krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izračun povprečnega števila zaposlenih na podlagi delovnih ur

2498  06.04.2021 - 08:01h / Ostalo / Avtor: cecika / 511 / 1

Sem zmedena, in sicer: kako se pravilno izračuna povprečneo število zaposlenih na podlagi delovnih ur, kaj se upošteva in kaj ne v fond ur, katerega potem delimo s število možnih ur za tekoče leto, zdaj npr. za leto 2020? Hvala za pomoč

Ema - 07.04.2021 - 08:41

https://www.ajpes.si/Letna_porocila/Predlozitev/Druzbe_in_zadruge/Pogosta_vprasanja#accordianFAQBody547

Podatek na AOP 188 se izračuna tako, da se število delovnih ur v koledarskem (obračunskem) letu, za katere so zaposleni dobili plačo in nadomestilo plače, deli s številom možnih delovnih ur za koledarsko (obračunsko) leto.
Med stroški dela se upoštevajo tako nadomestila bolniške odsotnosti, ki se izplačujejo v breme delodajalca, kot tudi nadomestila bolniške odsotnosti, ki se refundirajo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja. Enako velja tudi za druga nadomestila plač, ki jih izplačujejo različni poslovni subjekti, na primer zaradi vpoklica delavcev v civilno zaščito, na gasilsko intervencijo ali zaradi pričanja na sodišču. Zahtevki za vračilo plačanih nadomestil se ob predpostavki, da delodajalec izpolnjuje vse zakonske pogoje, sočasno obračunavajo med poslovnimi prihodki. Obračunavanje na način, da se vzpostavi zgolj obveznost za plačilo nadomestila plače in obveznih dajatev in terjatev do Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ni popolno in je v nasprotju z določbo ZGD-1, ki prepoveduje pobot prihodkov in odhodkov (več v SIR*IUS 4/20 Iz prakse za prakso: Knjiženje nadomestil, ki se refundirajo).