krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZVEZA SE HVALI, DA IMA PRAV

7661  22.09.2004 - 22:04h / DDV / Avtor: čebelica / 75 / 26

Na seminarjih, ki potekajo v teh dneh o DDV se Zveza hvali, da je imela prav, ko so že v IKS-U 7/04 zastopali stališče, da nastane obveznost za obračun ddv pri pridobitvah iz EU na dan pridobitve blaga tudi, če je račun izdan pred tem datumom.

Prav tako še nekaj nezaslišanega, če jih citiram: DDV se lahko obije, ko je plačan" pri Mobitelovih fakturah, sja se naročnina zaračuna za naslednje obdobje in ker storitev še ni opravljena do zadnjega v naslednjem obdobju ne morete odbijati ddv oz. lahko na dan plačila, ker se potem del mobitelovega računa šteje za avansni račun!!!!

Še vedno deklarirajo, da je pravica do odbitka priznana šele, ko sta izolnjena oba pogoja, imaste račun in blago je dobavljeno oz. storitev opravljena.

Glede na to, da je so izjavili, da IKS izhaja občasno in ne mesečno, kako si potem odbijamo DDV od njihove fakture, ki pride v januarju. Če potegnem vzporednico z njihovimi predavanjnji, menda lahko odbijamo ddv, ko prejmemo IKS, oz. ko plačamo račun, ker potem se šteje za avansni račun???!!!

Je bil še kdo na seminarju??? Pa se strinjate ???

Brena - 22.09.2004 - 22:46

Kako je bilo življenje lepo, ko še nisem poznala foruma Davkoplačevalci. Takrat sem lahko mirno spala, nisem se ukvarjala s vprašanjem, če ima zveza prav ali ne. Tudi nisem imela časa preverjati zvezinih stališč. Popoldne sem se ukvarjala z otroki, ne pa z računalnikom. Iks je bil sveto pismo, če pa kaj nisem vedela, sem jih poklicala.

Sedaj pa nimam več miru. Kako ravnati, komu verjeti? Malce čudno zveni to vprašanje, vendar sploh ni?

mili - 23.09.2004 - 06:41

prej tudi ni bilo take zmede, stvari so stale nekaj let, vsaj privadil si se lahko

Matjaž K - 23.09.2004 - 07:46

To z Mobitelom je višek.

Odbiti DDV v obdobju prejema, to še v Evropi ne vedo - če beremo ZDDV čisto formalno, pogoja "ko je račun prejet" ni (izjeme iz P-ZDDV: AvRn in EUL).

Škoda, da jih niste z vprašanjem o (K)IKS-u zabili na predavanjih, me prav zanima kaj bi rekli (verjetno, da si lahko odbijete, ker ste plačali vnaprej in se račun šteje za avansnega).

V glavnem, jaz na davčne seminarje Zveze ne hodim več.

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 08:23

Glede na "osebne" izkušnje z "zvezo", lahko samo rečem, da imajo očitno zelo hudo prizadejane bolečine, ker več niso monopolisti.
Res je tudi, da imajo "zveze" s tistimi, ki pišejo zakone in podzakonske predpise.
Res pa je tudi, da je marsikdo v Sloveniji "brezvezen", ker ne zna pisati ali brati zakonov in podzakonskih predpisov. Zame vedno velja in bo veljal samo zakon. Tako, kot je zapisan tretji odstavek 19.a člena ZDDV (v "nedoločniku" - ... ki pridobiva ... in ne ... ki je pridobil ...), "zveza" nima prav.
Kaj pa piše v 6. smernici (direktivi...), pa je že druga zadeva. Ko bo ZDDV "popravljen", bom tudi temu verjel.
Verjetno pa boste vsi šokirani (vsaj tisti, ki boste brali v oktobru DDV PRAKTIKUM - 2.del), ko boste videli, kako so "brezvezni" (mogoče v kombinaciji z "zvezo") s PZDDV znova povozili ZDDV.
Na koncu lahko rečem le še to, da je naše pravo "brezvezno", ker živimo v polpravni državi, ko podzakonski predpis krši določila zakona. In verjemite mi, neuradno obljubljalo tudi to, da bodo zavestno še naprej kršili ZDDV.
Želim vam, da vsak dela po svoji pameti in razumu. Z čim manj davčnega tveganja. Osebno ne bi sprejel računa, ki je izdan mesec ali dva pred opravljenim prometom blaga, ki prihaja za "bodoče pridobitve" iz EU.

