krpan in druščina postani član

Naslov teme: ZDTD-A 39 ČLEN

3938  27.07.2021 - 15:06h / Ostalo / Avtor: kkd / 692 / 2

Imeli smo delavca zaposlenega  za določen čas 1 leto! Sedaj smo ga zaposlili za nedoločen čas in mi program za plače javlja ,da smo oproščeni plačila za brezposelnost 39.člen za dve leti in me zanima ,če smo tudi mi opravičeni do tega ali samo tisti,ki so vzeli iz zavoda in zaposlili delavca, ki je bil prej prezposelni?
hvala
lp

TIBA - 27.07.2021 - 18:30

Upravičeni

Tilka - 28.07.2021 - 01:07

Ja res je, upravičeni ste. Prvo leto ste plačevali petkratnik, sedaj pa ste oproščeni.

Določba 39člena ZUTD-A je namenjena izključno spodbujanju delodajalcev k zaposlovanju delavcev za nedoločen čas in omejevanju zaposlovanja za določen čas, zato je za njeno uporabo v praksi pomembno zgolj dejstvo sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi (za nedoločen oziroma določen čas) po uveljavitvi ZUTD-A, t.j. od vključno 12.4.2013 dalje, pri tem pa ni pomembno, ali gre za prvo ali nadaljnjo sklenitev delovnega razmerja.

39. člen ZUTD-A določa posebno ureditev plačevanja prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti in določa:
- oprostitev plačila prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti za dve leti, če delodajalec z delavcem sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas
- obveznost plačila prispevka delodajalca za zavarovanje za primer brezposelnosti v višini petkratnika zneska, določenega v zakonu, ki ureja prispevke za socialno varnost za ves čas trajanja zaposlitve za določen čas, če delodajalec z delavcem sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas.