krpan in druščina postani član

Naslov teme: Društvo

1708  26.04.2022 - 16:18h / DDV / Avtor: Luštrek / 546 / 6

Zavod, ki je DDV zavezanec vodi ločene evidence za pridobitno in nepridobitno dejavnost. Nepridobini del tvorijo donacije, subvencije in podobno. Prejeti računi, ki se nanašajo na nepridobitno dejavnost so od nezaveznancev, tako da ddv ni zaračunan in  ne grejo v DDV-O.  Prejeli pa smo račun, ki se nanaša na nepridobitno dejavnost v katerem je ddv zaračunan. Ali ga smemo odbiti? Hvala! 

 

društvo - 27.04.2022 - 08:57

nev kolikor vodite ločene evidence za pridobitno in nepridobitno dejavnost, če pa uporabljate "odbitni delež# potem pa v sorazmernem delu med pridobitno in nepridobitno dejavnostjo

Luštrek - 27.04.2022 - 09:21

Zavod ne uporablja odbitni delež. Vodi ločene evidence. Še kakšen odgovor prosim?! 

Bhakti - 27.04.2022 - 09:57

Običajno pri obračunu DDV-ja govorimo o obdavčenih, oproščenih in neobdavčenih transakcijah. Pridobitna in nepridobitna dejavnost se uporablja pri obračunu DDPO. Sama veliko delam društva in pri vseh za namene obračuna DDV-ja uporabljamo v takšnem primeru obračun odbitnega deleža, za obračun DDPO pa imamo pri nekaterih tudi ločene evidence.

"63. člen (ZDDV-1)
(obseg pravice)
(1) Davčni zavezanec ima pravico, da od DDV, ki ga je dolžan plačati, odbije DDV, ki ga je dolžan plačati ali ga je plačal pri nabavah blaga oziroma storitev, če je to blago oziroma storitve uporabil oziroma jih bo uporabil za namene svojih obdavčenih transakcij"

Luštrek - 27.04.2022 - 13:32

Zavod če je prejel donacijo ali subvencijo iz proracunskih sredstev in za pridobitev teh sredstev ni naredil protiusluge ampak samo zahtevek, in priložill specifikacijo stroškov, to ni obdavčljiva transakcija če prav razumem.
Sprašujem za te stroške, ki se nanasajo na to nepridobitno dejavnost. Racuni, ki se nanašajo na te stroške vsebujejo DDV, ali ga lahko odbija? 

Bhakti - 28.04.2022 - 22:07

Po mojem mnenju mešate hruške in jabolka. Nekaj je obračun DDPO, drugo pa obračun DDV-ja. V primeru obračuna DDV-ja je pomembno za kaj boste stvar, ji ste jo kupili uporabili. Primer: ste kulturno društvo in ste dobili subvencijo za rekvizit, ki ga boste uporabili v predstavi od katere boste zaračunavali vstopnice. V tem primeru odbijete DDV, saj boste rekvizit uporabili za obdavčljivo transakcijo. Obračun DDPO pa bo šel težko brez uporabe %.

Liza - 27.04.2022 - 14:55

Moja logika mi pravi, da ne: nepridobitna dejavnost je neobdavčljiva in od take dejavnosti ni pravice do odbitka.