lojzka - 23.09.2004 - 08:33

"Osebno ne bi sprejel računa, ki je izdan mesec ali dva pred opravljenim prometom blaga, ki prihaja za "bodoče pridobitve" iz EU."

glede tega bi samo to pripomnila, da mi kot prejemniki blaga (njihovi kupci) kaj dosti vpliva na njihov način poslovanja žal ne moremo vplivati, ker imajo oni pač tak SW - npr. primer: oni takoj ob našem naročilu izstavijo kar račun (katerega nam seveda ne pošljejo), čez nekaj mesecev pa, ko je blago dostavljeno pošljejo istočasno še ta račun izpred dveh mesecev in kljub večim tel.razgovorom žal samo skomigajo z glavo in pravijo, da ne morejo drugače, da jim SW sam ponoči fakture izstavlja...taka so pač dejstva na praksi...

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 09:04

V vsakem primeru lahko razmišljate ali kot komerciala ali kot davčni svetovalec. Če bi razmišljal kot komerciala: npr. od "teh Italijanov" toliko in toliko zaslužimo in je dober posel, potem bomo zadevo nadaljevali, VENDAR je potrebno v to poslovno zgodbo tudi vključiti oceno davčnega tveganja.
Lahko se tudi prepustite razmišljanju "zveznih in brezveznih": "15.5. izstavljen račun za pridobitve, blago je bilo pripeljano v Slovenijo 15.7., obračunsko obveznost in pravica do odbitka nastopi v mesecu juliju - tako bomo "pokasirali" SAMO zamudne obresti za prepozno odvedene davčne obveznosti iz naslov izkazanega vstopnega DDV za pridobitve blaga + eventuelno kazen pri sodniku za prekrške (start SAMO 1 mio SIT).
Celotno zgodbo bom nadavljeval v DDV PRAKTIKUMU - 2. del.

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 09:29

Ops, se popravlja v predzadnjem stavku ... za prepozno odvedene davčne obveznosti iz naslov izkazanega IZSTOPNEGA (in ne vstopnega) DDV ...

Besna - 23.09.2004 - 11:35

Lahko je podjetniška ideja še tako dobra, pa če se ne da spravit čez knjige, potem se je jaz raje ne grem. Sem že rekla, da živimo v razcvetu IT-ja, sve se može, če se hoče. Vztrajajte.

Veteran - 23.09.2004 - 09:06

Nerodno je tudi, ko davkarji pri stranki vzamejo iz torbe IKS in z njim pojasnijo svoje ravnanje. Veteran pa čakam na primer, ko bo prva resna stranka plačala resen znesek po davčni odločbi, ker je upoštevala tolmačenje v IKSu, potem pa sprožila resno odškodninsko tožbo. In ko/če bo zmagala, naj bo odškodnina tako velika, da bo zveza bankrotirala. Potem bomo pa spet lepo živeli in ljudje se bodo naučili brati zakone in pravilniki bodo usklajeni z zakoni in še kar je takih malenkosti.
Pa še prošnja za Krpana: Ali bi lahko eno anketico sprožil na davkoplačevalcih.com o vprašanju: Ali zaupate IKSu? Možni odgovori: DA, brezpogojno; DA, z rezervo; NE; NE, ga sploh ne berem. Pa se bomo prešteli. P.S.: Pa vsake 3 mesece bi jo bilo modro ponoviti.

