmanjšate izstopni DDV za znesek na tem računu, predpogoj pa je, da imate original račun z dopisom zavrnjen. Tudi ni problem, če bi npr. tak storno računa povzročil, da bi imeli pri izstopnem davku predznak minus (so prilagodili program tudi za take specialne primere).
Glede ujemanja DK in GK sicer nimam izkušenj, mi je pa jasno, da konti za DDV morajo "štimati", čeprav še nobeden inšpektor, ki je kontroliral DDV, ni posegal v glavno knjigo.

grof Dracula - 24.07.2000 - 20:44

Mi,Transilvanci, delamo isto kot Paula. Storno IF v knjigo IF s predznakom minus, pogoj za zmanjšanje izstopnega davka je, da stornirani IF ali posebej z dopisom prejemnik računa potrdi, da je takrat in takrat tudi ustrezno znižal svoje vstopne davke. Drugače pač gre celotni zaračunani davek med odhodke.

STRUPEK - 25.07.2000 - 08:08

Ne glede na to, ali brdavsi delajo kontrolo med GK in drugimi davčnimi evidencami, morate delati pravilno. In brdavsi se bodo tega prej ali slej naučili, kako kontrolirati GK in druge davčne knjige. Torej saldo na 16 ali 26 mora izkazovati preplačila ali obveznost za vplačilo DDV.

sax - 25.07.2000 - 08:18

Tukaj bi navrgel naslednje možno razmišljanje: če bi brali člene ZDDV in PZDDV, ki se nanašajo na popravek DDV, bi lahko ugotovili, da takega primera ne zakon in ne pravilnik ne predvidevata. Govora je samo o dveh stvareh in sicer:
- da lahko popravimo DDV v primeru nezmožnosti poplačila(drugi odstavek 34. člena PZDDV in
- če dobimo pisno potrdilo kupca, da je v določenem obdobju popravil svoj vstopni davektretji odstavek 34. člena PZDDV)
V tem primeru prvo ni možno , drugo pa je tudi vprašljivo - kako popravljati nekaj, kar ni bilo narejeno.

Gre samo za razmišlajnje, ki se mi tukaj poraja in bi prosil za vaša mnenja. Osebno mislim, da gre tudi tukaj za tako definirane člene zakona in pravilnika, da so možne različne razlage. (menda pa ja ne namerno?).



V tem prip

MARTIN KRPAN - 25.07.2000 - 08:44

Strinjam se z vašim mnenjem. Popravke pač skušamo delati skladno z "navodili stare računovodske šole", kjer smo obravnavali rdeči in črni storno.
Sam sem mnenja, da je tehnika popravkov prepuščena uporabnikom knjig, velike izbire (glede na zgoraj navedeno), pa tako nimamo.
Zanimivo je vaše razmišljanje. V celoti gledano, je zadeva usklajenosti ZDDV in pravilnika naravnana od "zanimivosti do absurdov".

paula - 26.07.2000 - 16:48

Jaz pa menim, da če je stranka zavrnila original račun in za to navedla tehtne razloge, ki jih mi kot dobavitelj upoštevamo, je edina možnost, da se račun stornira in enako tudi DDV, saj si ga niso mogli odbijati, ča za to nimajo podlage in torej tudi ne morejo dati izjave glede popravka vstopnega davka, kot to določa PZDDV. Ne zdi se mi potrebno, da bi moral ZDDV takšen primer posebej urejati.

MARTIN KRPAN - 26.07.2000 - 20:31

Se strinjam, vendar zaradi varnosti davkoplačevalcev pri takšni reklamaciji računa in zavrnitve računa priporočam vsaj da kupec napiše, da v celoti račun zavrača in da ga ni zaknjižil v poslovne knjige (po domače: ni odbijal vstopnega davka). To ne škodi, a ne, čeprav prinaša nekaj administriranja.