krpan in druščina postani član

Naslov teme: obračun najmenine - dohodnina

3379  17.11.2022 - 09:48h / Dohodnina / Avtor: darjoV / 499 / 5

Spoštovani.

Sem fizična oseba in že nekaj let oddajam poslovni prostor - pisarno v najem pravni osebi. Najemnik vsak mesec naredi obračun najemnine, meni poravna neto znesek, dajatve oziroma dohodnino pa plača FURSu. V začetku leta se je spremenil zakon glede obračuna dohodnine za najemnino in kot sem se pozanimal, velja zakon tudi za nazaj, za vsa izplačila, ki so bila v letu 2022.  Od spremembe zakona mi podjetje obračunava najemnino po novem zakonu. Zanima me kaj pa za nazaj še iz leta 2022?

Stike imam z dvema fizičnima osebama, ki ravno tako oddajata poslovni prostor neki drugi pravni osebi in obe pravita, da sta jima podjetji naredili za prve mesece poračun najemnine in izplačali še razliko neto zneska. Bil sem v stiku z mojim najemnikom glede tega in njihova računovodkinja pravi, da oni ne bodo nič popravljali za nazaj, da naj kar FURS poračuna, če sprejemajo zakone z zamikom.... ter da ni nikjer uradnega pojasnila, da so dolžni za nazaj kaj popravljati in meni poračunati razliko.

Prosim, če mi lahko kdo pojasni ali je moj najemojemalec dolžan narediti poračun za nazaj ali ne. Po mojem mi FURS ne bo nič vračal pri dohodnini, saj najemnino  nimam nikoli zavedeno na odločbi. Če je kje kakšna uradna objava glede pa bi prosil za link.

Hvala za informacijo. Darjo

Iza - 17.11.2022 - 10:23

lahko bi,lahko ne . Jaz sem se odločala glede na to kolikšna  bi -je bila razlika  in kolikšen je strošek poprave.

Uredništvo - 17.11.2022 - 11:24

Sanacijo lahko naredi le izplačevalec dohodka (plačnik davka)!

Glejte tudi naslednje pojavnilo FURS
https://www.superdavki.com/article/22487/ref_cat/42

Bistvo:
10)   Možnost predložitve popravkov REK obrazcev za izplačila od 1. 1. 2022 dalje
Dohodki, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo
Za dohodke, ki se ne vštevajo v letno davčno osnovo oziroma se od njih obračunana (akontacija) dohodnina šteje za dokončni davek (dividende, obresti, dohodki iz oddajanja premoženja v najem, dohodki iz zaposlitve nerezidentov), in so bili prejeti od 1. 1. 2022 dalje ter je davčna obveznost na podlagi predloženega REK-2 obrazca nastala pred uveljavitvijo novele ZDoh-2Z, plačnik davka popravi REK-2 obrazec. Popravek REK obrazca se izvede:
·      Plačnik davka od dogovorjenega (bruto) zneska dohodka po določbah ZDoh-2Z na novo izračuna davčni odtegljaj. Premalo izplačan neto znesek dohodka nakaže prejemniku dohodka in ob smiselni uporabi določb 54. člena Zakona o davčnem postopku predloži popravek REK obrazca. Po prejemu popravka REK obrazca se v davčnem knjigovodstvu vzpostavi preplačilo na kontu davčnega odtegljaja, ki ga Finančna uprava RS nakaže na račun plačnik davka, ali pa ga plačnik davka porabi za poplačilo bodočih davčnih obveznosti.
·      Če je plačilo dogovorjeno v neto znesku plačnik davka od dogovorjenega neto zneska dohodka, ki ga je izplačal fizični osebi po določbah ZDoh-2Z izračuna znesek bruto dohodka (preračuna iz neto zneska, primeroma pri najemnini uporabi koeficient 1,156). Ob smiselni uporabi določb 54. člena Zakona o davčnem postopku predloži popravek REK obrazca. Tudi ob nespremenjenem neto znesku dohodka se v davčnem knjigovodstvu vzpostavi preplačilo na kontu davčnega odtegljaja, ki ga Finančna uprava nakaže na račun plačnika davka, ali pa ga plačnik davka porabi za poplačilo bodočih davčnih obveznosti.

Vabljeni na praktični Seminar / Webinar s predavateljico iz prakse – »Davčni obračun DDPO skladno z določili ZDDPO-2 za leto 2022«:
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/156/davcni-obracun-ddpo-skladno-z-dolocili-zddpo-2-za-leto-2022-specializirano-davcno-izobrazevanje
 

helena6 - 18.11.2022 - 08:35

mi lahko poveste kaj točno se je spremenilo?

Babica od - 18.11.2022 - 15:32

% dohodnine od najema.

Simbi - 18.11.2022 - 18:12

Jaz pa sumim, da imate v pogodbi dogovorjen neto znesek najemnine...