krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delo na nepremičnini na hrvaškem s podizvajalci

2805  21.04.2021 - 12:56h / DDV / Avtor: Špela / 468 / 2

Vse, ki opravljate storitve na hrvaškem na nepremičninah bi vprašala: na hrvaškem se je od 2019 naprej potrebno obvezno registrirati za DDV. Kako pa je s podizvajalci, ki pomagajo pri delu na nepremičninah. Na primer, da s seboj "peljemo" tudi drugo slovensko podjetje, ki nam pomaga. Podizvajalec bo nam izstavil račun za delo na nepremičnini. Se mora tudi podizvajalec registrirati za DDV? Tudi on dela na nepremičnini. Imamo 2 mnenji ja in ne? Kaj je prav?

TIBA - 22.04.2021 - 07:40

Prenos ddv obveznosti podizvajalca na izvajalca, vas, ce pdv dopusca to moznost. 

Hell1 - 23.04.2021 - 14:09

Imeli smo tak primer. Na Hrvaškem smo dobili svojega računovodjo, ki je oddajal obračune za našo stranko. Stranka se je registrirala za DDV na Hrvaškem (imajo neko "omejeno" varianto registracije samo za tiste, ki opravljajo storitve na nepremičninah). Stranka je s svoje hrvaške ID normalno izdajala račune ostalim zavezancem (v našem primeru so bile stranke zavezanci za PDV na Hrvaškem). Obenem so slovenski podizvajalci s svoje slovenske ID izstavili račun na hrvaško ID številko naše stranke. 

Računovodstvo je potem pri njih poročalo oboje, izdano in prejeto stran. Pri nas pa so se računi zavedli skladno z 27.členom ZDDV-1, torej niso šli v DDV knjige. 

Vsekakor je smisleno, da najdete kak kontakt na Hrvaškem.