krpan in druščina postani član

Zakaj menite, da implementiramo spremembe ZDDV-1 v povezavi s spremembo evropske direktive na področju DDV, ki je znana že več kot 2 leti, tik pred zdajci (običajno vedno pred Božičem …):

Odgovor Glasov
ker so pripravljalci sprememb zakonodaje nesposobni in leni;
43.84%
32
ker smo davkoplačevalci preveč potrpežljivi;
20.55%
15
ker je davčna kultura države "na psu";
35.62%
26
ne vem, me ne zanima.
0%
0

rakov povratnik - 17.10.2018 - 07:18

kliknil na potrpežljivost. Pa ne zato, ker bi res bili.

Pravi razlog, da so to delajo tik pred zdajci je, da si prejšnja vlada ni želela umazati portfolija s tako nepriljubljeno zadevo, kot je DDV, ta sedanja pa mora.

Martin Krpan - 24.10.2018 - 08:25

Jaz se s tem "pravim" razlogom ne strinjam :). Gre za OBVEZNO implementacijo sprememb Direktive Sveta 2006/112/ES, ki so bile objavljene v evropskem uradnem listu že cca. 2 leti :).

 

Če samo ponazorim - Hrvatje imajo to implementirano v zakonski predpis s pričetkom veljavnosti od 01.01.2019 že cca. leto dni, tako da se lahko davčni zavezanci pravočasno pripravijo.

 

Gre za hujšo obliko davčne nekulture države in njenih birokratov (jaz temu rečem - javnega sektorja), s čimer se kaže le odnos do davčnih zavezancev - smo le "topovska hrana" za skubljenje, briga njih spoštovanje in odnos do nas, ki držimo tole štalo gor :).

rakov povratnik - 25.10.2018 - 07:57

Ja, ampak Hrvati so imeli volitve 2015 in bodo volili naslednje leto. Implementirali so lani, politično torej skoraj nevtralno. Naši so se tako ali drugače pripravljali za letošnje volitve in so vedeli, da je zadeva politično občutljiva, zato niso želeli tvegati.

Sicer pa "celoten paket" letošnjega političnega dogajanja potrjuje tvoje besede, da se jim kar konkretno fučka za davkoplačevalce.

Martin Krpan - 26.10.2018 - 08:44

Ta implementacija sprememb evropske direktive v nacionalni predpis nima nobene povezave z volitvami - namreč, spremembe so toliko "nevtralne", da ne vplivajo na višino davčnih obremenitev, prej gre za določene razbremenitve in zavezanci se nanje težko korektno pripravijo, če dobijo spremembe pod božično drevesce, le-te pa se prično izvajat že z novim letom.

Zaključek: gre izključno za nesposobnost, lenobo, aroganco in nespoštljiv odnos javnosektoraških XXXX do davčnih zavezancev.

rakov povratnik - 29.10.2018 - 08:31

Dobro, vidim, da se ne razumeva v "izhodišču", ker pa tako ali drugače meniva, da je vladajoča garnitura (tako sedanja kot prejšnja) le glasna, kaj več pa ni sposobna, bom s tem nehal.

Bi pa vseeno še enkrat poudaril, da javni sektor ni le državna uprava, so tudi gasilci in policaji, tisto nekaj vojakov, ki so nam še ostali, učitelji in medicinske sestre... ti niso čisto nič krivi za aroganco in nespoštljiv odnos "javnega sektorja" do davkoplačevalcev.

Če me kaj na tem forumu moti, je prav posploševanje. Ne želim udrihati kar počez, običajno povem kaj me je pri kom zmotilo. Posploševanje pa je, kot če bi rekel, da so čisto vsi kapitalisti gnili kapitalisti. Pa vem, da so med njimi še vedno pošteni ljudje, ki se trudijo redno plačevati delavcem vse, kar jim zakonsko pripada, ob tem pa še kakšen dodatek v stilu 13. plače ali/in božičnice.

Sicer pa me, to je izven tematike, skrbi, kam gre ta svet. Naraščanje skrajnih gibanj, ki svojo rast temeljijo na populističnih floskulah in podpihovanju nestrpnosti do "tistih drugih" je strah vzbujajoče. Danes objavljeni rezultati volitev v Braziliji so lep primer tega, kar me skrbi. Da človeka s tako skrajnimi stališči, izvolijo za predsednika in to s tako večino... no, vsaj skrb vzbujajoče. Jasen znak, da smo ljudje le ovce in bi res vsi moralil paziti, kaj izrečemo oz. kaj napišemo. Pa s tem mislim tako na državne tožilce kot predsednike ali koordinatorje strank ali, na nasprotni strani, "kapitaliste" in ostalo bolj ali manj zainteresirano javnost.

S tem neham to debato.

B - 17.10.2018 - 10:27

Ker smo potrpežljivi hlapci, v njej se pa skrivajo še podrobnosti pomembne za državo.