krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nakup OS v EU

2561  08.08.2022 - 11:33h / DDV / Avtor: Janina / 389 / 3

Pri EU dobavitelju (hrvaški davčni zavezanec) smo kupili osnovno sredstvo-orodje za odlitke v višini 4.000EUR, ki bo ostalo v njegovem podjetju. Z njim smo se namreč dogovorili, da nam bo s tem orodjem izdeloval odlitke, ki jih potrebujemo v proizvodnji.  Prejeli smo račun brez davka, kjer je navedena klavzula, da gre za oprostitev. Imam dilemo glede DDV-ja-samoobdavčitve, saj OS dejansko fizično ostaja pri njih, je pa naša last. S takim poslom se srečujem prvič, tako, da mi bo vaše mnenje oz. nasvet v veliko pomoč. Hvala :))
 

Uredništvo - 08.08.2022 - 12:01

Kakšna oprostitev? vsekakor ni pravilno, če se oprostitev nanaša na dobavo znotraj Unije, saj pogoji niso izpolnjeni (blago se ni odpeljalo iz ene države članice v drugo). V tem primeru ne delate nobene samoobdavčitve - kraj dobave blaga je na Hrvaškem.
V kolikor pa gre za kakšno drugo oprostitev, pa žal ne vemo!

Vabljeni na praktično izobraževanje - mala in velika AKADEMIJA DAVČNIH NADZOROV
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/155/mala-in-velika-akademija-davcne-prakse---prakticno-davcno-izobrazevanje

Janina - 16.08.2022 - 07:29

Pravilno bi torej bilo, da nam dobavitelj izda račun s hrvaškim davkom, mi pa potem lahko oddamo zahtevek hrvaškemu davčnemu organu za vračilo le-tega? 

Uredništvo - 19.08.2022 - 07:30

Tako je, vendar vračilo lahko zahtevate le, če na ozemlju Hrvaške ne opravljate transakcij, zaradi katerih bi bili dolžni pridobiti ID na Hrvaškem. V nasprotnem primeru se DDV zahteva nazaj preko hrvaškega obračuna ..