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 09:28

Moja želja je, da bi vsi, ki se ukvarjamo z davčno stroko v Sloveniji, tvorno in korektno sodelovali. "Na žalost" pri nekaterih "zvezdah stalnicah" izhaja samo interes po maksimalnem, monopolističnem (ki pa to že več ni) zaslužku. Osebno moram priznati, da sem "šokiran", ko vidim, kaj kdo predava v Sloveniji. Ne morem verjeti, da so nekateri zmožni pokrivati predavanja pri vseh davčnih predpisih, vključno z vsemi novitetami (ZDOH-1, ZDavP-1 itd. itd.).
Prav tako ne želim zahajati v nepotrebne konfrontacije z nekom, ki ga osebno sploh dobro ne poznam. To ne pomeni, da bi mene bilo strah takšno anketo gor dat, ker bi nekoga po nepotrebnem "provociral". Trg bo že naredil svoje (in že dela svoje). Napake pa lahko naredimo vsi. Res pa je, da se pri nekaterih "brezveznih" (vključno z MF itd.) v zadnjem času izvaja preveč napak, tudi glede na hierarhijo pravnega reda v Sloveniji (Ustava - zakon - podzakonski predpis ....).

lj - 23.09.2004 - 09:37

Valjda so tudi na zvezi proučevali ZDDV in PZDDV in 3.a ter 19.a člen. Saj vendar DDV se obračunava in plačuje po 3.a členu ZDDV od blaga, ki ga d. zavezanec PRIDOBI. Če ni pridobitve, nimaš kaj obračunavat in odbijat.

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 09:51

Preberite si "za hec" tretji odstavek 19.a člena ZDDV. In še mogoče zadnji e-mail mesečnik Davkoplačevalec pod rubriko "NEKAJ SOLI ZASTONJ".
In še mogoče vprašanje za vas (čeprav sedaj odhajam iz pisarne): "Ali lahko po obstoječem zakonu (malo se osredotočite na 19. in 40. člen ZDDV) najdemo tudi kakšen drug primer, izvemši tega izlajnanega", da nastopi obračunska obveznost ob izdaji računa, pa promet blaga ni bil opravljen, prejemnik računa pa bo lahko odbijal vstopni DDV?"
Bom vam že kar podal odgovor na vaš odgovor. Obstoji.
Res je, nekateri predavatelji so v tej državi ali polpismeni ali preveč narcisoidni ali preveč vase zaverovani. Meni ni škoda takšnih predavateljev, meni je škoda ljudi, ki jih poneumljajo. Spomnite se zgodbe glede indenfitikacijskih številk kupcev na računih 01.05.2004!
Je pa sramotno, da imamo takšne zakone in pisce zakonov. To pa nekateri ne upajo na glas povedati, ker bi potem izgubili "insajderske" informacije, ki jim dajejo določeno prednost na trgu. In občutek, da so še vedno v rajnki jugi.
Vsak predavatelj bi moral poznati osnovno hierarhijo davčnih predpisov in o tem poučiti tudi slušatelje. Gospe in gospodje, mi smo ja stopili v EU. Domnevam, da v vladavino prava, ki bi se naj spoštovalo in izvajalo skladno z zapisanim.
In kako zahtevati davčno kulturo s strani države, če pa je davčna kultura davčnih zavezancev (vključno z znanjem) na zelo nizkem nivoju (to seveda ne velja za vse).

Marina - 23.09.2004 - 10:30


Spoštovani,

Tudi na tem forumu nisem zasledila nekih konkretnih odgovorov.
Martin Krpan namesto odgovora ponudi reklamo za svoje seminarje, brošure in pod.
Berite Zakon, pravilnik in se sami odločite.

Lep dan.

