krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prosim za pomoč

2816  22.04.2021 - 09:49h / Ostalo / Avtor: Brigitte / 682 / 5

Prvič imam tak žalosten primer in bi vas iskreno prosila, če mi lahko kdo pomaga. 
Umrla mi je stranka. Samozaposleni. Sin bo, kolikor sem razumela prevzel dejavnost. Ne vem točno ali d.o.o. ali sp. Ampak mene sedaj zanima, kako je z zaposlenimi? Verjetno jih bomo morali odjaviti na isti dan, kot njega zaradi smrti :( Ali? 
Oni bodo ta čas brez zavarovanja? Saj veste, kako je. Šok. In preden se ustanovi d.o.o. oziroma odpre sp. Svojci v teh dneh razmišljajo o čem drugem, kot o tem. 
Kako pa je z delom? V tem času sploh lahko poslujejo? 
Če je imel kdo podobno izkušnjo ali mu je karkoli znanega, bi prosila za pomoč. 

brina - 22.04.2021 - 10:07

Da, na žalost smo imeli takšen primer in v pomoč nam je bilo  Pojasnilo DURS, št. 4214-30/2007, 21. 12. 2009. 
Za začetek je najpomembnejše: 

Podjetnik kot gospodarski subjekt preneha z izbrisom iz PRS. Kot je že predhodno navedeno se podjetnik z dnem smrti ne izbriše avtomatično iz PRS, pač pa se izbris opravi šele po preteku treh mesecev po pravnomočnosti sklepa o dedovanju, če dedič AJPES-u ne predloži izjave, da bo nadaljeval zapustnikovo podjetje kot podjetnik. Skladno z navedenim gospodarski subjekt, katerega nosilec je bil umrli podjetnik, obstaja vse do izbrisa iz PRS oziroma do vpisa spremembe nosilca dejavnosti v PRS.
V primeru smrti davčnega zavezanca mora pooblaščenec za zastopanje ali pravni naslednik davčnega zavezanca ali skrbnik njegovega premoženja, kot je določen v ZDavP-2, obračun DDV predložiti davčnemu organu v 60 dneh po smrti davčnega zavezanca
 

Brigitte - 22.04.2021 - 10:10

Brina, najlepša vam hvala. 

M.a.r.i.a. - 22.04.2021 - 10:40

Meni je stranka umrla marca letos.....sin bo nadaljeval njegovo dejavnost, vendar kot je že rekla Brina, potrebno bo počakati sklep o dedovanju, če bo nadaljevanje naslednje: ostala bo ista matična številka poslovnega subjekta, prijavljena bo posebna davčna obravnava in novi s.p. bo vpisan na dan, ko bo v Ajpes dostavil pravnomočni sklep o dedovanju...na ta dan pa bo izbrisan stari s.p. in na ta dan se naredi še en davčni obračun (eden se dela na dan smrti zavezanca). Delavci so trenutno zaposleni še pri "starem" s.p., zadeve pa ureja prokurist, ki je bil imenovan že pred smrtjo. Z dnem vpisa novega s.p. se bodo prijavili na tega novega nosilca dejavnosti, ki bo dobil svojo registrsko številko pri ZZZS. Novi zavezanec bo torej imel...novo davčno, novo registrsko in staro matično.
Za umrlega nosilca dejavnosti je narejena samo odjava iz socialnih zavarovanj, oddan še zadnji OPSVZ, sedaj pa čakamo na sklep sodišča in do takrat zadeve tečejejo pod "njegovo zastavo".
Kar zadeva registracijo novega s.p. za ddv....ne more se registrirati, dokler ni  vpisan kot s.p., ko ba bo registriran, se bo mudilo:) Na Fursu so mi razložili, naj pri sami vlogi dopišem, da gre za prenos zaradi dedovanja in dokler ne bo izdana odločba, naj se novi s.p. obnaša kot DDV zavezanec....pomeni obračunava ddv, piše SI.
Mi smo že pri sestavi smrtovnice na UE zaprosili za opombo o prednostni obravnavi zaradi nadaljevanja dejavnosti in večjega števila zaposlenih. Ker gre za avtoprevozniško firmo smo tudi že na UE prosili za razdelitev vozil na s.p. in na fizično osebo in enako smo storili za nepremičnine. Upamo, da bo te iste podatke prepisalo sodišče tudi v sklep v dedovanju, saj brez navedbe le-teh upravna enota ne bo spremenila registracije vozil na novega s.p. Tako so mi povedali na UE in ravno zato sem naredila popis vozil z registrsko številko, številko šasije, datumom nabave.
Informacije sem pridobila na Fursu, Ajpesu, Upravni enoti ....edino kar mi ne pove nihče je, kaj bo od dediča zahtevalo sodišče, da bo vpisalo premoženje firme na novega s.p. Bo zadostovala bilanca?
Upam da bo kakšna informacija prav prišla:) 
Uspešen dan želim

Brigitte - 22.04.2021 - 10:53

Maria, pa še kako ste mi pomagali. Vsaka informacija pride prav. Najlepša hvala za izčrpen odgovor. 

Maja - 23.04.2021 - 07:42

V kolikor ni vpisagega prokurista pa je treba preko sodišča vpisati , kdo bo med tem časom vodil dejavnost. To se morajo dediči dogovoriti.Kar k odvetniku ali notarju v tem primeru.Seveda lažje je če ima SP  vedno vpisanega prokurista.