krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpis starih terjatev

5135  29.11.2021 - 13:21h / DDPO / Avtor: Franca / 1026 / 4

Pozdravljeni
iščem mnenja, ideje, ... za eno firmo delamo računovodstvo od letošnjega leta pa so nam prinesli kar nekaj nerešenih stvari iz preteklosti. Predvsem so odprte terjatve še iz let 2016, 2017, ... na drugi strani pa ima direktor kar veliko kredita v podjetju (podjetje ima dolg do direktorja). Teoretično se je lahko dogajalo, da so bili izdani računi plačani z gotovino pa je direktor polagal na račun kot kredit in ne kot zapiranje računov. Ko smo ga to vprašali je seveda zanikal. Povedali smo mu, da bi morali biti narejeni odpisi, kar prinaša podjetju odhodke in posledično izgubo seveda to noče ker potem ne bo kreditov pri banki itd itd. Da bi pozaprli račune z njegovim kreditom pa tudi ne, saj je to njegovo, ki ga je posodil podjetju. Le od kje mu?
Tako ostaja nerešeno in ker se bliža konec leta bi morali vseeno nekaj narediti, da se vsaj mi zaščitimo.
Kako rešujete takšne stvari oz. kaj predlagati?

Sara - 29.11.2021 - 16:13

Jaz bi zahtevala od teh firm potrditev, da so terjatve še odprte oz.kako so bile zaprte.Če so res plačale z gotovino, potem bi naredila ustrezne preknjižbe. Pri tem je narejen prekršek saj bi morali plačilo sprovesti preko davčne blagajne oz. mini blagajne.
​​​​​


 

Franca - 30.11.2021 - 08:22

Mi lahko zahtevamo, prosimo, če vodstvo ne odobri ne moremo nič. Ravno zato sprašujem kako se lotite takih. Ne naredijo nič. Seveda ko oddajamo na banko poročila o zapadlih terjatvah te udarijo ven. Ko nas banke vprašajo kaj je to jih enostavno preusmerimo na vodstvo in se potem oni izgovarjajo. Zaenkrat jim je uspelo še vse prepričat. Mislim, da bi edino ena ornk revizija pomagala, da se rešijo(mo) teh stvari.
Če naredimo odpise in davčno nepriznamo, bodo pobasali knjige in odšli v drug servis. Tudi to smo že doživeli pa verjeno nismo edini.  

B - 30.11.2021 - 08:31

Pustite zadevo odprto, direktorju pa izdajte obvestilo o stanju. Končna odgovornost je na njemu.

Franca - 30.11.2021 - 10:31

Tako tudi delamo .. periodično (na 3 mesece) izpisujemo odprte zadeve, opišemo možnosti reštve (na primer odpis, davčno nepriznano, itd.) ter prosimo za navodila kaj narediti .. odgovora ni .. kot da bi pošiljali v prazno ..takle mamo ..