krpan in druščina postani član

Naslov teme: upokojitev s.p.

4592  11.10.2021 - 09:36h / DDPO / Avtor: kaja / 350 / 1

Delam zaključnp bilanco za s.p., ima nepremičnino še nekaj malega neodpisano.

Ali zaključimo tako, ali neodpisano vrednost knjižimo med prihodke lastnika  in zaključimo knjige.

19 let ima nepremičnino v poslovnih knjigah. Nabava je bila med delovanjem s.p..


 

kaja - 11.10.2021 - 13:47

Glede na to, da je nepremičnina kupljena leta 2002, ni davčnega učinka. Izhajam iz spodnjega navedka.
Ali je takšna razlaga prava.


Prenos nepremičnine z vidika ZDoh-2
Zakon o dohodnini[3] v 50. členu določa, da se za odtujitev oziroma pridobitev sredstev štejejo tudi prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom, razen prenosov denarnih sredstev, pri čemer se kot prihodek ne šteje stvarno premoženje, preneseno iz gospodinjstva v podjetje ob začetku opravljanja dejavnosti ali po začetku opravljanja dejavnosti, če je bilo to stvarno premoženje pridobljeno oziroma zgrajeno pred začetkom opravljanja dejavnosti. Iz zapisanega je moč razbrati, da je vsakršen prenos nepremičnine iz podjetja v gospodinjstvo obdavčen razen, če ni izrecno izvzet. Kdaj pa se prenos nepremičnine v gospodinjstvo ne šteje za obdavčljiv prihodek? Le ob prenehanju opravljanja dejavnosti ob pogojih da:
se prenašajo nepremičnine, ki jih je zavezanec prenesel iz gospodinjstva v svoje podjetje ob začetku opravljanja dejavnosti ali po začetku opravljanja dejavnosti, če so bile te nepremičnine zgrajene oziroma pridobljene pred začetkom opravljanja dejavnosti;
gre za prenos nepremičnine iz podjetja zavezanca v njegovo gospodinjstvo, pridobljene v podjetje pred 1. januarjem 2005, pod pogojem, da ne gre za nepremičnine iz prve alineje ali za nepremičnine, ki se s prenehanjem dejavnosti prenašajo na drug subjekt.
V kolikor pogoji niso izpolnjeni, je prenos nepremičnine iz podjetja v gospodinjstvo obdavčen. Prenosi sredstev med podjetjem zavezanca in njegovim gospodinjstvom štejejo za transakcije med povezanima osebama, zato je potrebno spoštovati določbe glede transfernih cen in davčno osnovo, v letu odtujitve, povečati za razliko med primerljivo tržno ceno in neodpisano (knjigovodsko) vrednostjo nepremičnine.