krpan in druščina postani član

Naslov teme: frofesor in avtorstvo

994  22.01.2005 - 14:01h / Dohodnina / Avtor: jure / 88 / 23

Sem profesor na fakulteti (redno del.razm) in še predavam in pišem za druge pravne osebe. Sem registriran in imam odločbo za obračunavanje DDV (nad 5 mio).
Kaj moram storiti oz. ali se moram kje priglasiti in kako naj istavim račun (to bo prvi račun letos)in ali mi mora izplačevalec tudi letos nakazovati del računa kot akontacijo dohodnine?
Na tem pdročju sem popoln laik, malo pomoči prosim in razumevanja. Hvala!

Matjaž K - 22.01.2005 - 15:16

Voditi knjige na enak način, kot jih vodijo samostojni podjetniki.
Ker niste upravičeni do normiranih odhodkov, vam izplačevale cnič ne odtegne. Sami morate za 2005 do 31.3. 2006 DURSU predložiti obračun davka od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnost.

Halo - 23.01.2005 - 19:58

Ali ne bi bili to lahko tudi dohodki, doseženi s posameznim poslom po 55. členu ZDoh-1? V tem primeru 10% normirani stroški in davčni odtegljaj. Halo?

jure - 24.01.2005 - 07:52

Danes odhajam po 8. uri na mojo DURS in bom kasenje napisal, kaj so mi povedali, zato prosim, da mi po moji povratni info tudi vi napišete vaše mnenje, ker se mi zdi da veste več kot marsikdo na davčni, vsak tako sklepam, ker sem čez vikend prebral vse o tej temi v vaši klepetalnici.
Z odličnimi pozdravi!

jure - 24.01.2005 - 15:21

Na DURS-u so mi povedali takole: DDV nima nobene povezave z dohodnino, meni morajo od mojega računa plačati 25% odtegljaj, pa naj ne bi vodil knjig, ker imam redno del. razmerje, se mi ni treba nič registrirati za dejavnost, ker delam lahko v odvisnem in neodvisnem razmerju. Kolegica, ki me je napotila na vašo klepetalnico, pa pravi drugače, tako kot g. Matjž. Torej pomagajte kaj je RES PRAVILNO, da ne bom kar naenkrat kaznenec DURS-a.

Matjaž K - 24.01.2005 - 15:38

Glejte, to je copy-pšaste določilo 33. in 34. člena ZDoh-1 (za vaš primer pomemben del teksta sem označil z velikimi črkami):

33. člen
(dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti)

Za dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti, se šteje dohodek, dosežen z neodvisnim samostojnim opravljanjem dejavnosti, ne glede na namen in rezultat opravljanja dejavnosti. Opravljanje dejavnosti pomeni opravljanje vsake podjetniške, kmetijske ali gozdarske ter z njima povezane dejavnosti, poklicne dejavnosti ali druge neodvisne samostojne dejavnosti, vključno z izkoriščanjem premoženja IN PREMOŽENJSKIH PRAVIC.

34. člen
(izključitev iz dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti)

...
(2) Ne glede na 33. člen tega zakona, se za dohodek, dosežen z opravljanjem dejavnosti, ne šteje dohodek iz oddajanja premoženja v najem in dohodek iz prenosa premoženjskih pravic, če:
1. za opravljanje dejavnosti ni potrebna registracija,
2. zavezanec v skladu s predpisi o davku na dodano vrednost ni dolžan obračunavati davka na dodano vrednost oziroma se ni prostovoljno odločil za obračunavanje davka na dodano vrednost, in
3. se oddajanje v najem ali prenos premoženjskih pravic ne opravlja poleg druge dejavnosti, razen poleg osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, katere dohodek se obdavčuje po poglavju III.3.



Torej, dohodek iz prenosa premoženjskih pravic se obdavčuje kot dejavnost, če obračunavate DDV.

Mimogrede:
v vsakem primeru pa se obdavčuje vsaka neodvisna dejavnost - zavezancost za DDV ja implicira neodvisnost.

V glavnem: zakonodajalec je zmešal godljo, nejasnosti glede izvajanja pa prevalil na DURS.

LP

Matjaž K - 24.01.2005 - 10:24

Če pa je zavezanec z ID za DDV!!!

Halo!?

34. člen ZDoh-1!?

