krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zakaj je dohodnina od izplačila vplačil v 2. steber

88  07.01.2022 - 10:29h / Dohodnina / Avtor: Zvonka / 406 / 4

Pozdravljeni
Pred cca 20 leti sem začela vplačevati v 2.teber v pokojninsko družbo A- odteglaj pri plači.
Letos grem v penzijo. Poslali so mi izračun , da v primeru da zahtevam izplačilo v celoti, plačam 25% dohodnine od celotnega zneska (-1% stroškov) 
Razumem da je davek na prihodek on naložbe, zakaj pa na moja vložena privarčevana sredstva , kaj ni davek samo od zaslužka ?

Hvala za nasvet

Opa Zovalec - 07.01.2022 - 14:47

To je sicer vprašanje za izvajalca PDPZ, načeloma pa velja, da od vlog ni plačana dohodnina. Če je vplačeval delodajalec, potem zagotovo ne do 24% plačanih prispevkov, če pa ste plačevali sami (od neto) pa ste imeli dohodninsko olajšavo, ki jo boste v pokoju vrnili (načeloma ne v celoti). In ne spreglejte dejstva, da je 25% samo akontacija dohodnine, poračun sledi naslednje leto. In v primeru enkratnega dviga v 20 letih privarčevanih sredstev zna biti zadeva zelo grdo presenečenje. Priporočam svinčnik v roke in malo preračunavanja, ampak to bi moral za vas narediti izvajalec PDPZ. Če ne prej, ko se oglasi, da se dogovorite kako in kaj...

Simona - 08.01.2022 - 08:29

Zvonka,

veselilo bi me, če se boste še oglasili s to zadevo.

Tudi jaz vplačujem in pričakujem težave na koncu.

Alternativa enkratnemu izplačilu mislim da je sklenitev rentnega zavarovanja pri eni od zavarovalnic, ki bo nato ta sredstva izplačevala v obliki rente. Občutek imam, da bom v vsakem primeru opeharjena in razmišljam, če ni bolje vse skupaj nehati plačevati... Sploh pri donosnostih, kot jih dosegajo.

Srečno in bodite zdrava v penziji :)

B - 08.01.2022 - 09:40

Vsi , ki gospodarijo z vašimi sredstvi, vas bodo poeharili v vsakem primeru, tudi razni skladi in druge naložbe. Tako je svet postavljen, ti služijo iz tega naslova kljub drugačnim obljubam. Sramota! Vlada postavlja sistem pobiranja sredstev na drugi strani pa deli bombonče.

Mat - 08.01.2022 - 16:53

Tako, je od teh skladov samo stran, žena je vplačala, oziroma delodajalec za njo do sedaj okoli 18.000 eur , če vzame ven, dobi sedaj manj od 10.000 eur, ker so menda slabo gospodarili. 

Te zadeve so žal čisti nate.......,  ob reklami, da je manj davka, se še skladi bogato namastijo z vašim denarjem in ne upoštevajo niti inflacije...