krpan in druščina postani član

Naslov teme: obnova strehe , vlaganja v tuje OSN sredstvo

2153  13.06.2022 - 12:26h / Ostalo / Avtor: Mari - na / 468 / 5

podjetje  DOO ima v najemu poslovne postore .Že 15 -20let ,  Pogodba je za nedoločen čas.  Najemodajalec  je lastnik / direktor. Najemnina se plačuje redno in je tržna. 
Dilema: v vsem tem času  bo / bi / je  počasi  potrebno stavbo vzdrževati ..... kako naj zgleda  oz naj bi zgledala najemna pogodba / aneks /, da bi stroške vzdrževanja  plačeval oz jih nosil najemnik  (torej DOO)?  Naj omenim, da ne gre oz ne bi šlo za neke hude pretirane zneske  vzdrževanja , a takoj smo na cifri 40 tisoč eur  Namreč sanirali bi streho, ker pušča po 20 ih letih - predračun cca 15 000 € , kako knjižiti , kdo bi moral nositi  stroške?
....in pa obnovili bi hladilno grelni sistem za objekt : cca 20 000 e  ( to sta dve zunanji enoti - ali lahko knjižimo na vlaganje v tuje opred osn. sredstvo in račun lahko glasi na doo ? . 
- so stroški davčno upravičeni , če glasijo na  DOO 
- dohodnina , bonitete pri lastniku ? zmanjšana najamnina .?
Lahko najemodajalec napiše klavzule, da najemnik na svoje stroške vzdržuje objekt,ki ga  mora vrniti v "prvotno stanje" , po koncu najemnu  in je s tem  volk sit in koza cela ? -torej najemnina se redno plačuje v istem znesku, stroške pa nosi doo ? 

praksa - 14.06.2022 - 08:17

Vlaganja v tuje nepremičnine se obravnavajo v osnovnih sredstvih, ne glede na najemnino. Stroški so priznani doo, skozi amortizacijo, saj jih doo uporablja v svoje namene. Vprašanje pa je ob koncu najemnine, zaprtju ipd. Podobno obravnavo imam, zato podajam moje mnjenje.

Mari - na - 14.06.2022 - 09:51

nekako se strinjam z vami , kar se npr grelno hladilne enoti tiče , ki jo lahko najemnik odmontira in odpelje na drugo lokacijo.

Kako pa  vzdrževanje strehe ( načeloma je res, da bo  šlo za zamenjavo glavnih delov ostrešja . torej  ne samo  mini finese za prvo silo)  :  je možno da gre to preko stroška vzdrževanja  ( oz cel znesek v  direktoen takojšenj strošek doo ), ali mora iti preko vlaganja v tuje nepremičnono in preko amortizacijo. 
Kako  se potem ta stvar na koncu "poračuna "  ? 
Je bolje oz opcija , da bi najemodajelec plačal npr material za ostrešje , firma pa delo ( ki bi šlo direkt v strošek ?). in potem  se ognemo ,kar se strehe tiče, vlaganju  tuje opred osn . sredstvo ? 

praksa - 15.06.2022 - 08:14

Menim da ne. Račun na firmo je po 76.čl., s storitvijo. Boste ugotavljali pred zaprtjem podjetja, kaj se da narediti glede lastnika.

Ferdo - 14.06.2022 - 14:49

Kaj pa dohodnina na vlagjanja v tuja OS? Streha ni investicijsko zdrževanje? Po moje gre za kar ornk poseg saj ne boste zamenjali ene par ceglov?

Simbi - 14.06.2022 - 17:45

Se strinjam, gre za povečanje premoženja najemodajalca, ki je mimogrede še lastnik in direktor najemnika. In za to, da se mu poveča vrednost premoženja, ni dal ficka... mi diši po prikritem izplačilu dobička.
Nasvet: vedno imete v mislih kako bi ravnali, če bi bil najemodajalec tretja oseba in tako ravnajte tudi v vašem primeru..