krpan in druščina postani član

Naslov teme: Cenitev nepremičnine

2646  19.08.2022 - 15:02h / DDPO / Avtor: Bosa / 607 / 3

Pozdravljeni,

vrednost nepremičnine imamo izkazano v registru OS po nabavni vrednosti, amortizacija 3 % letno.
V kolikor damo nepremičnino uradno ceniti in se izkaže, da je vrednost višja, kar tudi pričakujemo, kako bo to vplivalo na bilanco oz. na DDPO ?

Hvala, prijeten vikend vsem.

silba - 19.08.2022 - 16:59

Povečala se vam bodo sredstva (nepremičnine) in hkrati kapital (revalorizacijske rezerve). Amortizacija bo v nasledjih letih višja, torej bo poslovni izid slabši. Iz davčno priznanih odhodkov pa boste izvzel tisti del amortizacije, ki pripada prevrednotenemu znesku. 

Simbi - 19.08.2022 - 17:37

Joj, prvo leto, ko je stranka delala prevrednotenje, se mi je to zdela cela znanost in neko nerazumljivo premetavanje številk po bilanci (storno popravka vrednosti, revalorizacijska rezerva, odloženi davki, povečanje davčne osnove za revalorizacijo, ki gre v preneseni poslovni izid...), pa sem s časom to usvojila, dokler niso leta 2016 zadevo zakomplicirali še s preiskavo računovodskih izkazov....
Poslovni izid bo nižji, osnova za DDPO bo pa takšna, kot da revalorizacije ne bi bilo. Bilanco boste oddajali za statistične namene kot do sedaj, DDPO tudi, za javno objavo pa do 31.8.

Dobro naštudirajte zadevo in presodite ali se vam to sploh izplača početi, ker morate računati še na strošek revizorja vsako leto.
Smiselnost revalorizacije vidim samo v zagotavljanju kapitalske ustreznosti (če je ta nujno potrebna npr. zaradi financerjev, in je na drugačen način ni mogoče zagotoviti).

Bosa - 22.08.2022 - 08:17

Hvala lepa obema.