krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ni davčni zavezanec ne izstavlja računov

10647  27.12.2004 - 13:39h / Ostalo / Avtor: tinka / 85 / 3

Ali mi lahko kdo potrdi trditev Ministrstva za zdravje, ki se glasi: Nismo davčni zavezanci in ne izstavljamo računov za pridobitev razpisne dokumentacije za javni razpis!
Hvala!

Matjaž K - 27.12.2004 - 13:46

Iz vidika DDV to drži:

ZDDV
13. člen
(definicija)

(3) Državni organi in organizacije ter organi lokalnih skupnosti se ne štejejo za davčne zavezance v skladu s prvim odstavkom tega člena, kadar opravljajo dejavnosti oziroma transakcije v okviru svojih pristojnosti, javne agencije in druge osebe javnega prava pa, kadar opravljajo upravne naloge na podlagi javnega pooblastila, čeprav opravljajo te naloge proti plačilu (takse, prispevki in druge dajatve). Če ti organi ali osebe opravljajo katero od dejavnosti iz drugega odstavka tega člena oziroma promet, pri katerem bi njihovo obravnavanje kot davčnih nezavezancev za DDV, vodilo k izkrivljanju konkurence, se v teh primerih le-ti štejejo za davčne zavezance.

Iz vidika SRS (ki so merodajni za vaše knjiženje), pa bi vi rabili "nek papir", ki bo verodstojna listina.

tinka - 27.12.2004 - 13:58

Najlepša hvala za odgovor.
Na moje vprašanje, na podlagi česa naj dogodek poknjižim so mi rekli da se na to pa ne spoznajo. Jaz bom uporabila kar kopijo tiste strani Uradnega lista kjer je bil javni razpis objavljen.

Halo - 28.12.2004 - 10:31

Vi jih raje kar prijavite na davčno, pa boste videli, kako hitro bodo začeli izstavljati račune. Če prodajo razpisno dokumentacijo stotim interesentom, to še ne pomeni, da jim ni treba izstaviti računa. Da bi pa vseh obdavčljivih zadev v 12 mesecih ne bilo za 5 mio SIT pa ne verjamem. OK, pa recimo da so pod 5 mio SIT, ampak račun morajo kljub temu izdati, saj menda imajo kakšno računovodtvo, ki poknjiži prihodke. Ali keš kar v prašička bašejo in konec leta zapijejo? Ali pa ga imajo na TRR in potem na ... Če ne dajo računa ali potrdila, potem gre za eno navadno šlamastiko.