krpan in druščina postani član

Naslov teme: nedokončana storitev-stroški 2004, prihodki 2005??

10683  28.12.2004 - 12:22h / Ostalo / Avtor: zala / 72 / 1

Smo storitvena organizacija, ki je v letu 2004 izvajala neke storitve za kupca. Projekt še ni v celoti zaključen, večina stroškov pa je že nastala. Plačevali smo svoje zaposlene, pa podizvajalce itd.... Račun za opravljene storitve pa bomo lahko izstavili šele prihodnje leto, ko bo projekt zaključen (tako smo se dogovorili v pogodbi). Kaj lahko naredimo v letošnji bilanci, da ne bi leta zaključili s preveliko izgubo, saj smo nastale stroške že knjižili, prihodek iz tega naslova pa bomo knjižili šele ob izstavitvi fakture drugo leto? Ali obstaja kakšna možnost "razmejevanja stroškov", da le ti ne bi bremenili samo letošnjega
rezultata poslovanja????

Matjaž K - 28.12.2004 - 12:46

SRS 4.3. 2. stavek
Nedokončana proizvodnja lahko obsega tudi opravljanje storitev, ki so do konca obračunskega obdobja dokončane, od naročnika pa še ne prevzete (potrjene).


Storitve bi lahko usredstvili samo v primeru oz. v tistem delu projekta, ki je bil do konca leta dokončan.

Ker ne vem kaj vaš projekt obsega, je težko kaj reči razen mogoče:

če je projekt kot celota sestavljen iz več podprojektov, pri čemer se npr. drugi del ne more začeti, dokler se prvi del ne dokonča, potem je to dokaz, da je prvi del projekta zaključen in bi se ga dalo izkazati kot nedokončano proizvodnjo.

Lahko pa tudi uporabite naslednjo varianto:

izračunajte, koliko prihodkov odpade na leto 2004; tak obračun knjižite:

191/26, 76 (čeprav je tu problem, ker če že med letom niste knjižili takih "internih računov" v posamična davčna obdobja, se "zašijete" za DDV, ker z obračunom 31.12. posredno priznate da gre za sukcesivno dobavo, kjer bi se DDV (načeloma - odmislimo variante, ko se obdobje skucesivne dobave ne pokriva z davčnim obdobjem) moral obračunati najpozneje zadnji dan davčnega obdobja).