krpan in druščina postani član

Naslov teme: nepremičnina v tujini - oddaja v najem in davki?

1796  06.05.2022 - 10:12h / Dohodnina / Avtor: otok / 471 / 1

Berem eno od spodnjih tem in pri meni je situacija ravno obratna. Sem rezident Slovenije in se v tretji državi zanimam za nakup nepremičnine, ki bi jo oddajala. Nepremičnino kupujem kot fizična oseba. Berem, da je obdavčitev po kraju, kjer leži nepremičnina (torej otoške države izven EU). Ampak verjetno se še kakšni dodatni slovenski obdavčitvi z dohodnino v tem primeru ne bi mogla izogniti? 

Sabina V - 06.05.2022 - 13:10

Če je govora za fizično osebo, torej se plačuje dohodnina. In ta se plačuje po svetovnem dohodku. Torej v Sloveniji, če ste Slovenski davčni rezident, za vse prihodke ne glede na to kje so ustvarjeni. To je za letni obračun. 
Tekom leta pa seveda lahko, odvisno od države, kjer dohodek ustvarjate, plačujete akontacijo dohodnine. Ali bo ta isti dohodek 2x obdavčen ali pa boste to akontacijo lahko konec leta upoštevali pri letni napovedi je odvisno od mednarodnega sporazuma med Slovenijo in to državo. 
To je mal na kratko. Ker tudi veliko podatkov manjka. Je kar dobro se o teh zadevah vsest za kako uro ali dve z davčnim svetovalcem in zadevo pregledat, da ni pote kakšnih neprijetnih presenečenj.