krpan in druščina postani član

Naslov teme: dohodnina-opravljanje dejavnosti

10617  25.12.2004 - 18:06h / Ostalo / Avtor: jelka / 88 / 3

ZDOH-35.člen
3) Zavezanec, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. zanj ne obstaja obveznost vodenja poslovnih knjig in evidenc po drugih predpisih,
2. njegovi prihodki iz dejavnosti v zadnjih zaporednih 12 mesecih, z vključno mesecem oktobrom tekočega leta, ne presegajo 3,9 milijonov tolarjev,
3. ne zaposluje delavcev,
4. v preteklem davčnem letu ni ugotavljal davčne osnove od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov ali je ugotavljal davčno osnovo od dohodkov, doseženih z opravljanjem dejavnosti, na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov v zadnjih zaporednih treh davčnih letih in je na koncu triletnega obdobja dvakrat zaporedoma izpolnjeval pogoj iz 1., 2. in 3. točke tega odstavka,
lahko pri ugotavljanju davčne osnove naslednjega davčnega leta zahteva upoštevanje normiranih odhodkov v višini, določeni v 45. členu tega zakona.

Če se registriram kot s.p. sem zavezana voditi poslovne knjige in torej ne morem zahtevati pravice za ugotavljanje dobička z upoštevanjem normiranih stroškov. Posledica: na račun napišem davčno številko in izplačevalec mi izplača bruto prihodek(brez davčnega odtegljaja. )

Če opravljam dejavnost kot fizična oseba.mi izplačevalec od bruto odšteje normirane stroške in obračuna in plača akontacijo dohodnine in izplača ostanek

Ali razmišljam pravilno?

Matjaž K - 25.12.2004 - 19:02

Načeloma da,

vendar samo v primeru, če imate izpolnjene pogoje 2., 3 in 4 (in če boste do 31.12. 2004 podali vlogo za uveljavljanje normiranih odhodkov).

Vseeno pa je treba paziti tudi na vidik vpisov v regitstre. Primer:
Če npr, nekdo "popoldansko" vodi poslovne knjige, pa si je zračunal, da bo imel manj kot 3,9 mio prometa in da bi se mu normirnai odhodki bolj splačali kot dejanski, in se odloči, da pač ne bo dejavnosti opravljal kot s.p., zato da bo lahko imel normirane odhodke, bi se kaj hitro znalo zgoditi, da bi na vrata potrkala kakšna tržna inšpekcija.

Kar hočem reči, je naslednje:

status zavezanca za dohodek, dosežen z opravljanjem dejvanosti, ki ni s.p. je pridružan za:
poklicne dejavosti po posebnih zakonih
in
dohodninske posebneže (izkoriščanje premoženja in premoženskih pravic).

LP

lusi - 26.12.2004 - 00:33

Glede s.p. ne bi bila tako zelo prepricana. Navsezadnje je bila ravnokar sprejeta novela ZGD, ki nekaterim (malim) s.p. ne zapoveduje vec vodenja knjig. Je pa res, da je do danes se ni v URL ...

Matjaž K - 26.12.2004 - 09:34

Tole mislite?

37. člen
...
(2) Podjetniki, ki so v poslovnem letu 2004 v skladu s predpisi, ki urejajo davek od dohodkov iz dejavnosti, obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov, v poslovnem letu 2005 niso dolžni voditi poslovnih knjig in evidenc, ki jih določa ta zakon.

Drži, da to določene zadeve spremeni.

Vendar je to za mene še vedno "flikarija", ki samo ohranja normirane odhodke dosedajšnjega kroga normircev, ki imajo status s.p., ostalih pa ne.