krpan in druščina postani član

Naslov teme: Hrvaška zav za DDV, opravi izobraževanje po ZOOM-u ( hrvaški DDV ?)

2759  19.04.2021 - 11:08h / DDV / Avtor: Rina / 453 / 8

je pravilno , da nam je HR  pravna oseba  z HR ID ŠT. za DDV , zaračunal hrvaški DDV kljub temu da smo mu posredovali našo ID DDV št.  - izobraževanje preko ZOOMa, Kako tak račun zavedemo v KPR, Samoobdavčitev ? Od katere osnove , v katere rubrike  . 23a,32a, 42a   . Če se ne motim brez DDV-ja ?   Hvala za vaše komentarje že v naprej. 

Uredništvo - 19.04.2021 - 11:29

Pri odgovoru na to vprašanje priporočamo najprej branje naslednjih člankov:
- DDV OBRAVNAVA SPLETNEGA DOSTOPA DO SEMINARJEV (WEBINARJEV), KI SE OPRAVIJO DAVČNIM ZAVEZANCEM, KI DELUJEKO KOT TAKI
http://www.superdavki.com/article/20987/ref_cat/355

Lahko pa tudi preberete pojasnilo FURS:
http://www.superdavki.com/article/21064/ref_cat/41

Rina - 19.04.2021 - 11:54

hvala vam, vesela , da imam dostop do vaših  namigov. , povezav.. že berem 

Uredništvo - 19.04.2021 - 12:33

Bodite pozorni pri branju.

Povzetek.
FURS - če je storitev opravljena davčnemu zavezancu, se kraj opravljanja opredeli na podlagi 1. odst. 25. člena ZDDV-1
          - če je storitev opravljena osebi, ki ni davčni zavezanec, se kraj opravljanja opredeli na podlagi 2. odst. 29. člena ZDDV-1 (kot prireditev)

Mi menimo, da je treba ločiti med interaktivnimi seminarji (tj. možnost interakcije med predavateljem in slušatelji) in seminarji, ki so omejeni le na poslušanje/gledanje. Tako smo upoštevali tudi sodbo Sodišča EU, in smo mnenja da:
- če je storitev opravljena davčnemu zavezancu, in gre za interaktivni seminar, se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi drugega odstavka 29. člena ZDDV-1 (kraj opravljanja sicer ni tam, kjer te prireditve potekajo, temveč tam, kjer ima izvajalec sedež dejavnosti);
- če je storitev opravljena davčnemu zavezancu, in NE gre za interaktivni seminar (poslušanje/gledanje), se kraj opravljanja storitev opredeli na podlagi prvega odstavka 25. člena ZDDV-1.
itd.

Lana - 19.04.2021 - 13:43

V glavnem so vsi "današnji" seminarji online in omogočajo udeležencem, da se vključijo z vprašanji (razen tistih, ki jih kupiš po opravljenem dogodku). Torej je dana možnost interakcije med predavateljem in slušatelji; če prav razumem je tudi v primeru, ko gre za davčna zavezanca( predavatelj in slušatelj) storitev obdavčena na podlagi 29.člena ZDDV-1?

 

Uredništvo - 19.04.2021 - 13:52

Takšno je naše mnenje, skladno s sodbo EU. FURS je mnenja - prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 (ne ločuje interaktivne in ostale seminarje).
Smo pa na istem bregu, kadar so storitve opravljene fizičnim osebam (torej osebam, ki niso davčni zavezanci).

Rina - 20.04.2021 - 09:05

tudi sama sem prišla do zaključka , vašega mnenja ( na FURSOvega) , da se "lahko" uvrstimo v 29 ćlen, ( gledam z vidika , kdo je "kupil" seminar - torej pravna oseba , slo DZ , ) res  pa da seminar posluša in se lahko interaktivno vključi  fizična oseba, ki je zaposlena pri tej pravni osebi. logika. 

Ali je potem razmišljanje pravilno / napačno . naredim samoobdavčitev od osnove (torej  brez hrvaškega ddv-ja)  , imam vstopni in izstopni (slo) DDV, zavedem pa v : 23a, 32a, 41 , ali morebiti sploh ne gre v DDVO , Je račun iz HR strani izdan  (sploh) pravilno. 

Uredništvo - 20.04.2021 - 11:22

Rina, da je opravljena storitev pravni osebi - davčnemu zavezancu, ni dvoma (tudi če to storitev koristi fizična oseba kot taka).

In, če ste prišli do enakega zaključka, kot je naše mnenje - potem je to prireditev, katere kraj opravljanja se opredeli na podlagi prvega odstavka 29. člena ZDDV-1 (ta določba "reče", da je kraj tam, kjer prireditve potekajo / izvedejo, VENDAR zaradi sodbe EU ne moremo rečt, da je kraj tam, kjer te prireditve potekajo, ker ni takega kraja (dva kraja si hodita navzkriž - kraj, kjer je predavatelj in kraj, kjer so slušatelji). Zato je Sodišče reklo, da je kraj tam, iz katerega izvajalec opravlja dejavnost, to pa je ponavadi sedež dejavnosti).
Torej posledično je v opisanem primeru zgoraj kraj na Hrvaškem ... izvajalec mora obračunati hrvaški PDV. Vi ne delate samoobdavčitve! FURS pa pravi, da je kraj v Sloveniji in da delate samoobdavčitev :))
Odločitev je seveda na vas, kako boste postopali.
 

Rina - 20.04.2021 - 11:57

Spoštovani, naj lepša vam hvala za konktreten  in ažuren odg. / pojasnilo. razlago. Očitno sem vmes pomešala hruške in jabolka,.nekaj bomo probali narediti, in upali, da .....