Halo - 25.01.2005 - 07:02

A ja? Opravljanje dejavnosti ni definirano s 5 mio SIT, niti pri dohodnini, niti v ZDDV. Opravljanje dejavnosti je ali pa ni opravljanje dejavnosti. In če gre za enkraten posel, potem to ni opravljanje dejavnosti. Povdarek je na opravljanju, na trajajočem dejanju. Če se nekajkrat na leto profesor pojavi na kongresih in pokasira za predavanje in če vmes še (tri) knjige izda in nekaj člankov, vse to pa ni povezano, pač pa vsaka zadeva stoji pokonci samostojno, potem to ni opravljanje dejavnosti, ampak vsak tak umski napor pomeni posamezen posel. 34. člen pa našteva pogoje, pod katereimi pri oddajanju v najem in pri premoženjskih pravicah ne gre za opravljanje dejavnosti in to kljub temu oz takrat, ko gre za trajajoče dejanje. Postavlja torej neke spodnje pogoje za oddajanje v najem in za premoženjske pravice.
Jure, kar pogumno se ravnajte po navodilih DURS-a. Za vsak slučaj, pa si seveda naredite zabeležko razgovora, vključno z datumom in uro in osebo, ki vam je informacijo dala. Brez panike ljudstvo. Obstaja razlika med sem pa tja kdaj skočiti čez plot in med stalnim spanjem pri ljubici. Celo davkarji jo opazijo. Halo?

SNEŽINKA - 25.01.2005 - 09:28

Če se oseba, ki je po starem Zakonu o dohodnini opravljala avtorsko delo preko avtorske pogodbe, registrira in vodi poslovne knjige kot s.p., v kolikor ima več stroškov kot mu jih nov zakon prizna z normiranimi stroški, je na koncu leta manj obdav z dohodnino.

Matjaž K - 25.01.2005 - 12:40

Halo 2-ič!?

je pa definirano:

s pogoji iz 2. odst. 34. člena - poudarek na: "obračunava DDV" (in če DDV je neodvisno)

+ dejavnost je vsako!!!!! izkoriščanje premoženjskih pravic.


Torej:
VSAKO izkoriščanje premoženjskih pravic + obrčaunavam DDV = dejavnost

Posamezni posel pa ne more priti v poštev: če bi, potem taka oseba ne bi bila zavezanka za DDV (ker se to "posamezničenje" ne bi obravnavalo kot dejavnost".

Matjaž K - 25.01.2005 - 12:43

Mimogrede:
kako pa veste, da je primer, ki ga opisujete, enak načinu doseganja dohodkov, kot ga ima jure?

Če bi jure "občasničil" oziroma "posamezničil" potem ne bi imel ID za DDV ? (ali pač).

Veste, ZDoh-1 je hinavski:
če imaš dejavnost po ZDDV, imaš avtomatično dejavnost po ZDoh-1.

jure - 24.01.2005 - 18:50

Zdaj se bom obnašal, kot ste mi napisali in bom izstavil račun z DDV in zahteval od izplačevalca, da mi nakaže znesek kot je računu, brez da mi odbije dohodnino kot rečejo odtegljaj, citiral bom pisno DURS-u od vas navedene člene. Le še to mi povejte, če je OK da moram na na DURS po določitev akontacije - mesečne dohodnine in to je tudi vse. Ali je za to kakšen rok oz. ali lahko izdam račun preden mi določijo ak.dohodnine? Zares ste genialci, lahko pripravite DURS-u en kratek seminarček.. LP

Matjaž K - 24.01.2005 - 20:45

Glede akontacije velja, da mora FO, ki dosega dohodke z opravljanjem dejavnosti, ob vpisu v davčni register predložiti tudi obrazložen davčni obračun, v katerem izkaže predvideno davčno osnovo leta, v katerem je pričela poslovati.

Ker ste zavezanec za dohodek iz dej. postalis 1.1. 2005 (ker se je pač takrat v celoti pričel uporbaljati ZDoh-1), ste se morali (na podlagi določb Zakona o davčni službi ZDS-1) v roku 8 dni po pričetku opravljanja dejavnosti, tj. do 9.1. 2005, prijaviti v davčni register. Ob prijavi bi morali podati tudi omenjeni davčni obračun.

LP
P.S.
Lahko pa jih vprašate, kako in kaj je z akontacijami (čeprav zna biti, da bodo spet kakšno "skvasili").

jure - 25.01.2005 - 08:04

Ker želim priti stvari do konca, verjamem pa vam, bom poskušal danes ali jutri(ob sredah na DURS-u delajo za nas zemljane) pisno dobiti od šefice na DURS- Šiška da ne potrebujem nič in ne akontiram... Javin se vam ko izvem kaj se dogaja... Lep dan!