MARTIN KRPAN - 23.09.2004 - 14:57

Spoštovana Marina, to je davčna klepetalnica in ne davčna svetovalnica. Preberite si še bonton te davčne klepetalnice, ne škodi.
Mi se vsaj ne ponašamo s tem, da smo "neka zveza" - smo normalna podjetniška družba, ki vam je zastonj (glej ga, a je to mogoče?) ponudila tukaj izmenjavo mnenj, zastonj lahko dostopate tudi do e-mail mesečnikov (kjer je tale "razvpiti" primer analitično obrazložen). Članstvo tukaj je brezplačno.
Osebno pozdravljam vsako institucijo (profitno ali neprofitno usmerjeno), ki bo s svojim znanjem, ugledom in korektnim odnosom do davkoplačevalcev pripomogla k razvoju zavesti, znanja in prakse uporabnikov davčne zakonodaje. Hudo pa je, če ga nekdo "zelo lomi" pri izobraževanju (pa tokrat ne naslavljam tega stavka na dotične osebe). Tako posredno tudi ne zastopa interesov davkoplačevalcev.
Tudi sam kdaj storim kakšno napako. Zanjo sem se pripravljen tudi opravičiti. Upam le, da s tem stranki nisem prizadejal posebne škode. Je pa tudi res, da če v kaj nisem prepričan, ne bom zato omalovaževal drugih, sebe povzdigoval v višave in bom stranki predočil vse možne pasti. Zato pravim, da v tem primeru tako kot piše v zakonu, zveza nima prav. Pa če so jim to stokrat potrdili na MF, DURS itd. Zame je edino pomembna vsebina zakona.
P.S. Če pa želite kaj več, pa se morate včlaniti v SUPER klub davkoplačevalcev na www.superdavki.com. Z vami pa verjetno res ne bom moraliziral, ali je pošteno, če se oglašujemo na NAŠIH spletnih straneh.

sova - 23.09.2004 - 10:46

Spoštovani,
živimo v taki zmedi, ki je v prid zavestnim kršiteljem. Ti na vseh področjih delovanja najdejo luknjo v zakonu in se tako rešijo vse krivde in odgovornosti. Mi ostali, ki nas je še vedno večina pa smo zaradi poplave strokovnih tolmačenj visoko izobraženega kadra v dobri veri, da delamo pravilno, ker bi radi delali pravilno, na koncu prepuščeni svoji lastni zdravi pameti, če jo ob tej poplavi strokovnih informacij še sploh imamo. Kadar pride davčna v podjetje, pride zato, da zasluži, je kaznovalna, ne vzgojna in torej pripravimo se na ta dan. Malo lahko zadevo omilimo, vendar so preveč potrebni denarja, kar dokazuje intervju z novopečenim managerjem g. Griljem v Financah ta teden.
Lp

L. - 23.09.2004 - 11:50

A vam povem eno štorijo iz davčne. Davčna nam je izstavila račun z napačnim nazivom firme in brez davčne številke. Ko smo račun po vseh pravilih zavrnili, so nas obvestili, da smo smešni, ker se spuščano v takšne malenkosti, saj se v to ne bo spuščal noben inšpektor. Sedaj pa ne vem, ali sem jaz kaj zamudila ali si dacarji načrtno pripravljajo teren, ali pa v njihovi hiši desnica ne ve, kaj dela levica. Zato Zveza ni edina, ki še dodatno pripomore k zmedi.

Besna - 23.09.2004 - 11:54

Ja, tu živimo in bomo, dokler se ne bomo odločili drugače. Malo sem brskala po ameriški davčni zakonodaji. Vse je zastonj dostopno preko spleta, mnenja IRS-a so jasna, opremljena s slikovnim materialom in vsepovsod s telefonskimi številkami, kamor se lahko obrneš po nasvet. S poudrakom: "pokličite preden pričnete delati, da boste delali prav!".
Ne pa kot pri nas, ki si z zakonsko anarhijo tvorijo podlago za kasnejše sankcioniranje davkoplačevalcev. To kar poče zakonodajlec pri nas je nedopustno in neodgovorno.

Besna - 23.09.2004 - 11:43

Čisto po naključju sem bila v zadnjem času malo več na Zvezi in tam se radi in pogosto pohvalijo, da svoja mnenja najprej uskladijo z MF in DRUSom preden dajo mnenje in obratno. ?!. Se spomnem, da je bil IKS svoje cajte v namen zavezancem in je izhajal vsak mesec redno, sedaj pa je namenjen brdavsom. Ugotovila sem še nekaj pomembnega, pa tega ne bom javno razkrivala, Osebno sem pri uporabi IKSov in nasvetov Zveze previdna in poičem vsa mogoča mnenja. Tudi če to kaj dodatno stane.
Še sreča, da so Davkoplačevalci s Krpanom na čelu, tu se odpirajo svetovi in oči. Glede konkurence se pa strinjam s Krpanom.

