krpan in druščina postani član

Naslov teme: Atipični DDV - Spletne platforme Etsy, Society6

4487  29.09.2021 - 10:21h / Drugi davki in takse / Avtor: Minna. / 450 / 3

Lepo pozdravljeni,
trenutno sem normirani s.p. in zaradi prodaje digitalni izdelkov v tujino (elektronske storitve), se bom morala prijaviti kot atipični davčni zavezanec.Tukaj bi rada povprašala samo nekaj stvari, da preverim, če vse pravilno razumem.

Moja prodaja digitalnih izdelkov bo potekala preko različnih spletnih platform (Etsy, Creative Market, Society6, Redbubble itd.)

Račune bom izdajala samo za svojo evidenco, kupci dobijo od teh platform svoje račune.

Etsy je kot spletna tržnica oz . posrednik pri prodaji mojih digitalnih izdelkov (večinoma) fizičnim osebam in je lociran v EU (DDV zavezanec).
Torej pri moji izdaji računa DDV-ja ne obračunam.
Obvezno pa ga obračunam pri storitvah, ki jih Etsy vsak konec meseca zaračuna meni (oglaševanje, fees, itd.) in od tistega obračunam 22% DDV-ja in ga plačam državi (ter to poročam v DDV-O in rekapitulacijsko poročilo).

Zasledila sem, da nekatere računovodkinje vsak konec meseca izdajo za Etsy nakupovalce samo en račun (zbirni račun) na katerem je po datumih potem navedeno kaj se je prodalo in zraven seveda cena.

Ali je to pravilno?

Pri ostalih spletnih platformah ( vse so izven EU) pa samo posredujem samo svoje digitalne vzorce in nato dobivam neke vrste avtorski honorar (Royalty oz. Artist Margin) torej nekaj procentov od vsakega prodanega izdelka. Te platforme mi tudi ne zaračunajo nobenih stroškov, tako da tu naj ne bi bilo nobenih posebnosti pri izdaji računa?

Nakazilo denarja pri Etsy dobim preko Etsy Payments, to naj bi FURS smatral kot gotovinsko nakazilo, torej moram vse te račune tudi davčno potrditi, kajne?

Preko ostalih platform pa dobim nakazilo na Paypal, ki pa šteje kot izjema in ga FURS smatra kot negotovinsko plačilo, torej vse kar dobim preko Paypala, pa ni potrebno davčno potrditi.

Nisem pa povsem prepričana katere klavzule navedem na račune (razen za SLO vem), torej če mi lahko še tu kdo pomaga, bom zelo zelo zelo hvaležna.


Hvala vsem vnaprej, 







 

TIBA - 29.09.2021 - 15:20

Minna, z vsem spoštovanjem do vašega dela, ampak a ne bi vi razmislili o računovodji? Vi se ukvarjajte s tem kar znate, za ostalo smo pa mi, računovodje na trgu... Vaše vprašanje presega "forum računovodstvo".

pika - 29.09.2021 - 20:13

"čestitke" za "pogum", da se nameravate zadev lotevati sami.
NE PRIPOROČAM!

Marjeta - 30.09.2021 - 07:49

Vase razmisljanje ni pravilno v delu ki se navezuje na ddv.