krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV - oproščeno po 42. členu ali 1. odstavek 25. člena

2803  21.04.2021 - 12:19h / DDV / Avtor: Sonce / 494 / 2

Pozdravljeni, naročnik, davčni zavezanec iz Hrvaške, je poslal svojega zaposlenega na PCR test, ki je bil opravljen v Sloveniji. Kateri člen DDV oziroma klavzula moram biti ob izdaji računa zapisan? Hvala za pomoč in vaša mnenja.

Uredništvo - 21.04.2021 - 12:43

Najbrž "obrnjena davčna obveznost"
:)
Najprej, kraj opravljanja storitev se opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1 - le ta je na Hrvaškem, kjer ima naročnik, davčni zavezanec, sedež dejavnosti.
Navedene storitve so sicer v Sloveniji oproščene plačila DDV skladno z določilom 47. člena ZIUPOPDVE.

Vendar, pri navajanju obveznih podatkov skladno z določilom 82. člena ZDDV-1, ne najdemo ustrezne "klavzule" (navedbe), saj:
- tranakcija ni oproščena plačila DDV, ker kraj opravljanja storitev ni na ozemlju Slovenije (PS: da je lahko storitev oproščena plačila DDV v Sloveniji, mora biti kraj opravljanja v Sloveniji);
- če je na Hrvaškem navedena transakcija tudi oproščena plačila DDV skladno s Hrvaško zakonodajo, potem tudi ni ustrezna navedba na računu "obrnnjena davčna obveznost" (le-ta se navaja, kadar je plačnik DDV kupec oz. naročnik DDV).

Vendar, v izogib dilemam predlagamo, da vseeno navedete na izdan račun "obrnjena davčna obveznost", naročnik pa bo potem presojal, ali je transakcija oproščena plačila DDV na Hrvaškem ali ne.

Naše mnenje, tako na "hitro" :)

"Popolna davčna rešitev"
http://www.superdavki.com/article/21148/ref_cat/350

Sonce - 21.04.2021 - 14:31

Sem bila nekoliko prehitra s tipkanjem 42. člena :)

Hvala za vaše mnenje, tudi sama sem tako razmišljala, le še potrditev sem potrebovala.