krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV po 1.7.

3597  23.06.2021 - 13:18h / Ostalo / Avtor: Brigitte / 1127 / 5

Sotrpini, imam eno dilemo glede sprememb DDV po 1.7. in sicer.
Zavezancu izdelujejo izdelke na Kitajskem, prodaja jih v ZDA, Kanado, Mehiko, Veliko Britanijo in Evropsko unijo. V Evropi jih uvozi v Nemčijo. Do sedaj je bilo tako, da moraš imeti davčno v Nemčiji, če imaš pri njih zalogo. Tudi uvoz moraš narediti na nemško davčno. Enako je v Angliji. Izdelke nato iz skladišča v Nemčiji prodaja v Nemčijo, Španijo, Italijo, Francijo in Anglijo. Prodaja v Evropi poteka preko Amazona. 
Na seminarju je bilo rečeno, da če začneš uporabljati sistem VEM in se registriraš za Shemo EU, da se potem moraš deregistrirati za DDV v državi drugi državi članici. 

Če se ne registrira v sistem VEM, potem mora v vsaki državi v kateri prodaja imeti davčnega zastopnika oziroma nekoga, ki ji bo oddajal obračune DDV. Zato bi se seveda želeli posluževati sistema VEM. Vendar ne vem, kako je v primeru, ko je skladišče v drugi državi članici oziroma prodaja blaga na daljavo (pošiljčni posli) ne gre iz Slovenije. Ima kdo podoben primer? 

Urša - 23.06.2021 - 13:57

Jaz sem razumela, da lahko uporabljaš to posebno VEM ureditev (Unija) tudi, če blago pošiljaš iz druge države članice in registriraš uporabo te ureditve v Sloveniji. Deregistracijo v drugi državi pa "priporoča" FURS, kot sem brala pojasnila.

Bojko - 24.06.2021 - 07:37

Mi uvažamo blago iz Kitajske (večje vrednosti) in je to blago pripeljano k nam v SLO, v naše skladišče, poterm pa to prodamo SLO zavezancem, EU zavezancem za DDV, tudi končnim potrošnikom v SLO in EU. Najbrž tu ni spremembe..?? Še nisem uspel vsega predelati :-(

Uredništvo - 24.06.2021 - 08:21

Bojko, vi (predpostavljamo) prodajate skupnostno blago - torej blago, ki je že bilo carinjeno pri uvozu, pa tudi odmerjen/obračunan DDV pri uvozu - saj je le-to večje vrednosti. Nato pri dobavi blaga v SLO obračunate slovenski DDV, pri dobavi blaga davčnim zavezancem v EU oproščeno plačila DDV, pri dobavi končnim potrošnikom v EU pa predpostavljamo, da presegate mejni znesek 10.000 euro (v preteklem / tekočem koledarskem letu), zato vam je na voljo poenostavitev (sistem VEM), preko katerega plačate DDV vsaki državi članici, kamor blago pošiljate končnim potrošnikom.

"Popolna davčna rešitev"
https://www.superdavki.com/article/21303/ref_cat/41

Bojko - 24.06.2021 - 08:58

Hvala za odgovor. Torej, če ne presegamo prodaje blaga 10.000 € končnim potrošnikom oz. poslovnim subjektom, ki niso zavezanci za DDV, v druge države članice, pa še zmeraj obračunamo 22 % DDV ? Kaj pa storitve (servisiranje, popravila strojev) pri takih?
Bojim se, da ne bomo kaj spregledali oz. naredili narobe... 

Mat - 24.06.2021 - 16:04

Vso jedro vprašanja, je, kako blago in kje sprostite v promet.  Če kupite v Indiji in prodate v USA je to promet izven sistema DDV, enako, če prodate nekomu iz EU, ki bo sam sproščal blago v EU, če ste ga pa vi sami uvozili v EU in ga prodajate po EU, potem pa če gre za končne kupce preko E Vem ali registracija, sicer pa za firme interkom prodaja.....