krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pravica do odbitka vstopnega DDV Maj 1

3025  15.04.2004 - 13:41h / DDV / Avtor: Žuga / 84 / 11

Trenutno študiram novosti z DDV. Bil sem tudi na predavanjih. Pa minekaj stvari predvsem pri odbitnem DDV ni jasno. Mogoče bo, kdo znal pomagati.

Pravica do odbitka nastane v trenutko, ko nastane obveznost obračuna. Kolikor sem zastopil bo davčni datum v večini primerov nastopil z izdajo računa. Glavni problem oz spremeba je, če je datum opravljanja storitev v prejšnjem mescu, račun pa prejmemo v tekočem, je pravica do odbitka nastal v prejšnjem mesecu.

Kakšna je potem še sploh vloga datuma prejema, ki je zahtevan v evidencah?
Bil pa sem včeraj na seminarju, kjer je predavateljica rekla, da pri domačih dobavah je še vedno davčni datum-datum prejema, mogoče je nisem zastopil, časa za razpravo pa ni bilo in tudi nobeden od prisotnih ni odreagiral, tako, da sem lahko temo narobe zastopil.

Jurti imam sestanek s programerji, pa me zanima, kateri datum naj bo merodajen za pravico do odbitka v davčnih evidencah, in da se bo ta datum ujemal z davčnim obdobjem?

Halo - 15.04.2004 - 14:00

No jaz sem bila na dveh predavanjih, pa sem razumela malo drugače, mislim na pridobitev blaga. Ob pridobitvi blaga nastane obveznost za obračun DDV-ja. Pravica do odbitka vstopnega DDV-ja pa nastane ob prejemu dobaviteljevega računa.
Nekaj pa mi manjka ali pa sem jaz preslišala (zakona res še nisem prebrala) Kdaj bomo DDV od pridobitve blaga plačali državi. Kajti na seminarju so rekli da ga le obračunamo, ne pa tudi plačamo. Potem si ga pa odbiješ in tu nekaj ne štima. mislim, da država ne bi bila zadovoljna s tem. Če sem kaj preslošala naj kdo napiše.
LP

Žuga - 15.04.2004 - 14:21

Mislim, da nisem bil natačen. Halo govorite o pridobitvah znotraj skupnosti. Tam pač nastane obveznost obračuna DDV najkasneje do 15 naslednjega v mesecu, razen, če prej ne dobimo fakture od ID tujca. Ko dobiste račun pa imaste pravico do odbitka po datumu računa. Za državo je nevtralen učinek glede na prejšnji zakon, samo slabša likvidnost, ker se ne finacira več na plečih davkoplačevalcev. Upam, da ne učim krive vere.

Problem, ki ga imam jaz je pri domačih prejetih računih.

pika - 15.04.2004 - 14:23

S KAKŠNIM DOKUMENTOM PA KNJIŽIMO OBVEZNOST ZA OBRAČUNANI DDV V DAVČNO KNJIGO

- 15.04.2004 - 14:25

DELAŠ INTERNE RAČUNE ZA OBRAČUNANI DDV.TUJI RAČUN JE SEMO PODLAGA ZA OBRAČUN SLO DDVJA. SLEDI NAM OGROMNO DELA IN SKRBI. LP

taca - 15.04.2004 - 14:31

Kot sem jaz razumela bo pri domačih prejetih računih pravica do odbitka vstopnega ddv nastala z nastankom obveznosti plačila ddv-ja pri dobavitelju (obdavčljiv dogodek). Če bo račun prejet v juniju, datum računa pa 15.5. nastane pravica do odbitka v mesecu maju. Tako vse do oddaje obračuna ddv za mesec maj. Če pa prejmeš račun po juniju oziroma po oddaji obračuna za maj, pa v naslednjem davčnem obdobju (obračun za junij).

Za obračun ddv-ja za prejeme blaga znotraj skupnosti, pa se šteje da je ddv plačan, ko je prikazan v obračunu DDV-ja. (ZDDV in PZDDV)

Žuga - 15.04.2004 - 14:44

Moja dilema je, da so v knjigi prejetih računov vsi drugi datumi, samo tega ni. Kako potem kontrolirati knjigo DDV. Zdaj je bil mereodajen datum prejema, ki je zdaj tam verjetno zaradi kotrole.

Kdaj pa nastane pravico do popravka izstopnega DDV z dnevom prejetja potrjenega dobropisa ali z dnevom izdaje?

taca - 15.04.2004 - 14:57

Tudi pri dobropisih bo verjetno merodajen datum izdaje dobropisa. Če prejmete potrjen dobropis (še vedno je potrebno dobiti potrjen dobropis) do dneva oddaje obračuna ddv-ja ga boste vpisali v obračun za mesec v katerem je bil izdan. V nasprotnem primeru pa v naslednjega (obračun namreč).
Samo pri računih za predplačilo bo še vedno pomemben datum prejema računa za predplačilo.
Nisem pa ziher, še vedno študiram in pobiram informacije od vsepovsod.lp

Katarina - 15.04.2004 - 21:20

V treh primerih je za odbitek DDVja merodajen datum prejema dokumenta:
- ECL
- avansni račun
- račun, ki je bil prejet v obdobju, ko je obračun za DDV v katerega bi moral biti ta račun zajet, že zaključen.

Manja - 16.04.2004 - 06:56

Datum dobave od 1.5 do 31.5. 2004. Datum računa 5.6.2004. Datum prejema je 6.6.2004. DDV se odbija v maju. Ali razumem prav ?

TK - 16.04.2004 - 07:58

Prav razumeš. Če ga odbijamo šele v mesecu juniju, pa moramo to napisati v prilogi k obračunu, ki je enak kot obrazec za obračun.

MARTIN KRPAN - 16.04.2004 - 15:12

Priporočam vam branje DDVpraktikuma - www.ddvpraktikum.com. Vaš primer se sklada samo v primerih, opredeljenih v 117. in 118. členu PZDDV.
Problem pri teh novostih je predvsem ta, da ljudje zadevo "razumejo", ne zmorejo pa tiste "kvalitete", da bi stvari tudi "dojeli" (sprejeli, akceptirali - kaj vam je pač ljubše).