TibiQ - 23.09.2004 - 11:50

Mene pa zanima samo nekaj.

Pri vprasanjih CURS za intrastat, lahko posljes vprasanje po e-mailu in lepo dobis pisen odgovor pristojne in odgovorne osebe, na podlagi katerega potem lahko ob kasnejsih preverbah utemeljis svoje ravnanje v dolocenem primeru.

DURS pa takih pisnih odgovorov ne daje. Ce ze, kar se sicer redko zgodi, te poklicejo po telefonu in ti odgovorijo, ko pa jih prosis, ce ti to dajo na pisno, seveda recejo ne.

Fino bi bilo, da bi DURS organiziral neko info sluzbo kot jo ima CURS.

Ker razlag zakona je ocitno toliko, kot je ljudi, ki si zakon razlagajo in meni je vcasih sprejemljivih vec razlicnih razlag, kako naj potem vem za katero naj se odlocim, da ne bom kaznovana, ce se bo davcni inspektor slucajno odlocil za drugo.

Ali kdo ve, ce to mogoce ze obstaja?

HUGGO - 23.09.2004 - 14:00

Besna, ali si ugotovila kot že jaz pred časom, da Zveza "poučuje" Davčno s svojimi prispevki kaj naj gledajo.Dacarji pa tako kot so, ki ne vidijo dlje kot do svojega nosa - hop še ena zanka za kaznovanje.
Pa še ena cvetka - ali je kdo dobil račun za Davčni bilten od DURS, datum opravljene storitve 01.01.2004 - 31.12.2004. Višek.

Nikita - 23.09.2004 - 15:19

Privijmo DURS vsi skupaj. Vse se zmore če se hoče. Ne dajmo se, saj bo vedno slabše.
Naredimo že enkrat red. Samo vodjo potrebujemo in mi smo tukaj...
IKS-u pa tako ali tako verjamejo samo tisti, ki ne razmišljajo s svojimi možgani. Ups...

Brena - 23.09.2004 - 20:30

Kdo me bo pa plačal za nadzor zveze? Da bom cele dneve in noči študirala in plačevala druge strokovnjake.

Jaz doslej nisem imela razloga, da ji ne bi verjela. Večkrat sem dvomila v kako malenkost, a sem raje naredila po njihovo, če sem imela črno na belem.

Saj bi lahko pisala in pisala. Mislim pa, da si še vseeno dober računovodja, če si vzameš povrečno kaki dve uri na dan za izobraževanje, ostalo pa tako rabiš za delo. Zveza doslej tudi ni izjavila nič takega, da bi kako firmo njihov računovodja prikrajšal za par miljončkov. Če bi, bi pa jaz šla drugam še po drugo mnenje.

Saj berem zakone, pravilnike, mnenja,... Če jih bom pa šla analizirat, potem pa davčni svetovalci ne bojo imeli kaj za delat.

Seveda pa pozdravljam konkurenco, Krpana in Matjaža. Samo ne mi rečt, da ne razmišljam s svojimi možgani.

kratki - 24.09.2004 - 09:17

Mene je samo strah, zakaj je toliko vprašanj glede verodostojnosti ZFRS. Govorim seveda za davčno področje. Kar nekaj osnovnih napak so naredili v zadnjem letu.

Cene - 24.09.2004 - 10:16

Glede, da je moderno! kja če bi se vsi računovodje dogovorili in udarimo en štrajk proti nejasnim pojasnilom! Recimo zadnji teden v mesecu!
( sam za hec )

A. - 24.09.2004 - 15:51

Zakaj za hec, zares!
lp

dule - 24.09.2004 - 21:23

Točno tako, čisto zares in to čimprej, naj se ne delajo več norcev iz nas!!!