krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nezavezanec za DDV izstavi račun nezavezancu v EU

2555  07.08.2022 - 15:59h / DDV / Avtor: ddv / 464 / 1

Sem sa.ostojni podjetnik (mali davčni zavezanwc za ddv po 94.členu ZDDV-1). Izstavljam račun za opravljeno storitev (organizacija kulturega dogodka v Nemčiji) društvu v Nemčijo, ki tudi ni zavezanec za DDV. Ali se moram kakorkoli vključiti v sistem kot atipični zavezanec, ali pa lahko izdamračun na enak način kot vse ostale izdane račune brez ddv?

Uredništvo - 08.08.2022 - 08:23

Odvisno od tega, kakšen status za namene DDV ima društvo - ali je davčni zavezanec, ki opravlja katero koli ekonomsko, trgovsko, storitveno itd.. dejavnost, ali je oseba, ki ni davčni zavezanec. Na podlagi te določitve potem določite kraj opravljanja storitev, posledično pridete do odgovora, ali se morate vključiti v sistem DDV oz. bi se moralo tudi društvo, da izpolni davčne obveznosti v Nemčiji.

V kolikor društvo ni davčni zavezanec, ki deluje kot tak, potem glejte drugi odstavek 29. člena ZDDV-1 - kraj je tam, kjer se te dejavnosti dejansko izvajajo. Posledično ste dolžni za opravljeno storitev izpolniti davčno obveznost v Nemčiji (v kolikor v nemški zakonodaji ni določeno, da je v takem primeru plačnik DDV prejemnik storitev - obrnjena davčna obveznost).

V kolikor je društvo davčni zavezanec, ki deluje kot tak, potem velja prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 - posledično morate pridobiti ID številko za DDV v Sloveniji (atipični), prav tako bi jo moral pridobiti društvo iz Nemčije. Plačnik DDV je potemtakem društvo v Nemčiji.

Glede statusa davčnega zavezanca berite 18. člen Izvedbene uredbe 282/2011.

Člen 18
1. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da ima prejemnik s sedežem v Skupnosti status davčnega zavezanca:
(a) če mu je prejemnik sporočil svojo osebno identifikacijsko številko DDV in izvajalec pridobi potrditev iz člena 31 Uredbe Sveta (ES) št. 904/2010 z dne 7. oktobra 2010 o upravnem sodelovanju in boju proti goljufijam na področju davka na dodano vrednost[1];
(b) če prejemnik še ni prejel osebne identifikacijske številke DDV, vendar je seznanil izvajalca, da je zanjo zaprosil in izvajalec pridobi katero koli drugo dokazilo, iz katerega se lahko razbere, da je le-ta davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, ki je lahko identificiran(-a) za DDV, in če z običajnimi poslovnimi varnostnimi ukrepi, kot so ukrepi v zvezi s preverjanjem identitete ali plačil, v razumni meri preveri točnost informacij, ki mu jih je poslal prejemnik.

Torej, če nima ID številke in vam je ni sporočil ... potem veste kako postopati.

Vabljeni na praktično izobraževanje - mala in velika AKADEMIJA DAVČNIH NADZOROV
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/155/mala-in-velika-akademija-davcne-prakse---prakticno-davcno-izobrazevanje