krpan in druščina postani član

Naslov teme: Povračilo HAGT

4953  12.11.2021 - 07:51h / Ostalo / Avtor: Geja / 994 / 3

Pozdravljeni,

10.člen govori da bodo stroški HAGT povrnjeni. Način izstavitve za povračilo teh stroškov bo objavljen na spletni strani ministrva za zdravje... gledam ni še nič objavljeno ali sem pač spregledala...

lep dan !

. - 12.11.2021 - 07:56

26.03.2022 bo.

Liza - 12.11.2021 - 13:36

a tako hitro?

Mojca - 12.11.2021 - 14:20

Obvestilo OZS:
v seznanitev posredujem objavo na spletnih straneh Ministrstva za zdravje https://www.gov.si/novice/2021-11-10-hitri-antigenski-testi-so-brezplacni-v-vseh-javnih-zdravstvenih-zavodih-in-pri-koncesionarjih/  dodatna pojasnila glede hitrih antigenskih testov.
Ti si obvezni za delo na terenu (izven prostora delodajalca npr. delo s strankami na terenu, obisk pošte, banke, poslovnih partnerjev, sodišč, itd.) in seveda za uporabnike kjer se zahteva PCT pogoj (več v Odlok )
Odlok, ki velja od 8. novembra 2021 naprej (Ur.l. RS 174/2021, o čemer sem vas že obveščala), omogoča vsem, ki se morajo v okviru izpolnjevanja PCT pogoja testirati, brezplačno testiranje s HAG testi pri izvajalcih, vključenih v javno zdravstveno mrežo.
Testiranje pri zasebnikih brez koncesije je še naprej izključno samoplačniško, določena pa je tudi najvišja dovoljena cena 7 evrov na testiranje. 
Proračun Republike Slovenije zagotavlja financiranje hitrih testov pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki zdravstveno dejavnost opravljajo v mreži javne zdravstvene službe.
To pomeni, da so vsi hitri testi, ki jih prebivalci opravijo v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, brezplačni.
 Hitri testi, opravljeni pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti brez koncesije, so izključno samoplačniški! V tem primeru ne izvajalec ne naročnik testa ne moreta zahtevati povračila iz proračuna Republike Slovenije.
V kolikor se test opravi pri zasebnem izvajalcu zdravstvene dejavnosti brez koncesije, to storitev plača naročnik.
 V skladu z Uredbo o določitvi najvišjih cen zdravstvenih storitev hitrega antigenskega testiranja in najvišjih cen hitrih antigenskih testov za samotestiranje pa je določena tudi najvišja dovoljena cena za hitre teste in sicer 7 Eur – tako za javno zdravstveno mrežo, kakor tudi za zasebne izvajalce brez koncesij, a za slednje ni možno zahtevati povračila iz proračuna RS.
Za izvedbo zdravstvene storitve hitrega antigenskega testiranja je najvišja dovoljena cena je 7 evrov po storitvi, ki obsega:
test HAG,
odvzem brisa za dokazovanje antigenov  virusa  SARS-CoV 2,
mikrobiološko  preiskavo,
osebno varovalno opremo,
vnos v Centralni register podatkov o pacientih,
izpis EU digitalnega COVID potrdila in
vse morebitne ostale stroške
Kakršnokoli zaračunavanje dodatnih stroškov ob izvedeni storitvi hitri HAG testi (npr. dodatnih administrativnih stroškov, stroškov izdaje QR kode, stroškov izpisa potrdila, …) je nezakonito in se tovrstno ravnanje prijavi zdravstvenemu ali tržnemu inšpektoratu.
Kot rečeno, je najvišja dovoljena cena hitrega testiranja 7 EUR po storitvi.
 Vse glede testiranja, kakor tudi lokacije testiranj najdete na tej povezavi https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/testiranje-in-samotestiranje-na-okuzbo/
Morda nasvet, v kolikor niste prepričani, ali je izvajalec hitrega testiranja koncesionar ali zasebnik, se predhodno pozanimajte v izogib morebitnim nevšečnostim.
 Posameznik za testiranje, pri izvajalcih, ki so vključeni v javno zdravstveno mrežo, potrebuje osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Pri čakanju na odvzem brisa ves čas vzdržujte medosebno razdaljo vsaj 2 metra in nosite masko (kirurško ali FFP2).
 Glede testov za samotestiranje pa ostaja tako kot sem vas obveščala, sredstva se zagotavljajo iz proračuna RS. Minister, pristojen za zdravje, določi način izstavitve zahtevkov za povračilo teh stroškov s sklepom, ki ga objavi na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje.
Vsekakor vas bomo glede postopka povračila stroškov za samotestiranje obvestili (smo na pristojne že posredovali zahtevo za dodatne obrazložitve), takoj ko bo jasno kako in na kakšen način. V vsakem primeru shranite račune od tega tedna dalje.
 Najvišja cena hitrih antigenskih testov za samotestiranje, ki so na seznamu testov za samotestiranje, za katere proračun Republike Slovenije zagotavlja povračilo stroškov, znaša 2,5 eura na test brez DDV.