krpan in druščina postani član

Naslov teme: RR projekt davčne olajšave-razvoj-furs

3051  06.05.2021 - 15:01h / DDPO / Avtor: Zvonka / 569 / 5

Prosim za kakršnokoli pomoč; gre za RR projekt 
 Začetek RR projekta leta 2013, končanje 2016.
 
V vmesnem obdobju vse nastale stroške smo knjižili na dolgoročno razmejene stroške razvoja (storitve, material, delo zaposlencev in oprema).
Z namenom da gre za razvoj (nekaj malega je tudi raziskava, vendar  je  tanka meja med raziskavami in razvojem, tudi po posvetu z zunanjim raziskovalcem, ki je sodeloval pri projektu).
Tako smo pripravili tudi interni akt, dne 31.3.2013, v dobri veri, da gre Po pravilniku o uveljavljanju davčnih olajšav za vlaganje v raziskave in razvoj za 100% davčno olajšavo.
Drugačnih pojasnil takrat ni bilo, nikjer nismo zasledili, da v primeru razvoja  100% davčna olajšava ne pripada.  
Ker smo si RR projekt zamislili kot razvojni, smo knjižili tekoče stroške na odložene odhodke, smo pa v tekočem obdobju uveljavljali olajšavo RR.
Po končanju projekta leta 2016 smo sredstvo pripoznali kot neopredmeteno sredstvo (SRS 2.12, takrat še stari SRS 2.13) in v letu 2017 se je začelo amortizirati po 10% am. stopnji.
 
Po pregledu davčne kontrole smo prejeli naslednjo informacijo:
-V kolikor so stroški raziskovanja nastali v podjetju, se nikoli ne pripoznajo kot neopredmeteno sredstvo, vedno kot strošek (SRS 2.11);  (priznana se 100%davčna olajšava)
-V podjetju nastali stroški razvijanja se pripoznajo kot neopredmeteno sredstvo, če se dokaže zanesljivo izmeriti strošek……(do uveljavljanja 100% olajšave pa nismo upravičeni)
 
Hvala vnaprej,  je zelo zoprna zadeva, ampak vsako mnenje, namig bi mi prišel prav.
 

Noel - 06.05.2021 - 17:02

Ne razumem prav dobro vašega zapisa pa vendar napišem samo tole, čeprav je zadeva precej bolj obsežna.

Kar se tiče olajšave:
Oljašava je v ZDDPO-2 omenjena v 55. členu kot "Oljašava za vlaganja v RAZISKAVE in RAZVOJ". Torej za obe kategoriji stroškov. V nadaljevanju piše, da olajšava velja tako za notranje RR dejavnosti zavezanca, kot za nakup RR storitev. Itd...

Ste prepričani, da je informacija davčne kotrole res ta, da se za stroške razvoja ne pripada oljašava? Mogoče pa je inšpektor ocenil, da pri vas ne gre za razvoj z elementom novosti in razreševanja znanstvene in/ali tehnološke nejasnosti? Ali pa mogoče ni v skladu s 5. členom Pravilnika o uveljavljanju davčnih oljašav....v teh primerih oljašava ne pripada.

Predlagam branje:
- 55. člen ZDDPO
- Pravilnik o uveljavljanju davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj
- DAVČNE OLAJŠAVE ZA VLAGANJA V RAZISKAVE IN RAZVOJ Smernice za zagotavljanje večje davčne gotovosti pri uveljavljanju davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj, pripravljene v sodelovanju MGRT in FURS
- ...
Kar se tiče pripoznanja, pa tako kot ste zapisali:
2.11. V organizaciji nastali stroški raziskovanja se ne pripoznajo kot neopredmeteno sredstvo, temveč se takoj obravnavajo kot stroški oziroma odhodki obračunskega obdobja, v katerem nastanejo. Ustanovitveni stroški se ne morejo usredstviti.
2.12. V organizaciji nastali stroški razvijanja se pripoznajo kot neopredmeteno sredstvo, če se lahko dokažejo:
a) izvedljivost strokovnega dokončanja projekta, tako da bo na voljo za uporabo ali prodajo;
b) namen dokončati projekt in ga uporabljati ali prodati;
c) zmožnost uporabljati ali prodati projekt;
č) verjetnost gospodarskih koristi projekta, med drugim obstoj trga za učinke projekta ali za sam projekt, ali če se bo projekt uporabljal v organizaciji, njegova koristnost;
d) razpoložljivost tehničnih, finančnih in drugih dejavnikov za dokončanje razvijanja in za uporabo ali prodajo projekta;
e) sposobnost zanesljivo izmeriti stroške, ki se pripisujejo neopredmetenemu sredstvu med njegovim razvijanjem.
 

Zvonka - 07.05.2021 - 08:40

Hvala Noel za vaš komentar. 
Ravno v 2.11 in 2.12 je problem; ker smo si že na začetku zastavili kot razvojni projekt, in knjižili na odložene odhodke.
Po končanju pa prenesli med NOS z dobo koristnosti 10 let. Takrat nismo knjižili nič na stroške, ker ni šlo za raziskavo, temveč razvoj, imamo pa sedaj strošek AM. Ne razumemo zakaj bi bil to problem. 

Noel - 07.05.2021 - 09:18

Če je šlo res samo za razvoj (čeprav zgoraj pišete da je bilo tudi nekaj malega raziskav) in če so bili izpolnjeni pogoji iz 2.12. je pravilno, da ste odložili. Mene bolj moti vaša navedba (oz. pravite da inšpetorjeva) da za stroške RAZVOJA ne pripada oljašava, ker to ne drži.

Nekoč (ne vem če še, upam da ne) so nekateri inšpektorji pogojevali koriščenje olajšave s knjiženjem na odložene stroške razvoja.

Torej, sklepam, da inšpektorja moti nekaj drugega. Najprej torej ugotoviti v čem je dejansko problem. Drugače tega ne boste rešili.
Mogoče bi bilo dobro se obrniti na kakšnega davčnega svetovalca (vem, stane ampak presodite kaj bo bolj drago za vas)

Glede razmejevanja med raziskavami in razvojem vam bo lahko v pomoč Fraskati priročnik, ki se ga morajo lotiti strokovnjaki s področja RR in ne računovdja. Tam je opredeljeno kaj je kaj:
"Temeljne raziskave so eksperimentalno ali teoretično delo, katerega osnovni cilje je pridobivanje novega znanja na podlagi temeljih pojavov in opazovanih dejstev, ne da bi predvidevali kako posebno uporabo.
Uporabne raziskave so izvirno raziskovanje, namenjeno pridobivanju novega znanja. Usmerjeno je k določenim praktičnem namenom ali ciljem.
Eksperimentalni razvoj je sistematično delo, ki izhaja iz obstoječega znanja, pridobljenega z raziskavami oz. s praktičnimi izkušnjami in daje dodatno znanje, ki je usmerjeno v izdelavo novih proizvodov in postopkov ali v izboljšanje obstoječih proizvodov ali postopkov. Te tri vrste RR so podrobneje obdelane v oddelku 2.5

Zvonka - 07.05.2021 - 09:47

Najlepša hvala, super ste; se pa bomo še res morali obrniti na davčnega svetovalca. 

Noel - 07.05.2021 - 15:32

Se strinjam. Držim pesti, da uspešno rešite.