krpan in druščina postani član

Naslov teme: AMORTIZACIJA RABLJENEGA OSNOVNEGA SREDSTVA

10631  27.12.2004 - 09:39h / Ostalo / Avtor: panika / 197 / 4

Imam problem. Prosim za vašo pomoč.
Po določbah ZDDPO-1 6. odstavek 26. člena je določba "amortizacija dokončno amortiziranega sredstva se ne prizna kot odhodek, tudi če se takšno sredstvo še naprej uporablja za opravljanje dejavnost.
ali to določbo "razumete" tako:
- v primeru, da nabavim rabljeno osnovno sredstvo od rezidenta (povezana oseba ali nepovezana oseba) ne smem obračunati oziroma ni obračunana amortizacija je davčno nepriznana.
- ali pa ta določba določa da amortizacija že amortiziranega osnovnega sredstva ni davčno priznana vendar to velja znotraj podjetja tj ni nove nabave starega osnovnega sredstva.

Prosim vas za vaše razmišljnje in vaša mnenja.
Hvla

PIKA - 27.12.2004 - 10:51

Za vas to sredstvo ima vrednost ( fakturna) in od nje obračunate amortizacijo. Pri prejšnjem lastniku ni osnove za amortizacijo, ker je popravek vrednosti dosegel vrednost sredstva.

Matjaž K - 27.12.2004 - 12:54

Ni ravno tako.

Berite 7. odst. 26. člena ZDDPo-1 v povezavi s 6. odst. 26. člena ZDDPo-1.

Tukaj je lahko nakupna vrednost "žnj" miljonov SIT, pa amortizacija v nobenem primeru ne bo priznana, v kolikor je rabljeno OS bilo nabavljeno od nerezidenta povezane osebe.

Po 8. odst. 26. člena ZDDPO-1 pa je amorizacija rabljenega OS, ki je nabavljeno od nerezidenta-povezane osebe pogojno priznana ->
pogoj = zavezanec dokaže, da OS še ni dokončno amortizirano;
s tem da spet tako bedasto piše v zakonu, da ne veš, ali se potem davčno prizna AM od nabavne vrednosti, ali od dokazane neamortizirane vrednosti prodajalca.


panika - 27.12.2004 - 14:18

V mojm vprašanju izpostavljam nabavo osnovnega sredstva od slovenskega rezidenta, ki je lahko povezana oseba ali pa ni povezana oseba. In sicer kako obravnavati amortizacijo od amortiziranja rabljenega osnovnega sredstva nabavljenega osnovnega sredstva od rezidenta.

Matjaž K - 27.12.2004 - 15:56

Mnenja sem, da določba o amortiziranosti za posle med (povezanimi) rezidenti odpade - ker ni izrecno določeno, da za rezdente veljajo enake "neživljenske" določbe, kot za posle z nerezidenti.

Pazite pa na:

transferne cene - če bo nabavna cena previsoka, je lahko (po mojem mnenju) sporen tisti del AM, ki odpade na presežek dejanske cene nad tržno.

Po drugi strani pa upoštevajte tudi določbo 1. odst 13. člena ZDDPo-1 t.j.

čeprav gre za posel me dpovezanimi osebami pa čeprav dejanska cena odstopa od tržne, se davčne osnove ne korigirajo, če je povečanje davčne osnove pri enem rezidentu enako zmanjšanju davčne osnove pri drugem rezidentu t.j. da država ni prikrajšana na kumulativni ravni dveh zavezancev.