krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali izplačilo poslovne uspešnosti lahko zajema tudi božičnico?

5348  14.12.2021 - 21:41h / Drugi davki in takse / Avtor: vračanje / 893 / 3

Ali bi zaradi izplačila božičnice morali vračati pomoč?

Anka - 15.12.2021 - 06:21

Božičnica je izraz, ki ga ne boste našli v nobeni zakonodaji. Ja, to je poslovna uspesnost in ja, boste vračali, če jo izplačate poslovodstvu/direktorju ne glede na osnovo njegovega zavarovanja.

tina - 15.12.2021 - 06:50

Čudno vprašanje (če poslovna uspešnost lahko zajema tudi božičnico). V pogovornem jeziku  se uporablja izraz božičnica, ker se večinoma izplačuje pred novim letom ( okrog božiča). Včasih smo temu rekli 13. plača, ki je obdavčena enako kot redna plača (II. izplačilo). Večino podjetij zato izplačuje kot stimulacijo  ob rednih plačah (to je delovna uspešnost,  nižji davek, ker je porazdeljeno, zaposleni pa je nagrajen, ni pa nobenih posebnih pogojev).
Poslovna uspešnost pa je opredeljena kot svoja kategorija po ZDR in ZDoh in se do višini zadnje mesečne povprečne plače ne obdavčuje; predpogoj pa je, da je to opredeljeno v kolektivni pogodbi oz. internem aktu, kjer so natančno določeni kriteriji za izplačilo in pa predpogoj - uspešno poslovanje in da je izplačano samo 1x v koledarskem letu
 

SILI - 15.12.2021 - 09:07

Mene pa zanima kako je v primeru d.o.o., kjer je lastnik in direktor (ena oseba) zavarovan na podagi 040 in en redno zaposleni delavec na podagi 01. Direktor si izplačuje pogodbo o poslovodenju. Zaposlenemu bi izplačali neobdavčeno poslovno uspešnost. Jo sploh smemo, glede na to, da si direktor izplačuuje dohodek za poslovodenje? Ali pa jo lahko oz. jo moramop izplačati obema?