krpan in druščina postani član

Naslov teme: obresti po kreditu od lastnika za g. Matjaža NUJNO

10541  22.12.2004 - 13:04h / Drugi davki in takse / Avtor: muli / 109 / 1

Imam problem predvsem pa zmedo v glavi. Lastnik podjetja da firmi kredit po medbančni ponderirani obrestni meri. Zanima me ko dobim obračun obresti za ta kredit ali so te obresti za podjetje davčno priznani strošek, znesek kredita presega 4x kapitala.
- ali mora podjetje obračunati te obresti tudi na podlagi cen ŽP in razliko upoštevati pri napovedi za dohodnino za lastnika in če to mora narediti katere obresti na podlagi cen ŽP mora upoštevati, tiste ki so veljale na dan sklenitve pogodbe ali na dan obračuna oz. izplačila.
HVALA
MM

Matjaž K - 22.12.2004 - 17:25

Za letos so (načeloma) zagotovo priznane.

V dohodnino gredo lastniku samo razlika med prejetimi obrestmi (torej tistimi, ki so bile izplačane) na posamezno posojilo in revalorizacijskimi obrestmi, izračunanimi na podlagi cen življenskih potrebščin v obdobju, za katerega je bilo dano posojilo.

MOram pa priznati, da je določilo ZDoh "blesavo", ker se predpostavlja, da se vse obresti plačajo hkrati z vračilom celotne glavnice (ke rje govora o "cenah ŽP za obdobje, za katerega je dano posojilo" in ne o "cenah ŽP za obdobje, za katero so bile obračunane obresti").