Matjaž K - 25.01.2005 - 08:17

Fajn je imeti nekaj pisno (čepšrav dvomim, da bodo dali pisno), ampak tudi pisno vas ne odreši davkov, če se kasneje premislijo.

boris - 25.01.2005 - 13:31

Pisnega mnenja od dursa verjetno niste dobili. zadeva je sledeča: če predavate za fakulteto, ki vam tudi določi temo, da na razpolago prostor, potem ne more iti za neodvisno razmerje, še posebej, če gre za avtorsko pogodbo med delodajalcem in zaposlenim (beri 18. člen ZDoh-1) in nikakor ne pod 33. in sledeče člene.
Kaj nam torej preostane? Definicija kot dohodek iz zaposlitve. Berite tudi 3. odstavek 25. člena: dohodki, ki izhajajo iz avtorskega dela, ustvarjenega iz delovnega razmerja, iz izvedb avtorskih in folkornih del, itd...., se vštevajo v dohodek iz delovnega razmerja, ne glede na obliko pogodbe!!!

Torej mislim, da je jasno (DDV in dohodnina na tem mestu nimata nobene zveze). Obdavčiti avtorski prejemek iz odvisnega razmerja po enaki davčni stopnji, kot je obdavčena plača brez upoštevanja normiranih stroškov (obdavčitev po lestvici).

To je moje osebno mnenje, preberite pa si tudi IKS 12/04.

LP

Boris

jure - 25.01.2005 - 14:25

Ne, predavam pri drugih pravnih osebah kot imam skelnjeno redno del. razmerje in tudi pišem članke v posamezne časopise. In sem zavezanec za DDV ker sem zavezanec že od preje!ALi je to nov moment?

Halo - 25.01.2005 - 17:50

To so tipični posamezni posli. Me pa zares zanima, kaj se bo izcimilo iz tega vašega vrtanja po DURS-u.

Matjaž K - 25.01.2005 - 17:55

Glede na to, kar je g. jure napisal smo nekako razčistili, da je njegova "zadeva" neodvisna.

Ampak:
dosti (neodvisnih) posameznih poslov = dejavnost.

S tem da moram takoj dodati, da v ZDoh-1 (na žalost in prekletstvo nas svetovalcev) ne piše, kje je meja med občasnostjo in neobčasnostjo.


Bom raje zaključil s primerom:
imam luksuzno kočo in jo vsake dva meseca oddam v najem drugi osebi; vsako leto "nabijem" več kot 5 mio SIT - zato imam ID.

Je to občasno ali pogosto?

boris - 26.01.2005 - 10:48

Pogosto (se ponavlja)! Bo pa treba vsak konkreten primer "hudičevo" dokazovat proti dursu Matjaž K :
-------------------------------
Glede na to, kar je g. jure napisal smo nekako razčistili, da je njegova

boris - 26.01.2005 - 10:49

Pogosto (se ponavlja)! Bo pa treba vsak konkreten primer "hudičevo" dokazovat proti dursu Matjaž K :
-------------------------------
Glede na to, kar je g. jure napisal smo nekako razčistili, da je njegova

boris - 26.01.2005 - 10:53

Pojavile so se interpretacije (mislim, da na Zvezi), da se lahko zgodi, da je razmerje odvisno že, če vam nekdo drug posreduje naslov. Če bi sklepali po tem, lahko rečemo, da ste v odvisnem razmerju tudi z drugimi, in samo zato ni potrebno registrirati dejavnosti. Če pa opredelite kot neodvisno razmerje, pa vam povem, da v kolikor dosegate preko 5 mio letno, da je najbolje,da se spravite na vodenje knjig in da si pri obračunavanju dohodnine ne priznate normiranih stroškov. Vi samo izdate račun z DDV in na koncu leta (beri začetku naslednjega) oddate davek od dohodkov iz dejavnosti z upoštevanjem dejanskih stroškov. Eto, pa mate! Je pa na vas da se odločite, ker je težko takole pavšalo govorit, glede na to podatke, ki ste jih podali.

lp

Halo - 28.01.2005 - 18:19

Malo morgen "konec leta".

Matjaž K - 25.01.2005 - 14:46

Z vašim mnenjem se strinjam.