krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plače - nadomestila, osnova?

3150  13.05.2021 - 16:19h / Ostalo / Avtor: Kremna / 484 / 2

Plače so določene v fiksnem bruto znesku.

Kako določate osnovo za boleznine, dopuste, praznike?

- po redni urni postavki?
- boleznine: po urni postvki, določeni na podlagi dohodka preteklega leta (er 28 obrazec)
- druga nadomestila (dopusti, prazniki) - kot povprečna urna postavka preteklih treh mesecev, če bi delal redno?

 

Barca - 13.05.2021 - 16:31

Osnovo za urno postavko jemljem povprečno urno postavko preteklega meseca (tako imamo v PKP), potem pa % tega glede na razlog.  Tudi za bolniško v breme delodajalca tako. Zaradi tega (npr.pri dopustu) dodatek za delovno dobo na plačilni listi ni prikazan za vse ure, končna bruto plača pa je enaka.
Za refundirane bolniške pa po ZZZS pravilih.

​​​​

sax - 14.05.2021 - 11:43

Nadomestila se sklano z zakonodajo obračunajo po osnovi, preračunani iz preteklih 3 mesecev kot, če bi delavec delal. Taka nadomestila so: dopust in praznik (100%), bolniška v breme delodajalca (običajno 80%), čakanje na delo (80%).... - vedno je osnova za nadomestilo za mesec obračuna za vse vrste upravičene odsotnosti ista (spreminja se le % obračunanega nadomestila).

Izjema je le bolniška za krvodajalstvo in odsotnosti nad 30 dni, kar gre v breme države - ZZZS refundacije. Te se obračunavajo po letni osnovi iz preteklega leta. Torej, če obračunavate refundacijo, in je bil 1. dan delavčeve odsotnosti npr. 1. marec 2021, je osnova za izračun nadomestila urnina iz leta 2020 - delavčev letni zaslužek deljen z letnim fondom obračunanih ur (po domače dohodnina). 
ER-28 obrazec  se izpolnjuje za delavca, ki prekine delovo razmerje, po letih (preteklo , tekoče - za izplačano plačo V letu ) - za potrebe novega delodajalca za obračun prej navedenih nadomestil plače iz naslova refundacij.