krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kredit lastnika

10711  28.12.2004 - 23:00h / Ostalo / Avtor: VIRUS / 106 / 5

Lastnik da svojemu podjetju brezobrestni kredit. Ali moram obračunati obresti po medbančni ponderirani OM in zmanjšati davčno osnovo za davek od dobička za te obresti?
Za lastnika moram izračunati obresti na podlagi rasti življ.potr.. Kaj potem naredim s tem zneskom?

Nikita - 29.12.2004 - 08:02

1.Če da lastnik brezobrestno posojilo podjetju, za davčne potrebe obračunaš obresti po ponderirani medbančni obrestni meri na dan vplačila kredita. Ker teh obresti ne izplačaš, predstavlja ta znesek obresti "izredne" prihodke podjetja.
2.Ker obresti ne izplačaš lastniku, jih tudi ne obračunaš na podlagi rasti življ.stroškov.
3.Če pa bi jih izplačala pa jih moraš obračunati tudi na podlagi rasti življ.str. Če so izplačane višje kot na podlagi rasti živl.str. je razlika obresti med pond.mero in rastjo življ.str. obdavčljive.

Matjaž K - 29.12.2004 - 09:27

Z 1 se ne strinjam. Država se samo zahvali, ker niso nastali stroški financiranja.

Trditev 2 je v protislovju s trditivjo 1. Tudi če se obresti obračunajo, vendar potem dolg iz njihovega naslova odpiše v korist podjetja, predstavlja takšna odpoved dohodka izplačilo, od katerega je treba obrčaunati akontacijo dohodnine.

Razgalabljanje o davčni osnovi kot rzalika me dobračunanimi obrestmi in obrestmi po indeksu ŽP, pa je brezpredmetno, če obresti niso dogovorjene.

Bi pa jaz raje to pogodbo poimenoval posodbena in ne posojilna.

Nikita - 29.12.2004 - 12:17

Se ne strinajm.
Še vedno trdim, da če sem dala brezobrestno posojilo podjetju je za davčne potrebe potrebno obračunati obresti po medbančni ponderirani obr.meri in znesek teh obresti predstavlja prihodek za podjetje. To z davčnega vidika glede podjetja.

Katja - 29.12.2004 - 12:48

To bi moralo narediti podjetje, ki bi denar brezobrestno posodilo in si tako povečati davčno osnovo. Ker pa je posojilodajalec fizičn oseba se nič ne obračuna. Vi kot prejemnik posojila imate pa že tako višjo davčno osnovo, ker nimate stroškov obresti.

DM - 29.12.2004 - 20:35

Prav ima Matjaž K! Če piše v pogodbi, da je kredit brezobresten, JE BREZOBRESTEN! Če kljub temu obračunaš obresti po MDB pond. obr. meri (za kar nimaš nobene osnove), umetno ustvarjaš odhodke podjetja in s tem zmanjšuješ dobiček oz. povečuješ izgubo!